11. новембар – Почело суђење Фатмиру Љимају

ПРИШTИНА – У Окружном суду у Приштини почело је данас суђење Фатмиру Љимају, оптуженом за ратне злочине у логору ОВК у селу Клечка код Малишева.
Љимај је у време за које се оптужује да је починио злочине био командант јединице ОВК “Куманова”, а оптужницу је подигао тужилац Еулекса из Специјалног тужилаштва Косова. За ратне злочине Љимају је једном већ суђено у Хашком трибуналу, али је ослобођен оптужби због недостатка доказа.
Поред Љимаја, за ратне злочине убиства киднапованих цивила и припадника војске тадашње Југославије оптужено је још деветоро припадника ОВК. На оптужници су Арбен Краснићи, Насер Краснићи, Неџмија Краснићи, Бехљуљ Љимај, Рефки Мазреку, Насер Шаља, Сабит Шаља, Шабан Шаља и Бесим Шурдај.
Tужилац Еулекса Маурицио Салустро прочитао је оптужницу на почетку суђења у присуству свих 10 оптужених, а након тога оптужени су се у првом изјашњавању изјаснили да нису криви.
Суђење се наставља, а очекује се да одбрана оптужених затражи одлагање процеса за почетак следеће године због, како наводи, непостојања Форензичког извештаја о смрти Агима Зогаја, заштићеног сведока у случају против Љимаја и групе оптужених.
Зогај, заштићени сведок X, пронађен је мртав у Дуизбургу у Немачкој, а тамошња полиција је навела да је реч о самоубиству. Tужилац Еулекса Салустро саслушао је јуче косовског премијера Хашима Tачија пред данашњи почетак суђења Лјимају
Tужилац је од Tачија желео да сазна каква је била улога Љимаја током рата на Косову, а посебно у Врховном штабу ОВК, чиме се бавио и каква је била Љимајева улога у планирању операције “Стрела”.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *