07. новембар – Кеп се супротставио “удруженом злочиначком подухвату”

Драган Васиљковић није радио ништа друго, него “веома успешно организовао и обучавао локалне цивиле у војнике”, како би се супротставили удруженом злочиначком подухвату против више стотина хиљада Срба Републике Српске крајине.

Наводећи да је овакву класификацију деловања хрватских генерала Готовине, Маркача и Чермака, а под директним надзором хрватске владе, у априлу ове године дао Хашки трибунал, доктор Војислав Илић из Сиднеја писао је федералном министру унутрашњих послова Брендану О’Конору.

Писмо господина Илића један је осам докумената додатих личном писму Драгана Васиљковића, које је прошле недеље упућено на адресу аустралијског министра. Он би, ускоро, требало да донесе одлуку о томе да ли ће или не прихватити захтев за изручење Васиљковића Хрватској, која га тражи због испитивања о ратном злочину.

Господин Илић упућује на пресуду Хашког трибунала од 15. априла ове године и пише да су тројица поменутих генерала “у операцији ‘Олуја’ помагали да се организује и изведе геноцидни подухват против више стотина хиљада Срба”. Он наводи да таква пресуда јасно упућује да је скинута “фасада поштовања којом су се они представљали свету о себи и својој земљи”.

“Међународни суд за ратне злочине назвао је целокупан војни напад против становништва Републике Српске крајине ‘удруженим злочиначким подухватом’ у коме је од почетка учествовала и цела хрватска ХДЗ влада”, наводи др Илић, подсећајући да данас у САД постоји ” тужба преживелих из холокауста” против учесника у овоме.

Доктор Илић помиње и Весну Шкаре Ожболт, која је била министарка правосуђа у време када је захтев за Васиљковићевом екстрадицијом издат. “Она је била такође и део данас осрамоћеног ХДЗ тима предвођеног Фрањом Туђманом, коме се приписује овај удружени злочиначки подухват. Тужилац Хашког трибунала Карла Дел Понте назвала ју је ‘правим лажовом с којим не жели ништа да има’.

Извор: Вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *