08. новембар – ИАЕА: Иран на корак од А-бомбе

Према сазнањима ИАЕА Иран је “савладао кључне кораке, неопходне да се направи нуклеарно оружје”. Ово износе два водећа америчка дневника, “Њујорк тајмс” и “Вашингтон пост”, позивајући се на неименоване званичнике владе који су имали увид у тај извештај.

Како тврди “Тајмс”, директор ИАЕА Јукија Амано, пре 11 дана је са налазима новог извештаја упознао Савет за националну безбедност, мада се напомиње да “администрација одбија да потврди да је Амано уопште ушао у Белу кућу”.

У односу на раније процене о томе докле је Иран стигао у својим напорима да савлада технологију нуклеарне бомбе, нови елеменат су активности у његовој војној бази Парчин, где је идентификована “структура” за коју се верује да је капсула за тестирање “уређаја за имплозију” – упаљача атомског пуњења. Овакав закључак сугерише обавештајни мозаик састављен од сателитских снимака, докумената, евиденција о куповини опреме и података из Израела и Европе.

Према наводима ИАЕА, кључни допринос савладавању ове последње технолошке препреке дао је руски нуклеарни експерт Вјачеслав Даниленко, који са Ираном сарађује још од средине деведесетих, док је главну помоћ пружао у последњих пет година. Даниленко је разговарао са инспекторима ИАЕА, не поричући ангажман са Иранцима, али је тврдио да се његова асистенција односила само на пројекте цивилног инжењеринга.

Као страни помагачи се опет наводе неименовани стручњаци из Северне Кореје, као и главни креатор пакистанске нуклеарне бомбе Абдул Кадир Кан, чији су нацрти за “неутронски иницијатор”, нуклеарни упаљач, доспели у руке Иранаца.

Нове сугестије о томе да је Иран сасвим близу да реализује своје нуклеарне амбиције долазе у околностима када су појачане гласине о могућем нападу на иранске нуклеарне инсталације. Израелска штампа је наиме прошле недеље писала да је у врховима владе постигнута сагласност за тако драстичну акцију.

“Њујорк тајмс” међутим указује да је амерички обавештајни естаблишмент скептичан према тврдњама ИАЕА и да је већ заузет став да су такве информације “ризичне”.

Ова уздржаност се објашњава својевременим промашајима у Ираку, који је из Вашингтона оптуживан да поседује биолошко оружје за масовно уништавање, што је био повод за америчку инвазију и обарање режима Садама Хусеина. То оружје није међутим никад пронађено.

“Вашингтон пост” преноси процену америчких обавештајних служби, по којој иранско руководство још није одлучило да ли да коначно склопи нуклеарну бомбу, али да свакако жели да има све на месту да је брзо састави ако се таква одлука донесе. Званичан став Техерана све време је да су домаћа нуклеарна истраживања намењена искључиво цивилном коришћењу, за производњу електричне енергије.

Према “Њујорк тајмсу”, Русија и Кина су од ИАЕА затражили да се извештај не објављује, јер би тако нешто за резултат имало да “Иран буде сатеран у ћошак”. Лист оцењује да је ово редак случај усаглашеног дипломатског притиска Москве и Пекинга.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *