30. октобар – Вехабије са Балкана претња Западној Европи

Напад новопазарског вехабије Мевлида Јашаревића на амбасаду САД у Сарајеву подстакао је страховања да би исламски екстремисти са Балкана могли лако да дођу до Западне Европе и тамо изврше терористичке нападе, наводи данас агенција АП.
Јачање милитантних вехабија и других радикалних исламиста у БиХ, Србији, на Косову, у Македонији, Албанији, па чак и у земљи чланици ЕУ Бугарској, изазвало је забринутост да би тај регион могао постати “плодно тло” за терористе који се лако могу докопати Запада и Сједињених Америчких Држава.
У том смислу, америчка агенција подсећа на напад косовског Албанца на аеродрому у франкФурту, у марту ове године, када је убио два припадника војске САД, као и на откривање завере да се нападне америчка војна база у Нју Джерзију 2008. у којој су учествовала тројица браће, македонски Албанци.
АП напомиње да је Јашаревић, који је у петак из “калашњикова” пуцао на зграду амбасаде САД у Сарајеву, родом из Санџака – “вехабијског упоришта”, али да има јаке везе с радикалним припадницима вехабијског покрета у БиХ, у селу Горња Маоча код Брчког.
Према подацима обавештајне агенције БиХ, у тој бившој југословенској републици има око 3.000 следбеника вехабизма, али не могу се сви сматрати безбедносном претњом.
АП оцењује да су дилеме о утицају радикалног ислама нарочито присутне у БиХ, због састава становништва и наводи да Срби у тој држави упозоравају да је БиХ “пуна вехабија”, док Бошњаци одбацују те тврдње, па чак и истичу да тај проблем не постоји.
Представници власти на Балкану истичу да нису све вехабије милитантни муслимани, нити су сви радикални муслимани вехабије, али напомињу да то радикално исламско учење, настројено против Запада, пружа потенцијал за настанак терористичких ћелија које подржавају милитантне присталице вехабизма с коренима у Саудијској Арабији, Авганистану и Пакистану.
Присуство радикалних муслимана на Балкану повезано је са страним плаћеницима муџахединима који су се борили на страни муслимана у рату у Босни од 1992-1995.
АП примећује да су САД и западне земље толерисале присуство муџахедина у Босни, јер су се ти страни плаћеници супротстављали покушају Слободана Милошевића да створи “велику Србију”.
Сада многи страхују да би милитантни вехабисти и други екстремни муслимани лако могли да се “утопе” у западна друштва, а онда да изведу терористичке нападе, наводи АП.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. Navodni “terorizam”o kojem evro-ameri pricaju nije nikakva druga pojava do POSLEDICA evro-americke kaubojstine,pljacke,ubitstava,okupacije,drugih nacija i naroda!! Sto ste trazili to ste i dobili,mada kako radite po svetu i sta radite bice toga jos,nazalost!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *