22. oktobar – Akaši: Nejasno ko je odgovoran za Markale

PODGORICA – Bivši specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za nekadašnju Jugoslaviju Jasuši Akaši kazao je danas da je ostalo nejasno ko je odgovoran za granatiranje pijace Markale u centru Sarajeva 5. februara 1994. godine.

On je rekao da su UN istražile slučaj Markala, ali nije do kraja razjašnjeno odakle je ispaljena granata koja je usmrtila skoro 70 osoba, a oko 150 ranila. Zaključak Odbora koji smo formirali bio je da je granata mogla da dođe i sa strane bosanskih Srba, ali i sa strane koju je kontrolisala vlada u Sarajevu pa je taj slučaj ostao nejasan, kazao je Akaši novinarima u Miločeru, gde prisustvuje međunarodnoj konferenciji Novi Balkan i proširenje Evropske unije.

Za napad 5. februara 1994. godine na pijacu Markale i civilne žrtve okrivljena je Vojska Republike Srpske.

Akaši je podsetio da je prošlo 16 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, ali da situacija u Bosni i Hercegovini i dalje nije stabilna.

On smatra da sve strane u BiH moraju da ulože više napora u izgradnji trajnog mira i stabilnosti.

Na skupu u Miločeru, koji je organizovao Evropski centar za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija, konstatovano je da su evropske i evroatlanske integracije najefikasniji mehanizam za pozitivne transformacije na Balkanu.

Izvor: “Tanjug”

Један коментар

  1. Nesto si se kasno probudio gosn Akasi??!! To ti naredili da se sada probudis,je li? Fino je to kad se covek probudi,ali je mnogo lose kad bunca dok se budi!! Granata velis? Trebala bi da bude ta granata “malo poveca” da pobije toliki narod,i obavezno bi posle nje ostao krater kojeg niko nije video!Jer ga nije ni bilo!Pa u evropskim novinama je bilo da su francuski eksperti ispitali i utvrdili da su eksplozivi bili postavljeni po tezgama,i jedna obicna “kasikara” je bila dovoljna da se postigne lancana eksplozija!A kad je Alija zrtvovao hiljade srebrenicana,sto bi mu onda bilo tesko zrtvovati stotinjak sarajlija?Nego ste i vi Akasi prihvatili za novac da igrate prljavu evro-americku igru!!Vidi ovaj odozgo sve,tako da prirodne katastrofe i nisu bez nekog znaka,odnosno upozorenja!!Bog vam bio u pomoc jer vam je potrebna kao i vazduh koji disete!!A samo On vam moze pomoci,i niko drugi!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *