20. oktobar – Kfor uklanja barikade

Zubin Potok / Beograd — Pripadnici Kfora su jutros počeli da uklanjaju barikadu u Jagnjenici. Srbi rasterivani suzavcem. Tadić: Nasilje vodi u sunovrat.

Konvoj Kfora došao i do barikade u Zupču. Prema prelazu Jarinje nije bilo pokreta ni aktivnosti trupa Kfora. Mobilne mreže na severu Kosova 063 i 064 se ometaju.

Pripadnici međunarodnih snaga svojim vozilima izvlače s puta i uklanjaju kamione koje su Srbi u tom mestu pre oko mesec dana postavili kao prepreku na putu ka Brnjaku.

Vojnici Kfora prethodno su formirali kordon između Srba i barikade od kamiona. Oni su pod opremom za razbijanje demosntracija, a u jednom trenutku upotrebili su suzavac u nastojanju da primoraju okupljene Srbe da se raziđu. Srbi uzvikuju “Nećete nas oterati odavde”.

Kod Zupča vozila međunarodnih snaga su na oko 300 metara od barikade, na kojoj je okupljeno više desetina građana.

08.30 – Na Jarinju, u opštini Leposavić, nema aktivnosti Kfora, a na barikadi ispred tog prelaza okupljaju se gradjani okolnih mesta zbog, kako je Tanjugu rekao predsednik te opštine Radoslav Ninić, predostrožnosti i pripravnosti. Građani se okupljaju oko barikada kod Jarinja

07.30.Francuski pripadnici Kfora preuzeli su tokom noći barikadu ispred administrativnog prelaza Brnjak, na severu Kosova. Kfor je proširio bezbednosnu zonu oko prelaza preko linije barikade.

07.00 – U mestu Jagnjenica, u kojem je Kfor rano jutros delimično uklonio barikadu ka prelazu Brnjak, trenutno je “zatišje” – Srbi sede na putu, a pripadnici Kfora stoje u kordonu sa spuštenim štitovima. Pre toga, Kfor je uklonio jedan od tri kamiona kojima su Srbi preprečili prolaz ka Brnjaku, i pokušao suzavcem da primora okupljene da se raziđu. Pripadnici međunarodnih snaga takođe su preko razglasa pozivali Srbe da se raziđu, uz upozorenje da će u suprotnom upotrebiti silu.

06.15 – Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je jutros od Kfora i Euleksa da se uzdrže od upotrebe sile, a od lokalnih lidera Srba na severu Kosova da odlučuju isključivo u interesu građana.

06.00 – Pripadnici Kfora uklonili jedan od tri kamiona koji su postavljeni kao barikada u mestu Jagnjenica, na putu ka prelazu Brnjak, a okupljene Srbe upozorili da će upotrebiti silu ako se ne raziđu. Vojnici Kfora prethodno su u više navrata upotrebili suzavac u nastojanju da primoraju okupljene da se raziđu.

05.45 – Kfor formirao barikadu od kamimona kod barikade u Jagnjenici. Upotrebljen suzavac da se udalje Srbi od barikade.

04.00 – Konvoj Kfora stigao do barikade u Zupču

Izvor: “Tanjug”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *