12. новембар – Бусек: О подели Косова дискутовати мимо јавности

БЕОГРАД – Бивши координатор Пакта за стабилност југоисточне Европе Ерхард Бусек изјавио је да би о подели Косова требало расправљати “по страни” како медији не би изазвали буку око тога.
“Неопходно је одрживо решење за Косово. Преложио сам то (идеју о подели Косова), јер нисам баш сигуран да су Косовари спремни да дођу до ње. Али у овом тренутку је прерано за то јер је неопходно да две стране седну за исти сто”, рекао је Бусек за данашњу “Политику”.
Бусек, бивши аустријски вицеканцелар, сматра да тренутно албанске власти у Приштини нису раде да разматрају идеју о подели, али да то може бити једна од могућности.

“О тој идеји мора да се дискутује са стране тако да не изазове превелику буку у медијима”, додао је он.

На питање шта препоручује српским политичарима, како да представе предлог о промени граница, а да се не замере међународној заједници, нарочито ЕУ, Бусек је одговорио да може да им препоручи само “тест реалности”.
“Србија мора да одлучи којим путем жели да иде. Не можете бити са Европском унијом, а уједно и са Русијом, Кином и киме год још”, казао је Бусек.
Он је приметио да време предизборне кампање у Србији “није најбоље за предлоге” и да “тренутно српске странке заступају мишљење да је Косово и даље део Србије докле год оно постоји”.
“И сада је немогуће дискутовати ни о чему другом”, додао је Бусек.
На питање како убедити велике силе да је за проблем Косова неопходна нека врста Дејтонске конФеренције, Бусек је одговорио да му “није јасно шта би се добило неком Дејтонском конФеренцијом”.
“Сматрам да је неопходно да две стране седе заједно. Пре него што Срби и Косовари не седну заједно за један сто, ништа није могуће. Чак ни Дејтонска конФеренција”, казао је Бусек.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. Василим

    Играју топло-хладну игру, манипулишу, замајавају, а режим у Србији се договара о свему са НАТО_бриселцима, али ни опозиција не игра добро!

    Треба све критиковати, сви играју по страни, нема Србија праве родољубе, они академици, глумци , уметници, јавне личности су до 5. октобра крвнички били на страни НАТО-а, глупо је и наивно од њих очекивати, и ако увиде да су грешили да ће да се дигну против ДОСманлија, нема од тих медиокритета -улизица- мазохиста, ништа!

    Напротив ено их свуда и даље титрају “уметници” “аналитичари”,”новнарчићи”, и други гилиптери, продају земљу Србију, сада је на делу пропаганднно-психолошко-издајнички ЈУРИШ на Србе, на националне интересе Србије!

    *Опет ћу да парафразирам Мому Капора, који је лепо у једном одговору о патриотизму-родољубљу рекао ; да је то ствар кућног васпитања(природно), да те о томе учи отац, мајка, деда,баба….!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *