01. новембар – Лавров: Срби, држите се Резолуције 1244

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров поручио је да би Срби, бранећи своју територију и даље требало да се држе међународног права и Резолуције 1244 Савета безбедности УН у којој је јасно записано да је Косово и Метохија део територије Србије.

“То је, а требало би и убудуће да буде, кључни документ за Србе. Русија ће и даље задржати свој став о Косову и не намерава да га мења. Ни у будућности неће признати самопроглашену државу Косово”, рекао је Лавров за “Вечерње новости”.

Он је навео да је Русија много пута и на различитим нивоима упозоравала на опасности од једностраних активности, чији је циљ да ставе под контролу Приштине административну линију са Србијом.

“Говорили смо да је неопходно да се поштује статусна неутралност међународних снага присутних у покрајини.

О томе се говорило и на последњем заседању Савета безбедности УН о Косову. Нажалост, наша упозорења нису послушали. То је и створило експлозивну ситуацију у региону”, указао је Лавров.

Према његовим речима, у тим условима посебно је важно не само сачувати улогу УН и Савета безбедности у преговарачком процесу, већ и активирати делатност Мисије УН на Косову, која је у складу са Резолуцијом 1244 дужна да у пуној мери испуни своју функцију у регулисању косовског проблема.

“Нормализација се мора спроводити у строгом складу са Резолуцијом 1244. Покушаји да се заобиђе та резолуција су грубо кршење међународног права и воде дестабилизацији ситуације на Балкану.

Као што је познато, ми не признајемо самопроглашену независност такозване републике Косово. Приципи међународног права и убудуће ће бити у основи ставова и правца Русије како да се регулише косовски проблем”, истакао је руски шеф дипломатије.

Он сматра да је тешко очекивати помирење на Косову и нормализацију у балканском региону без марљиве и непристрасне истраге везане са незакониту трговину људским органима на Косову.

“Морају се казнити кривци без обзира на то како високе положаје они заузимали. Русија је без колебања подржала предлог Србије да Савет безбедности формира специјални међународни механизам истраге. Намеравамо да и убудуће подржавамо развој одговарајућих иницијатива и пажљиво ћемо пратити да се правовремено и безусловно реализују прихваћена решења”, нагласио је Лавров.
Према његовим речима, односи Русије и Србије заиста су добри, али постоје још велике резерве да се они унапреде у више области.

“Русија и Србија су биле и јесу, а уверен сам да ће тако бити увек, државе блиске једна другој. Народе наших земаља вежу многовековне историјске, културне и духовне везе. То је чврста основа за грађење и стални раст обостраних односа”, каже Лавров.

Он је додао да се високе оцене могу дати не само политичком дијалогу, него и руско-српској економској и хуманитарној заједничкој активности.

“Већ се реализује низ великих заједничких пројеката у области енергетике, активно се шири инвестициона сарадња, постоје добри планови међусобне сарадње у транспорту и инфраструктури, пољопривреди, а расте и међусобна трговинска размена”, констатовао је Лавров.

2 коментара

  1. Jasno I glasno gos, Lavrov poručuje ovima što donesoše
    pezoluciju u Skupštini jednu a u Ujedinjenim Nacijama tražiše
    drugu protiv interesa Srpske države. Zavtanje ruku je stalna
    praksa Nato imperije. Dokle da živimo u DOSOVSKOJ magli davi
    nas tražimo izlaz na Istoku ruke su pružene SRBIJO!

  2. Postovani gospodine Lavrov Srbi nisu na vlasti u Srbiji nego izdajnici Srbije i srpstva,tako da Vam ova poruka i nece imati efekta,na zalost!! Evro-ameri su doveli DOS-o v c e na vlast,ali su izgleda smetnuli sa uma da ako su potkupili njih da to ne znaci da su i ceo narod!!Doci ce vreme da cemo ih podsetiti na to,uz Bozju pomoc!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *