05. новембар – Мирна ноћ на барикадама, прелази и даље у блокади

КОСОВСКА МИTРОВИЦА – Ноћ на северу Косова и Метохије протекла је мирно, а Срби су током веома хладне ноћи у сменама боравили на барикадама.
Срби су у шаторима, аутомоибилима и поред ватре провели и претходну ноћ на барикадама у Зупчу, Јагњеници, Брњаку, Лепосавићу, Косовској Митровици и Звечану.
Кфор је јуче уклонио барикаду постављену код административног прелаза Брњак, а Срби су одговорили постављањем нове која је већа од претходне и која се налази на путу Зубин Поток – Рибариће уз саму административну линију са стране централне Србије.
Портпарол Кфора Уве Новицки изјавио је да Кфор ову барикаду, која је висока око пет метара, неће уклањати, јер је постављена на територији централне Србије.
На путевима на северу Косова једна саобраћајна трака је ослобођена за пролазак возила Кфора, али Кфор ту могућност не користи у потпуности, па снабдевање својих јединица наставља да обавља хеликоптерима из ваздуха.
Административни прелази на северу Косова Јариње и Брњак и даље су у блокади, због тога што се Срби противе присуству косовских цариника на ова два прелаза.
Еулекс својим хеликоптерима на поменуте прелазе довози косовске царинике, што је и повод да Срби у потпуности ускрате слободу кретања овој мисији ЕУ на северу покрајине.
Грађани који из правца централне Србије долазе на север Косова и обрнуто, користе искључиво заобилазне макадамске путеве.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *