01. novembar – Тржиште рада за НАТО

Како је већ саопштено, СБ УН на свом заседању 27. октобра једногласно је донео одлуку о прекидању важења резолуције бр. 1973 од 17. марта 2011. године о формирању зоне забрањене за летове изнад Либије, 31. октобра од 23 сата и 59 минута по либијском времену. Североатлантски савет који се окупио дан касније на своје заедање, такође је објавио да 31. октобра прекида операцију Уједињени бранилац која се реализовала у тој земљи под окриљем алијансе.

Са иницијатовим да СБ УН донесе одлуку о укидању зоне забрањене за летове изнад Либије иступила је русија. Као што се зна, руска страна се суздржала приликом гласања за резолицју о увођењу ове зоне. И опрезност Москве, како се касније испоставило, није била напрасна. По речима сталног предтавника Русије у НАТО-у Дмитрија Рогозина, алијанса, фактички узурпиравши мандат УН, далеко је изашла ван оквира дозвољеног. У јеку војне кампање у Либији председник Русије Дмитриј Медведев у интервјуу за британски Фајненшл Тајмс изразио се врло оштро. Од солидне резолуције, рекао је он, направили су лист папира којим се прикрива бесмислена војна операција.

Генерални секретар НАТО-а Андрес Фог Расмусен има о томе супротно мишљење. По његовим речима, операција изведена у Либији постала је једна од најуспешнијих у историји алијансе. Друго се од њега и не треба очекивати. Треба само скренути пажњу на једну индикативну нијансу. По саопштењима медија, руководство НАТО-а планирало је да наведе датум прекида своје мисије у Либији мал те не недељу дана пре одлуке СБ УН. Тим поводом руска страна је напоменула да НАТО нема право да доноси одлуке у погледу резолуције УН. После чега је прес-служба алијансе саопштила да се објављивање одлуке одлаже ради „наставка консултација“ са УН. Као што се види, о беспоговорном испуњењу мандата светског форума НАТО није навикао да говори. А можда је одвикао?

После заседања Северноатлантсог савета господин Расмусен свечано је изјавио: Наш војни посао сада је завршен. Нећемо још једном говорити о правом циљу и квалитету тог рада. На ову тему речено је прилично много. Поставља се питање неће ли НаТО после Либије, ако се тако може рећи, постати „делимично незапослен“? По свему судећи, таква судбина алијанси не прети. По речима представника стејтдепартмента САД Викторије Нуланд, Прелазни национални савет Либије може да предвиди убудуће неку нову улогу за НАТО. Генерални секретар алијансе Андрес Фог Расмусен већ је изразио спремност, ако замоле, како се он изразио, да помогне у реформисању структура безбедности и одбране ове земље. НаТО тешко да ће тек тако напустити Либију, убеђен је заменик директора Института за САД и Канаду Павел Золотарјов.

НАТО је већ одавно објавио курс на проширивање зоне своје одговорности. САД су формирале Афричку команду и НАТО већ одавно гледа у Африку. То је јасно. Афрички континент је извор не само ресурса, већ и могућих конфликата у перспективи. Највероватније НАТО неће оставити тај регион без пажње у било којој форми.

Уз то се може додати да исто тако алијанса не намерава да занемари ни Авганистан, када одатле буду повучене снаге ISAF. У ствари, ових дана, по саопштењима медија, алијанса активизира своја дејства на Косову. САД су се недавно изјасниле за придруживање Грузије Акционом плану за чланство у НАТО-у. Алијснса је чак изразила спремност да помогне Украјини у осигурању безбедности за време одржавања Европског првенства у фудбалу 2012. у овој земљи. У целини, тржиште рада је прилично широко. Како сматра Золотарјев, глобална амбиција НАТО-а је јасна, али добро би било озбиљно се замислити о повећању улоге УН у свету. Између осталог, то је већ друга тема.

Један коментар

  1. A ko ce da spreci NATO da radi sta mu volja?Niko naravno!!Ceo svet je saucesnik nato-a u svim njihovim zlodelima!Pa eto i taj nato-v vajni sekretar,zlikovac i ubica,je rekao da nato nece vise cekati odobrenja SB UN !!! I sta je SB UN rekao posle izjave doticnog zlikovca?Nista!! Oni su resili da pokore svet i za sada im ide super,nikoga ne smirglaju ni za suvu sljivu,dok ostali svet cuti!!Pa onda ajde da svi ucutimo i cuteci aminujemo sopstvenu okupaciju!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *