13. новембар – Подела Косова лоше решење

БЕОГРАД, 13. новембра 2011. (Бета) – Владика Рашко-призренски Теодосије оценио је у недељу да би подела Косова била лоше решење јер већина српског народа и верских објеката није на северу покрајине, али је додао и да се не може игнорисати реалност: да људи северно од Ибра живе другачијим животом него у другим деловима Косова.
“Није добра подела, ако би значила границу на Ибру, јер шта би онда било оно друго што остаје? А ту имамо највеће светиње. Све оно што је историјски највредније налази се јужно од Ибра, а ту је и већи део становништва. Где бисмо ми онда били? Ако нисмо у Србији, онда бисмо били на Косову или у Албанији?”, рекао је Теодосије у интервјуу за Радио Београд.
Теодосије би рекао да је погрешан утисак да је подела највише што Србија може да добије од Косова, јер сматра да је то “најмање”, као и да би такво решење било велика штета за државу, цркву и народ, односно “историјска грешка коју не бисмо никада могли да исправимо”.
Владика је додао да разуме због чега би Србима на северу Косова одговарало такво решење, али је апеловао на њихово саосећање са осталим сународницима у покрајини и додао да је веома важно да се очува јединство.

Извор: Бета

Један коментар

  1. bogdan basaric

    Mene bi vise interesovalo,sta o ovome ima da kaze vladika Artemije. Drugo,prenositi,sta kaze Radio ili TV Srbije,zaista nema smisla,dok je Tijanic,broj jedan,na laznom tv servisu gradjana Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *