20. oktobar – Čelnici opština: Antisrpski deo Kfora odbio ruku saradnje

Čelnici opština sa severa Kosova optužili su danas “militantni i antisrpski” deo Kfora za prekid razgovora kojima je trebalo da se nadje rešenje za uklanjanje barikade i pozvali predstavnike te vojne misije na dogovor.

Predsednici opština naveli su da je Kfor kriv za jučerašnji prekid razgovora navodeći u saopstenju da je Kfor “veoma arogantno odbacio pruženu ruku saradnje i odbio konkretan predlog predstavnika četiri opštine za nesmetano snabdevanje i uobičajene komunikacije jedinica na severu Kosova”.

“Izrazito militantni i antisrpski nastrojen deo Komande Kfora arogantnim i ultimativnim ponašanjem smišljeno je razbio – prekinuo sastanak i korektnu saradnju legalnih vlasti iz četiri opštine i predstavnika Kfora”, navodi se u zaljučcima koji su danas izdati povodom akcije uklanjanja barikada.

Čelnici opština Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Kosovska Mitrovica pozvali su Kfor na dogovor i izrazili spremnost za odgovorno rešavanje problema nesmetanog snabdevanja i funkcionisanja Kfora kao mirovne i bezbedonosne misije na području severa Pokrajine.

Čelnici opština najoštrije su osudili “nasilničko dejstvo Kfora protiv mirnih gradjana severnog dela Kosova i Metohije” i poručili da srpski narod i srpske inistitucije neće odsutati od političke i mirne borbe za svoj opstanak i neće dozvoliti da im bilo ko i bilo kakvom silom nametne prištinske institucije.

Prema oceni čelnika opština, umesto zalaganja za nastavak i jačanje saradnje sa lokalnim vlastima, deo komande Kfora ne uvažava realnost i tvrdoglavo pokušava da, uz upotrebu vojne sile i nasilja, sprovodi pogrešnu politiku centara moći.

Predstavnici četiri opštine ponovili su da su kao i ogromna većina njihovih građana i dalje za mir, dijalog i političko rešavanje svih akutnih problema. Oni su uputili apel domaćoj i svetskoj javnosti da “digne glas u cilju zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda srpskog naroda i drugih gradjana Kosova”, da zatraže prestanak nasilja i nateraju “moćnike” da sednu za pregovarački sto, pod okriljem UN, i da se iznađe politički pravedno i održivo rešenje kosovskog pitanja.

Izvor: “Blic”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *