19.oktobar Odbornici sa severa traže od Beograda da opozove saglasnost za misiju EU

Odbornicima na sednici srpskih opština sa severa Kosova ponuđen je zaključak za usvajanje u kome ima šest tačaka u kojima međutim, nema precizne odluke da li ći deo puta biti oslobođen za kretanje Kfor.

Prema saznanjima “Blica” u ponuđenom zaključku stoji da Skupštine opština sa severa KiM ne prihvataju da se na teritoriji ovih opština vrši implementacija dosadašnjih dogovora pregovaračkom tima Beograda sa EU i Prištinom.

Zahteva se da se dijalog Beograda i Prištine vrati pod okrilje UN. Kao poseban zaključak je navedeno da se zadužuju predsednici opština da nastave razgovore sa Kfor kako bi se pronašlo rešenje za snabdevanje vojnika.

Četiri opštine, ukoliko ovaj zaključak bude usvojen, traže da vlasti u Beogradu opozovu saglasnost o raspoređivanju Euleksa jer se nije pokazao kao nepristrasna misija i da se traži da se ponovno aktivira Unmik. Međutim, tačka pet je zahtev da Srbija i Savet bezbednosti obezbede povratak dela srpske policije i vojske i njihovo početno raspoređivanje na sever KiM.

Prema saznanjima “Blica” u tački jedan se izražava odlučno neslaganje da se realno stanje na terenu menja nasilnim putem i zahteva povratak na stanje pre 25 jula, a kada je bio upad ROSU. U tački dva se podržava inicijativa predsednika opština da se utvrdi puna istina o događajima na prelazu jarinje 27. septembra, a kada jeKfor upotrebio bojevu municiju. Skupštine opština zahtevajku formiranje nezavisne komisije pod patronatom saveta bezbednosti UN.

Izvor: “Blic”

Један коментар

  1. Tačno , ukinuti EULKS, vratiti UN, poštovati rezoluciju 1244 i povratak naše policije i vojske. Ali prvo poštovati Ustav, proglasiti deo teritorije Srbije da je pod Okupacijom, jer koliko vidimo , neonacisti su žedni krvi srbske!
    Neće im proći!

    Smert fašizmu, svoboda Serbima i Serbii!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *