27. октобар – Кфор прошао ослобођеном траком у Зупчу

ЗУПЧЕ – Припадници Кфорове јединице за везу и осматрање (ЛМT) јутрос су нешто после девет сати прошли ослобођеном саобраћајном траком у месту Зупче, на територији општине Зубин поток, са које је јутрос уклоњена барикада ради проласка војника Кфора, како је то предвиђено одлуком председника општина са севера Космета.
Припадници ЛМT јединице са два џипа су прошла барикаду у 9,10 како би отишли до административног прелаза Брњак и проверили проходност.
Председник опстине Зубин поток Славиша Ристић саопштио је швајцарским војницима да је, као што је најављено, ослобођена једна трака за пролаз Кфора, како би могла да снабдева своје јединице и изврши замену војника.
“Надам се да ће КФор поштовати нашу одлуку и да је неће злоупотребити. Понављам да Еулекс неће моћи да пролази док се не договори са Београдом, односно док се не реше неспоразуми, рекао је Ристић, напоменувши да то значи да Еулекс треба да престане да превози косовске царинике на административне прелазе.
Он је истакао да је најбитније да се Кфор врати свом мандату а када то учини неће бити препреке за сарадњу са становништвом.
Ристић је замолио припаднике Косовске полиције да војнике Кфора прате до прелаза, с обзиром на то да први пут пролазе тим путем после успостављања барикада.
Грађани су јутрос пре девет сати уклонили део барикаде и тако ослободили једну саобраћајну траку за пролаз војника Кфора, тако што су све балване пресложили на једну страну пута, омогућивши пролаз другом траком.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *