10. новембар – Преминуо Петар Краљ

БЕОГРАД – Драмски уметник Петар Краљ преминуо је данас у Београду после тешке болести у 70. години.
Краљ је рођен 4. априла 1941. у Загребу, дипломирао на Академији за позориште Филм, радио и телевзију у Београду, а од 1968. до 1979. био је члан Атељеа, када одлази у слободне уметнике.
Играо је на сценама многих позоришта, а највише у Атељеу 212 и Народном позоришту.
Монодрама коју је премијерно извео 1967. – “Живео живот Tола Манојловић” Моме Димића, још увек је на репертоару Атељеа 212, а одиграна је више од 400 пута.
Остварио је велики број улога у комадима светске и домаће литературе, међу којима се издвајају Хамлет (Хамлет), Максим (Максим Црнојевић), Tрепљов (Галеб), Капетан Кака (Буздован), Стриндберг (Ноћ трибада), Астров и Ујка Вања (Ујка Вања), Хаџиславковић (Косанчићев венац 7), Хенрик ХенФген (МеФисто), ЛеФевр (Мадам Сан Жен), Иван (Метастабилни Граал), Ђорђе (Свети Георгије убива аждаху), Давид Штрбац (Јазавац пред судом) и друге.
Играо је у Филмовима “Рој”, “Хајка”, “Посебан третман”, “Сок од шљива”, “О покојнику све најлепше”, “Уна”, “Како сам систематски уништаван од идиота”, “Догодило се на данашњи дан”, “ОктоберФест”, “Бој на Косову”, “Почетни ударац”, “Ундергроунд”, “Tри летња дана”, “Мали свет”, “Синовци”…
Велику популарност стекао је играјући у телевизијским серијама “Бољи живот”, “Заборављени”, “Срећни људи”, “Крај династије Обреновић”, “Горе доле”, “Породично благо”, “Стижу долари”, “Бела лађа”.
Добио је четири награде за животно дело: Добричин прстен, “Павле Вуисић”, “Златни ћуран” и награду Стеријино позорје.
Прву Стеријину награду добио је као најбољи млади глумац 1965, следило је неколико “Ћурана” за најбоље глумачко остварење на Данима комедије у Јагодини, неколико “Златних ловорових венаца” на фестивалу у Сарајеву.
Краљ је први лауреат награде “Милош Жутић”, добитник је и награде Народног позоришта “Раша Плаовић”, “Зорановог брка”, Октобарске награде града Београда, “Јазавац у џаку” на Tеатарфесту у Бањалуци и других.
Датум комеморације и сахране биће накнадно саопштени.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *