24. октобар – Сутра седница скупштина општина са севера Косова

ЗУБИН ПОTОК – Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић најавио је данас, обраћајући се грађанима на барикади у месту Јагњеница, да ће сутра бити одржана заједничка седница скупштина општина севера Косова на којој ће бити пренете поруке државног врха Србије и донета одлука о даљим корацима.
„Ми ћемо сутра одржати заједничку седницу скупштина све четири општине.
Обавестићемо одборнике о резултатима разговора и након тога донети одговарајуће одлуке шта даље чинити и како даље водити праведну борбу да живимо у нашој држави Србији“, најавио је он.
Ристић је грађанима казао да су председници општина са севера Косова – Зубиног Потока, Звечана, Лепосавића и Косовске Митровице – јуче разговарали у Београду са председником Србије Борисом Tадићем „поводом проблема који постоји на северу покрајине, али не само о барикадама, већ и многим другим питањима, пре свега перспективи Срба на Косову“.
„Поновили смо да не желимо да живино ни у каквој другој држави него у Републици Србији и да ћемо наставити нашу борбу, за шта смо тражили подршку“, рекао је Ристић.
Он је објаснио да су се председник Tадић и председници општина сложили да треба тражити решње за неку врсту слободе кретања за КФор, али не и око слободе кретања за Еулекс.
Према његовим речима, држава Србија сматра да треба омогућити слободу кретања и Еулексу, уз услов да не превозе косовске царинике.
„Ми мислимо да у овом тренутку нема услова за слободу кретање за Еулекс јер пре свега није потврдио да неце превозити косовске царинике. Tакође, мислимо да није суштина само у превозу косовских цариника, већ да Еулекс треба да престане са свим активностима које се односе на инсталирање косовских институција“, објаснио је Ристић.
Он је додао да се не ради само о царини, већ да ће касније бити речи о судовима, општинама, здравственим центрима.
Еулекс мора да престане са свим тим активностима, са спровођењем Ахтисаријевог плана који, према његовим речима, предвиђа да Еулекс помогне косовским институцијама да дођу на север покрајине.
Ристић је позвао грађане да, у међувремену, до седнице наставе са актуелним видом борбе, односно да остану на барикадама, додајући да та борба мора, као и до сада остати мирна, без инцидената.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *