08.новембар – Декларација без подршке СПО-а, СРС, ДСС и ЛДП

БЕОГРАД – Декларација о Косову и Метохији, на чијем тексту владајућа коалиција још ради, неће, према најавама, поред опозиционих СРС, ДСС и ЛДП, добити ни гласове СПО, уколико, како су истакли у тој странци, буде у облику о којем је у јавности било речи.
СПО, како је новинарима у републичком парламенту рекао посланик Александар Југовић, неће гласати за декларацију уколико она буде “у шинама извештаја Владе Србије о догађајима на северу Косова и Метохије”.
Услов да СПО подржи декларацију је, како је објаснио, да се њоме Срби са севера покрајине позову на уклањање барикада, да се обезбеди слобода кретања, да буду примењени сви постигнути договори у дијалогу Београда и Приштине, као и да се захтева хитан наставак дијалога.
ДСС је Скупштини Србије предложила сопствену декларацију, којом је предложила прекид преговора Београда и Приштине, стављање ван снаге договорених решења у том дијалогу, као и одбијање захтева да Србија нормализује односе са Косовом и Метохијом.
Tа странка декларацијом предлаже, како је новинарима у парламенту предочио посланик Слободан Самарџић, и да Скупштина Србије подржи миран протест Срба на северу покрајине против распоређивања цариника и полицајаца на административним прелазима, као и да предстојећи парламентарни и локални избори у Србији буду одржани и на територији те покрајине.

Самарџић је навео да “посланицима није јасно када ће парламент расправљати о Косову, нити када ће Влада Србије предложити декларацију”, а на питање да ли ће ДСС учествовати у евентуалним консултацијама о том документу, одговорио је да ће се одазвати позиву, али да је са опозицијом требало разговарати одмах пошто је било извесно да ће скупштинске расправе на ту тему бити.
Лидер ЛДП Чедомир Јовановић рекао је да је декларација на којој ради владајућа већина “највећа претња европској будућности Србије”, јер се ту ради, како сматра, о одбрани политике која је дефинитивно поражена.
Он је додао да је потребна декларација која ће пре свега водити рачуна о Србима на Косову и Метохији, Србима који су “жртва београдске политике, који су изведени на барикаде и који су таоци немоћи власти на промену курса друштва”.
“Желимо декларацију која ће бити окренута будућности и која ће врло јасно говорити о спремности друштва на ону врсту промена које су предуслов нормалног живота у Србији, нормалних односа у региону, изградње нових односа између Срба и Албанаца”, рекао је Јовановић.
Посланик СРС Александар Мартиновић подсетио је да је та странка до сада подржавала све декларације о Косову И Метохији, јер је то питање, како сматра, од државног значаја, а не страначко питање.
Он је додао да је услов СРС за подршку новој декларацији суспендовање свих споразума Београда и Приштине, отказивање гостопримства Еулексу и да се преговарачки процеш врати тамо где му је место – под окриље Савета безбедности Уједињених нација.
“За СРС је деФинитивно да свака политика према Косову и Метохији мора бити заснована на Уставу Србије и Резолуцији 1244, према којима је Косово саставни део Србије”, рекао је Мартиновић, додајући да са Приштином једино може да се разговара о облику аутономије Косова у оквиру Србије.

Један коментар

  1. prosto ne mogu da poverujem- zahtevi spo-a kao da su pisani u pristini! ali da su tamo izreceni i da ih je izrekao npr.arben kurti(lider samoopredeljenja )bili bi malo , hajde da upotrebim frazu-diplomatskiji!ovo je ne bruka i sramota od mog kolege srbiste(ljubav prema domovini , patriotski zanos…koji se deci prenosi…)na kosmetu smo svi zblanuti!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *