04. новембар – Србија ускоро добија датум за преговоре

БЕОГРАД – Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је данас да је уверен да ће држава у децембру добити статус кандидата за чланство у ЕУ и што скорији датум за почетак преговора о приступању у Унију.

Отварајући годишњи Самит Централноевропске иницијативе (ЦЕИ) у Београду, којим Србија председава у овој години, премијер је подсетио да је Србија 12. октобра добила позитивно мишљење Европске комисије о стицању статуса кандидата за чланство у Унији.

„ЦЕИ има посебну улогу у процесу евроинтеграција и успостављању бољих веза међу свим релеватним факторима у Европи, што доприноси даљем развоју политичких, социјалних и економских односа у региону, али и на целом европском простору“, казао је он.

Цветковић је подсетио да је Србија уложила огроман рад у спровођењу бројних реформи, а да је посебан акценат био на усвајању и примени европског законодавства.

„Желео бих да нагласим да је Србија посвећена реформама, не само зато што су неопходне за улазак у ЕУ. Циљ нам је пре свега да целокупан правни, политички и економски систем учинимо бољим за све наше грађане“, нагласио је он.

Регионална сарадња предштавља један од приоритета спољне политике Србије и зато су важни чести билатерални и мултилатерални скупови, пре свега у циљу решавања актуелних регионалних проблема и фокусирање на приоритетне области сарадње, рекао је Цветковић.

Он је истакао да је Србија уложила максималне напоре на промовисању и постизању циљева Иницијативе, а то су регионална сарадња и што потпуније укључивање у европске развојне токове.

Цветковић је нагласио да је Србија уложила максималне напоре на промовисању и постизању циљева Иницијативе, а то су регионална сарадња и што потпуније укључивање у европске развојне токове.

„Исто тако реализовани су многи пројекти, посебно у области економије, транспорта, енергије, науке и технологије, образовања, пољопривреде, заштите животне средине“, рекао је Цветковић.

У реализацији ових пројеката веома значајна је била сарадња са Европском банком за обнову и развој кроз посебан фонд ЦЕИ, додао је он.

Цветковић се осврнуо на актуелну светску економску и финансијску кризу рекавши да је она погодила и државе ЦЕИ, као и да су ефекти кризе у потпуности глобализовани.

Према његовим речима крупни проблеми као што је неповерење у финансијске институције, пад привредне активности и висока незапосленост, не могу да се реше изоловано.

“Данас смо сведоци великих напора на међународном плану у вези са креирањем програма који ће обезбедити стабилнији глобални привредни раст“, нагласио је он.

Цветковић је истакао да Србија улаже велике напоре у продубљивање регионалне економске сарадње и унапређење поверења на нашем подручју.

“Постоје бројни инфраструктурни, енергетски, трговински и финансијски пројекти које смо идентификовали као важне за развој наших држава. Уз додатну координацију пажљиво планирање финансијских ресурса и усклађивање међусобних активности сигуран сам да их можемо остварити и то за добробит наших грађана и привреда“, објаснио је он.

Цветковић је закључио да је значајно што је предлог да ЦЕИ добије статус посматрача у УН уврштен у дневни ред Генералне скупштине светске организације.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *