14. novembar – DSS PROTIV INTEGRISANOG UPRAVLJANJA PRELAZIMA

Uvođenje modela integrisanog upravljanja administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje značilo bi uspostavljanje „dobrosusedskih odnosa“ Srbije i Kosova i Metohije, izjavio je danas portparol Demokratske stranke Srbije Petar Petković

„Taj model postoji na prelazu između Albanije i Crne Gore, i on predstavlja granični prelaz između dve države koji baš funkcioniše po modelu integrisanog upravljanja. Razlog za to je prvenstveno ekonomski, kako bi se uštedeo novac“, rekao je Petković na konferenciji za novinare.

Petković je istakao da takvo rešenje za administrativne prelaze Jarinje i Brnjak „ne predstavlja ništa drugo nego uspostavljanje granice između Kosova i ostatka Srbije“.

On je naveo da je to nedopustivo i da će aktuelna vlast, ako to učini, biti zapamćena kao ona koja je na adminsitrativne prelaze dovela Albance i stvorila granicu prema južnoj srpskoj pokrajini.

Prema njegovim rečima, „brutalne ucene“ EU prema Srbiji pojačavaju se iz dana u dan, a pritisci rastu kako se približava 9. decembar, kada Evropski savet treba da odlučuje o kandidaturi Srbije.

„Kandidatura, koja predstavlja večitu čekaonicu za ulazak u Evropsku uniju, sada je postala ta kojom se Srbija uslovljava da se odrekne dela svoje teritorije. Sada se trguje Kosovom i Metohijom zarad neizvesne budućnosti koja se zove kandidatura“, ocenio je Petković.

Portparol DSS je istakao da je u EU na delu sveobuhvatna reforma, da je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio da će situacija u toj zajednici biti pogoršana ako se nešto ne preduzme, kao i da postoje ideje o mogućoj podeli i raspadu Unije.

„Zašto sadašnja vlast mora zbog 9. decembra i neizvesnosti koja je sada na delu u Evropskoj uniji da na adminsitrativnim prelazima uspostavlja modele koji ne predstavljaju ništa drugo do čistu granicu“, upitao je Petković.

Jedan komentar

  1. A šta mladi Petko predlaže?Na umu samo imam dobrobit Srba na KiM.
    Kakoće oni živeti,kretati se, raditi,kupovati,prodavati – akota dva granična punkta budu van upotrebe?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *