22. oktobar – Razgovori Srba sa Kforom i Euleksom bez rezultata

KOSOVSKA MITROVICA – Sastanak predsednika opština severa Kosova i Metohije sa predstavnicima međunarodnih misija u pokrajini završen je danas bez dogovora, a predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović istakao je da pitanje slobode kretanja za Kfor i Euleks mora biti rešeno na višem nivou, u Beogradu.

On je takođe rekao da je dogovoreno da se razgovori sa Kforom i Euleksom nastave i da su predsednici četiri opštini tražili od komandanta Kfora Erharda Drevsa garancije da neće silom pokušati da uklanja barikade, ali on nije mogao to da im garantuje.

“Ovaj problem se ne može rešiti sa četiri predsednika opština severa Kosova, već na višem nivou i ovo je poruka zvaničnom Beogradu”, rekao je Milović i dodao da oni žele da čuju mišljenje predsednika Borisa Tadića. “Dogovorili smo se i da je potrebno nastaviti razgovore, jer se problem ne može rešiti silom i nasiljem”, ponovio je Milović.

On je novinarima rekao da je sastanak bio prilika da se iznesu pozicije Srba kada je u pitanju Euleks, a to je da se u ovoj situaciji “kriza može rešiti tako da Euleks ne asistira u dovođenju carinika na prelaze Brnjak i Jarinje”.

Milović je dodao da su Kfor i Euleks tražili bezuslovnu slobodu kretanja.
“Zamolili smo ih da ne pokušavaju silom da uklanjaju barikade, general Drevs je rekao da te garancije ne može dati, ali se iskreno nadamo da će na neki način preovladati razum i da primene sile u razbijanju barikada neće biti”, poručio je on.

Šef misije Euleksa potvrdio je da je na sastanku sa predsednicima opština severa Kosova insistirao na uspostavljanju slobode kretanja. De Marnjak je rekao i da Euleks treba zajedno sa Kforom da ima slobodu kretanja, te podsetio da je to deo mandata Kfora, i ujedno preduslov za poboljšanje vladavine prava.

On je objasnio da je Euleks, odazivajući se na ovaj sastanak, odgovorio pozitivno na zahtev lidera opština na severu Kosova.
“Imali smo iskrene i dobre razgovore. Svrha sastanka je bila da se razgovara o slobodi kretanja, što je evropski standard koji treba da uživaju svi”, naglasio je De Marnjak.

Prema njegovim rečima, učesnici sastanka došli su da razjasne stavove, a “niko nije bio u poziciji da dođe da pregovara o bilo čemu”.

Na sastanku, koji je počeo nešto posle 15 sati u Kosovskoj Mitrovici, a završio se posle 17 časova, učestvovali su predsednici opština Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Kosovska Mitrovica, komadant Kfora Erhard Drevs i šef Euleksa Gzavije de Marnjak.

Kfor je prošle noći ponovo demonstrirao upornost da obezbedi slobodu kretanja na području Zubinog potoka, a Srbi su istrajali u mirnom otporu. To je epilog pokušaja Kfora u noći između petka i subote, što je drugi put za tri dana, da deblokira putne pravce preko Zupča i Jagnjenice u opštini Zubin potok ka administrativnom prelazu Brnjak.

Ovog puta sve je prošlo bez incidenata, Kfor se zadržao na upozorenjima meštanima da napuste područje barikada, preteći, u suprotnom, upotrebom sile, ali nije bilo fizičkog kontakta Kfora i Srba niti je korišćen suzavac.

Građani su, zabaležio je reporter Tanjuga, izjavili da su spremni za ovakvu “igru živaca”, a predsednik opštine Zubin potok Slaviša Ristić izjavio je da je sloboda kretanja međunarodnih snaga na severu Kosova moguća ukoliko Kfor i Euleks potvrde na terenu statusnu neutralnost.

Rešenje je, tvrdi Ristić, jednostavno.
“Ako Kfor i Euleks kažu da više neće prevoziti kosovske policajce i carinike i ako vrate te ljude sa prelaza, otvara se prostor za slobodno kretanje svih i za normalne razgovore”, rekao je Ristić Tanjugu, a pre sastanka s predstavnicima Kfora i Euleksa.

U međuvremenu analitičari su pozitivno ocenili poziv predsednika Srbije Borisa Tadića da se omogući sloboda kretanja Kforu, ali i Euleksu uz uslov da ne prevoze pripadnike prištinskih institucija. Bivši ambasador i analitičar Ognjen Pribičević i savetnik Centra ISAC fonda Milan Pajević slažu se da je Tadićev stav razuman i balansiran receprt za prevazilaženje ne samo trenutne krize, već i za sve naredne mesece i godine koje su pred nama.

Izvor: “Tanjug”

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *