21.oktobar – UN traži istinu o smrti Gadafija

Kancelarija UN za ljudska prava iz Ženeve saopštila je danas da je potrebno sprovesti istragu o okolnostima smrti bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija.

Gadafi je ubijen u četvrtak 20. oktobra, nedaleko od svog rodnog Sirta. Portparol visokog komesara UN za ljudska prava, Rupert Kolvil rekao je novinarima u Ženevi da su “veoma uznemirujući” amaterski video snimci na kojima se zarobljeni Gadafi prvo vidi živ, pa mrtav.

Kolvil je dodao da će postojeći panel UN koji se bavi istragama o zloupotrebi ljudskih prava u Libiji najverovatnije ispitati smrt bivšeg libijskog lidera. On je ukazao da bi to telo moglo da predloži nacionalnu ili međunarodnu istragu.

Kolvil je ukazao da žrtve skoro 42-godišnje Gadafijeve despotske vladavine zaslužuju da se sprovedu odgovarajuće pravosudne procedure i da se svi počinioci zločina privedu pravdi.

Bivši libijski vođa, koji se od pada Tripolija u avgustu nalazio u bekstvu, juče je uhvaćen u rodnom Sirtu nakon što je taj grad oslobođen posle dvodnevnih borbi sa preostalim snagama lojalnim Gadafiju.

Gadafi koji je teško ranjen ubrzo je prema tvrdnjama zvaničnika Prelaznog nacionalng saveta, podlegao povredama, ali okolnosti pod kojima je uhvaćen i pod kojima je kasnije preminuo i dalje su vrlo nejasne.

3 коментара

  1. UN trazi istinu o smrti GADAFIJA.BOLJE trazite 20.000kom.Raketa koje su izasle iz zemlje…ZASTO gadafi nije upotrebio ni jednu Raketu…CUDNO.Mozda je ostavio amanet…KOME.Usro se Zapad…U cijim rukama su RAKETE..Skoro ce da saznate…DO BOZICA.Molim bez promasaja…

  2. UN,ta sramna nazovi organizacija je odobrila da se napadne i opljacka Libija i ubije Gadafi,i sada licemeri pokvareni,svi do jednog bez razlike,traze ko ga je navodno ubio i kako i zasto!!!FUUUUJ olosu jedan pokvareni!!S verom u Boga da ce i vama isto tako biti kao sto je Libiji i Gadafiju,pokvarena gomilo bezkicmenjaka!! Od kad ste se formirali,UN,65 ratova je bilo po svetu i sve uz vas amin i odobravanja!! Citavi UN je zlocinacka organizacija potkupljena od evro-amera,a naravno sa novcima koje su popljackali po svetu uz pomoc pljackaskih hordi koje nazivaju vojskom! Gadni ste da gadniji i licemerniji ne mozete biti!! Ogrezli ste u neljudskim radnjama!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *