07. новембар – ПРЕДЛОГ ДЕКЛАРАЦИЈЕ ДСС О КОСОВУ

Демократска странка Србије

Београд, 7. новембра 2011.

Предлог Народној скупштини Србије


ДЕКЛАРАЦИЈА О ОБНОВИ ДРЖАВОТВОРНЕ ПОЛИТИКЕ

НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

1. Народна скупштина Републике Србије констатује да је неопходно започињање нових преговора о Косову и Метохији у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН  под окриљем и у организацији СБ УН. Нови преговори су неопходни пошто је једностраним и противправним акцијама нелегалних институција Косова 25. јула 2011. године на довођењу албанских цариника и полицајаца, уз директну подршку КФОР-а и Еулекса, грубо прекршена Резолуција 1244 СБ УН, и прекинут је и обесмишљен дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ. Овом својом подршком нелегалним институцијама Косова КФОР и Еулекс су спроводили Ахтисаријев план који је одбачен у СБ УН и Народној скупштини Републике Србије.

2. Народна скупштина  подржава миран протест Срба против насилног довођења албанских цариника и полицајаца на административне прелазе Јариње и Брњак и сматра да је једино решење за успостављање прелаза на Јарињу и Брњаку да све административне и царинске послове на ова два прелаза обављају искључиво службеници Унмик мисије која је даље присутна у Покрајини. Неопходно је и да се КФОР врати строго у оквире Резолуције 1244 и да се све његове активности одвијају под непосредном контролом СБ УН који је једино надлежан за спровођење Резолуције 1244.

3. Народна Скупштине ставља ван снаге договор о слободи кретања који је, уз посредовање ЕУ, постигнут између представника Владе Републике Србије и представника нелегалних институција Косова, јер се овим договором крши Устав Србије и Резолуција 1244 СБ УН. Постигнути договор о слободи кретања подразумева признавање институција противправно проглашене независне државе Косово и признавање личних докумената које Косово издаје.

4. Народна скупштина одбацује као противправне захтеве ЕУ да „Србија нормализује односе у складу са ССП“ и да „Србија успостави добросуседске односе са Косовом“. Ови захтеви су противправни јер је Србији као чланици УН загарантована неповредивост њених међународно признатих граница, односно неповредивост територијалног интегритета и суверенитета. Косово и Метохија је саставни део Србије а не суседна држава са којом Србија треба да нормализује и успостави добросуседску сарадњу.

5. Срби на Косову и Метохији су сагласно Уставу Србије грађани и држављани Србије. Противправни су и политички неприхватљиви сви захтеви за укидање институција државе Србије на Косову и Метохији под изговором да је реч о паралелним институцијама. Једине паралелне и истовремено нелегалне институције у Покрајини су самопроглашене институције Косова, јер су у супротности са Повељом УН, Резолуцијом СБ УН 1244 и Уставом Србије.

6. Народна скупштина потврђује да ће у Покрајини као и претходних година бити расписани избори за Народну скупштину Републике Србије као и локални избори.

Један коментар

  1. Deklaracija je odlična,samo sadašnji sastav prlamenta to
    u većini nije sreman da prihvati.Jer šta će reći Zapadni
    Ambasadori oni se pitaju oni kroje kroje rezoliceje za
    koju imaju većinu to je stanje parlameta Srbije. Zakasnili ste gospodo četiri godine je prošlo od 2007 god,
    kada bi ova rezolucija imala dvtrećinsku većinu ovako,
    ovo će biti K znanju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *