06- новембар – Перес поново упозорио на могући напад на Иран

TЕЛ АВИВ – Председник Израела Шимон Перес је данас поново упозорио да напад на Иран постаје све извеснији, у изјави само неколико дана уочи објављивања извештаја међународне агенције о иранском нуклеарном програму.
“Могућност војног напда на Иран је сада ближи примени него примена диплиматске опције. Морамо остати смирени и супротставити се притиску, како би могли да размотримо сваку алтернативу. Не мислим да је икаква одлука већ донета, али постоји утисак да се Иран приближава нуклеарном оружју”, рекао је Прес за израелски дневник “Хајом”.
Перес је претходно, у јучерашњем интервјуу за други канал израелске телевизије, изјавио да је напад на Иран све извеснији.
“Обавештајне службе разних земаља које прате Иран су забринуте и врше притисак на своје лидере да упозоре да је Иран спреман да добије нуклеарно оружје”, рекао је шеФ јеврејске државе.
француски минстар спољних послова Алан Жипе упозорио је, у међуврену, да би напад на Иран био кататроФалан.
“Ми смо наметнули санкције које настављују да се шире, можемо да их пооштримо да извршимо притисак на Иран”, рекао је Жипе за Радио “Европа-1”, додавши да би војна интервенција могла створити ситуацију која би дестабилизовала регион.
“Све се мора учинити да се избегне неповратно”, закључио је Жипе у тренутку када се у Израелу све више спекулише о могућности превентивног удара на иранска нуклеарна постројења.
Медији у Израелу су објавили да премијер Бењамин Нетанијаху и министар одбране Ехуд Барак траже подршку владе за такав напад.
Израелска војска тестирала је прошле недеље балистичку ракету, а одржана је и вежба цивилне одбране како би се симулирао одговор на напад конвенционалним и неконвеционалним ракетама. Армија је рекла да су оба догађаја одавно планирана, али су изазвала дискусије о могућим плановима Израела да се удар на Иран изведе.
Лист “Харец” данас пише да америчким званичицима није пошло за руком да добију обећање Израела да ће планове о нападу координисати са Вашингтоном. Ипак, у медијским извештајима се сугерише да коначна одлука није донета и да ће извештај Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), који се очекује 8. или 9. новембра, имати одлучујући еФекат.
Израелски министар одбране је у понедељак порекао да су он и Нетанијаху одлучили да нападну Иран, али је казао да “ситуација на Блиском истоку може да настане таква да би Израел морао бранити своје виталне интересе независно, да се не ослања на регионалне или друге силе”.
“Харец” наводи да је већина од 15 чланова безбедносног кабинета још против напада. Недавна анкета показала је да је израелска јавност подељена и да 41 проценат подржава напад, а 39 процената се противи док се 20 одсто није изјаснило.
Израел је више пута саопштавао да све опције остају у игри када се ради о иранском нуклеарном програму, за који Израел и Запад тврде да му је циљ производња нуклеарног оружја. Иран то пориче, тврдећи да ће служити у мирнодопске сврхе. Иранаки шеФ дипломатије Али Акбар Салех најавио је да ће извештај агенције бити без основа.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *