Poraz u Sloveniji: Pogubni promašaji

Piše Marko Marković

Naši fudbaleri redovno gube dragocene bodove protiv slabijih – Estonije, Azerbejdžana, Kazahstana

Priča se ponavlja! U zvaničnim susretima, u kvalifikacijama za Svetsko i Evropsko prvenstvo saplićemo se tamo gde se najmanje očekuje.
Evo, upravo sada, u eliminatornoj grupi nismo izgubili protiv moćnih AZURA. Savladali smo i Irce. Ali, zato smo ostavili Estoncima četiri boda 1:3 u Beogradu i 1:1 na njihovom terenu.
Uzalud konstatacije da trenutno imamo možda i jednu od najstamenitijih ekipa na kontinentu!
Dragoceni bodovi pripali su nejakom rivalu, pa je zbog toga postojalo strahovanje, do poslednjeg trenutka, šta će nam se dogoditi. Idemo li bar u BARAŽ? Nažalost – NE!
Očigledno, nešto ozbiljno škripi u redovima izabranog tima Srbije!
Videlo se to i na Mondijalu, u Južnoj Africi. Umesto da se borimo za najviši plasman – eliminisani smo na startu!?
Imamo klasne pojedince, nedostaje nam homogen sastav, pa stoga i dolazi do ovakvih promašaja, kakvi su na primer bili u duelima sa Estoncima ili Slovencima u Beogradu (1:1).
No, ta boljka da prepuštamo plen slabijima – nije novijeg datuma.
Na šampionatu Evrope u Portugaliji, 2004. godine, nismo učestvovali, verovali ili ne zbog kiksa u mečevima sa AZERBEJDŽANOM!
U Podgorici smo uspeli, nekako, da izborimo – 2:2, u Bakuu domaćin je slavio sa 2:1!?
Selektor DEJAN SAVIĆEVIĆ potvrdio je staro pravilo – DA IZUZETAN AS NE MORA DA BUDE I VALJAN STRUČNJAK!
Nikako nije uspeo da se snađe u vrtlogu kombinacija, pa smo tako izbačeni još u eliminatornim okršajima za učešće na Prvenstvu kontinenta.
Ono, što je posebno zabolelo, bila je činjenica da smo imali kvalitetne fudbalere i da je sve išlo kako treba morali smo bez teškoća da se nađemo na okupu najelitnijih reprezentacija tog vremena.
Savićević je, uglavnom, izvodio ovaj tim:
JEVRIĆ – ĐORĐEVIĆ, BUNJEVČEVIĆ, DUDIĆ, BOŠKOVIĆ, LAZETIĆ, MIJATOVIĆ, MILOŠEVIĆ, STANKOVIĆ, VUKIĆ, KEŽMAN.
Da smo kojim slučajem prešli prepreku, AZERBEJDŽAN, ko zna gde bi nam bio kraj.
Sve se završilo neučestvovanjem na šampionatu Evrope i OSTAVKOM SAVIĆEVIĆA.
Šta nam je to vredelo?
I na narednoj smotri kontinentalnih selekcija prošli smo KAO BOS PO TRNJU!
Nismo se pojavili u Austriji i Švajcarskoj 2008. godine, jer je u direktnim duelima sa nama bolji bio KAZAHSTAN!?
Podsetimo na rezultate: ovde je bilo nerešeno – 2:2, tamo 1:2.
Našu ekipu vodio je i sastavio španski stručnjak KLEMENTE, koji u konkurenciji Poljske, Portugalije, Finske, Belgije, Kazahstana, Azerbejdžana i Jermenije nije stigao do cilja!
Opet, izabranici Klementea sapleli su se o KAMIČAK, a imali su snagu DIVA!
Raspolagali smo, kao i u ranijim slučajevima, kada smo igrali sa Estonijom i Azerbejdžanom, sa jakom postavom:
STOJKOVIĆ – Marjan MARKOVIĆ, STEPANOV, VIDIĆ, TOŠIĆ, KOVAČEVIĆ, ERGIĆ, JANKOVIĆ, KRASIĆ, ŽIGIĆ, PANTELIĆ.
Doživeli smo drugi, uzastopni KIKS, u trenutku kada smo bili izuzetno ponosni na mogućnosti najboljih fudbalera.
Niko nije mogao ni da pretpostavi da će se tako nešto dogoditi.
I kada se sve sabere, oduzme, dolazi se do zaključka da srpski asovi ne poseduju efikasnost sa kojom bi realizovali prednost u kvalitetu. Pružamo dopadljive partije, nagoveštavaju se očekivani rezultati, a kad dođe trenutak da se i na terenu to potvrdi AZERBEJDŽAN, KAZAHSTAN, ESTONIJA pokazuju da je dovoljno i VELIKO SRCE da bi se superioran rival neprijatno iznenadio.
Dovoljna opomena za svako vreme!
I dogodilo se, ne ponovilo se…

4 коментара

  1. Gospodine Markoviću, nikako se ne mogu složiti da su to bili maltene ekstra timovi koje ste nabrojali (ni od Savićević, ni od Klementa …), kakvi su bili tako su objektivno i (ne)prolazili. Sad sa ove distance, sigurno se može potvrditi da je Slobodan Santrač vodio naš najkvalitetniji tim do sada; na SP u Francuskoj 1998. i čini mi se da je tada jedina slaba karika bio tadašnji golman Ivica Kralj. Na žalost na tom prvenstvu nismo imali fudbalske sreće kada smo u 1/8 u produžecima izgubili od Holandije 2-1.
    Još uvijek sanjam prečku Predraga Mijatovića i svaki put je isto doživljavam, nikako da je prebolim.
    Ovaj promašaj Vidića je ništa u poredjenju sa Mijatovićevom prečkom iz 1998, vjerujte da se ta prečka još trese i nikako da se smiri.
    Nakon Santrača, evidentno je da je jedino Radomir Antić uspio izvući maksimum iz raspoloživog igračkog kadra, samo da je imao jednog prosječnog napadača, ali nažalost mi Srbi u novijoj fudbalskoj istoriji to nikad nismo ni imali, niti imamo.
    A što se tiče Pižona, ma nema on kila ni znanja da vodi reprezentaciju. Čak mu je i vezni red katastrofalno igrao. A golman…
    Pa s’ pijace da je stavio prodavca paprika onakvu bruku ne bi doživio (uradio).
    Kako je funkcionisao Pižonov tim, najbolje ilustruje činjenica, da su se igrači prepirali ko će pucati penal. Pa na seoskim turnirima unaprijed (prije utakmice) se odredi ko će pucati penal ukoliko ga bude. A Pižonovi “vrapci” ko djeca na livadi otimaju se ko će pucati ili ko neće zbog treme. Koje treme? Pa je li to profesionalizam?
    I na kraju da konstatujem, Antić je 10 klasa iznad Pižona i ipak je Antić najbolje što imamo!

  2. Dodatak na prethodni komentar:
    “Dužno poštovanje čestitim trgovcima paprika, zle namjere pri njihovom pominjanju u prethodnom komentaru nisam imao”.
    I evo da preformulišem; da je Pižon mene na gol postavio da branim, onakvu bruku ko srpski golman u Sloveniji ne bi doživio.

  3. Примили гол са 50 метара. И то не први пут у овом такмичењу. Најплаћенији играч шутирао пенал као нека баба. И није да браним Пижона али где су ту његове грешке.
    Ко би знао да Видић не зна да изведе пенал? Додуше, да сам се ја питао пенал би изводио Тошић. Најконкретнији шутер у нас. Али ко би могао да каже, Видић, не? Нико!

  4. O tome sta je Antic uradio sa repkom moze da se diskutuje na siroko.Nismo mi tada bili prvi u grupu zato sto smo bili ne znam koliko dbri vec zato sto smo naleteli na Francuze i Rumune koji su bili u rasulu.Pravo stanje stvari smo videli na SP kada nismo mogli da izvucemo ni nereseno protiv Australije sto nam je bilo dovoljno za prolaz dalje.A prosli bi da su igraci bili odgovorni prema sebi i svojim obavezama kao i prema narodu i zemlji kojoj pripadaju umesto sto su pijancili po Juznoj Africi.Bili su takvi tada,zasto bi sada bilo drugacije?A sto se tice Pizona pa svi su sem njega videli da je on tu namesten da se koplja na njemu slome.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *