05. новембар – Исправка емисије због непомињања српских жртава

МАДРИД – Шпанска национална телевизија ће, после жалби многобројних гледалаца и потомака жртава Независне државе Хрватске (НДХ), вечерас емитовати исправку емисије о убиствима усташког злочинца Макса Лубурића, у којој нису поменуте српске жртве концентрационог логора Јасеновац.
Исправка је најављена након што су гледаоци и потомци жртава упутили низ жалби, а затим покренули и петицију преко интернета, коју су уз 600 потписника, подржали и Одбор за Јасеновац Светог синода СПЦ, Институт за истраживање Јасеновца из Нјујорка, Амбасада Србије у Шпанији и Центар Симон Визентал из Јерусалима.
Бранитељ права гледалаца Елена Санчес Кабаљеро одговорила је на жалбе поводом 15-минутне репортаже “Убиство Висентеа Переса”, емитоване 17. септембра у водећој инФормативној емисији РTВЕ “Недељни извештај” (ИнФорме семанал), која није поменула српске жртве концентрационог логора Јасеновац.
Репортажа је посвећена убиству усташког злочинца Лубурића, који се под именом Винсенте Перес скривао по Шпанији.
Она је најавила да ће исправка бити емитована вечерас у 20 часова на РTВЕ.
Аутор репортаже, Анхела Родисио, некада дописник из бивше Југославије, која у Шпанији важи за познаваоца Балкана, на више места у спорном прилогу говори о НДХ и усташким злочинима, не поменувши ниједном Србе, чак ни при набрајању пострадалих у Јасеновцу: “партизана, опозиционара, Јевреја и Цигана”.
Срби су били најбројније жртве Јасеновца и усташких злочина уопште, наводи се у жалби упућеној РTВЕ.
Преко милион мушкараца, жена и деце је побијено на нарочито свиреп начин, а стотине хиљада су протеране или покрштене под принудом, само зато што су били Срби, додаје се даље, уз констатацију да је изостављање само српских жртава поставило многа узнемирујућа питања.
Родисио је на прву жалбу одговорила да се “с обзиром на природу репортаже која захтева сажетост, помињање партизана, опозиционара, Јевреја и Цигана, односи уопштено на све становнике бивше Југославије, нарочито на Србе и Босанце, али и на Словенце и Македонце”.
Уколико исправка буде задовољавајућа, 5.новембар ће ући у историју као прекретница након тачно 20 година неконтролисаног прећуткивања српских зртава, а уколико не буде задовољавајућа, радиће се о несумњивом порицању геноцида, оценио је покретач акције против шпанске телевизије др Андре Фајгељ.

Извор: Танјуг

2 коментара

  1. Isuvise dugo je Generalisimus vladao Spanijom .Zlo korenje je nemoduce povaditi tako brzo .Imali su i oni svojih krvnika kao i onaj o kome se radi u spornoj emisiji .

  2. Sad ce Borisi Tadici da se nagodi sa ustasama da se povuce optuznica kako svet nebi saznao istinu o stradanjima Srba. Ako radi niceg drugog onda radi istine o Srbima i ustasama, to je jedinstvena prilika i nikad vise se nece ukazati, zato je treba iskoristiti i celom svetu reci kolko je to Srba stradalo u Hrvatskoj i koliko ih je nasilno pokatoliceno i koliko je isterano sa svojih ognjista. Svet treba da sazna da 15 g nakon rata jos uvek 350000 Srba ne moze da se vrati u Hrvatsku jer nemaju gde, oduzeli su im stanove radna mesta kuce i gazdinstva, penzije. Ako Tadic i pokusa da to ucini onda opozicija mora da izvede narod na ulicu i svrgne rezim silom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *