07. новембар – Конференција о избеглицама у Београду

БЕОГРАД – У Београду је данас почела министарска конференција о решавању питања избеглица на Западном Балкану.
Како је најавило Министарство спољних послова Србије, на конФеренцији ће учествовати шефови дипломатија Србије Вук Јеремић, Босне и Херцеговине Свен Алкалај, Хрватске Горан Јандроковић и Црне Горе Милан Роћен.
Међу учесницима су и високи комесар УН за избеглице Антонио Гутереш, европски комесар за проширење Штефан филе, помоћник државног секретара САД Дејвид Робинсон, директор Бироа генералног секретара ОЕБС Паул Фрич, директор Кооринационог тела за миграције и азил Савета Европе Маркус Јегер и вицегувернер Банке за развој Савета Европе Имре Tарафас. У оквиру конференције биће потписана заједничка декларација министара спољних послова.
Уочи конФеренције, европски комесар за проширење Штефан Филе поручио је да је решавање проблема избеглица кључни корак ка помирењу међу земљама Западног Балкана.
“Повратак изабеглица је један од најосетљивијих и најтежих проблема, који имају директан утицај на живот већине људи у региону”, рекао је Филе Танјугу.
Представници више од 100 избегличких удружења су крајем октобра затражили да нацрт заједничке декларације буде измењен, због тога што се у њему, како тврде, не говори о повратку одузетих имовинских и стечених права избеглих и прогнаних Срба и других оштећених грађана.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *