08. новембар – Ирану не треба атомска бомба против САД

TЕХЕРАН – Иран “не треба атомску бомбу” да би се супроставио САД, а Tехеран више воли да се користи памећу да би отклонио претње САД, изјавио је данас ирански председник Махмуд Ахмадинеџад.
“Уколико Америка жели да се конФронтира иранској држави, онда ће сигурно зажалити због одговора Ирана”, рекао је Ахмадинеџад државним медијима. Он је упозорио да Иран неће прихватити било коју оптужбу на рачун свог нуклеарног програма, пренео АФП.
“Историја је показала да је свако ко је деловао против иранског народа, зажалио због тога”, рекао је ирански председник.
Ахмадинежадов коментар је уследио уочи објављивања извештаја Међународне агенције за атомску енергију, за који дипломате кажу да ће изнети доказе о веома могућој “војној димензији” иранског нуклеарног програма.
Председник Ирана је нагласио да је “потпуна дрскост” што САД оптужују Иран да настоји да развије нуклеарно оружје када већ поседује на хиљаде комада властитог.
“Ако мислите да притискајући иранску нацију можете да промените ситуацију у свету, онда се веома варате”, наведене су речи Ахмадинеџада на сајту ИРИБ.
“Кажу да Иран настоји да произведе атомску бомбу. Али они треба да знају … ми не требамо бомбу…Ми ћемо пре свега поступити пажљиво и логички”.
Ахмадинеџад је такође рекао да је шеф ИАЕА Јукија Амано, америчка марионета “јер не објављује извештаје о америчким и нуклеарним арсеналима њених савезника”.
И ирански министар иностраних послова Али Акбар Салехи је рекао да Запад нема озбиљних доказа да Иран развија нуклеарно оружје.
“Нема озбиљних доказа да ће Иран створити нуклеарну бојеву главу”, рекао је Салехи током посете Јерменији. “Запад и САД врше притисак на Иран без озбиљних аргумената и доказа”, рекао је он.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *