07.новембар – Лавров: Напад на Иран би био веома озбиљна грешка

МОСКВА – Русија је данас упозорила да би евентуалан војни удар на Иран био “веома озбиљна грешка” која би само довела до нових сукоба и цивилних жртава.

“То би била веома озбиљна грешка са непредвидивим последицама”, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров, након упозорења израелског председника Шимона Переса да је напад на Иран све изгледнији, јавила је агенција Франс прес.

“Не може да постоји војно решења за ирански нуклеарни проблем, као што оно не може да постоји ни за један други проблем у савременом свету”, казао је Лавров.

Он је истакао да војне кампање које се тренутно воде, као што је мисија НАТО у Авганистану, показују које су опасности страног уплитања.

Пред објављивање извештаја Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), од које се очекује да ће обелоданити да је Иран направио компјутерски модел нуклеарне бојеве главе и раније необјављене детаље тајног рада Техерана на нуклеарном оружју, све је више вести о могућем удару на Иран.

Објављивање извештаја ИАЕА очекује се ове недеље.

Перес је у петак, у изјави за израелску телевизију, изразио уверење да би Израел и свет ускоро могли да предузму војну акцију против Ирана, али да никаква одлука још није донета.

Француски министар спољних послова Ален Жипе јуче је изјавио да би војни напад на Иран “потпуно дестабилизовао” регион и најавио је да ће Француска уместо тога пооштрити санкције Техерану.

Западне силе сумањају да Техеран покушава да направи нуклеарно оружје, због чега су увеле санкције Ирану, а Техеран тврди да његов нуклеарни програм има искључиво мирнодопску сврху и служи за производњу енергије.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. jeste, i malo ko se ‘uzbudjuje’ zbog nove ‘ratne igre’, sa mogucim nuklearnim i dr. posledicama ?! Tuzno i opasno…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *