19. oktobar – Odbornici hoće Unmik, Kforu “delimičan prolaz”

Završen je sastanak predstavnika opština sa severa Kosmeta u Zubinom Potoku, gde su stigli pregovarači Kfora i Unmika. Kfor najavio akciju, “ukoliko opštinski sastanak ne donese zadovoljavajuće rezultate”.

Predsednik Skupštine Opštine Zubin Potok Stevo Božović rekao je posle tročasovne sednice da su odbornici razgovarali o tome da se barikade ne uklone potpuno, već da Kfor prolazi u određeno vreme, sa određenim brojem vojnika.

Predsednik SO Zvečan Dobroslav Dobrić dodao je da je osnovni zahtev odbornika sve četiri opštine da se ukloni uzrok postavljanja barikada na magistralnim putevima – prisustvo prištinskih činovnika na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje.

U zaključcima donetim na zajedničkom sastanku navodi se da se odbornici ne slažu sa tim da se realno stanje menja nasilnim putem i traže povratak na stanje pre 25. jula.

Traži se i nezavisna istraga o događaja na Jarinju pod mandatom Saveta bezbednosti UN.

Predstavnici Srba ne prihvataju da se na severu primenjuju dogovori Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jer su “štetni po interese srpskog naroda”. Srbi traže da se dogovori vrate pod okrilje UN-a.

Odbornici traže da Srbija “opozove saglasnost o raspoređivanju Euleksa na području Kosova i Metohije”, odnosno da se ponovo aktivira Unmik civilna misija.

Zahteva se i da država Srbija i Savet bezbednosti “obezebde povratak dela srpske vojske i policije i njihovo početko raspoređivanje na severu Kosova i Metohije”.

Navodi se da su Srbi iz četiri opštine sa severa čvrsto opredeljeni da “opstanu na tom području u sastavu Republike Srbije”.

U poslednjem zaključku, predsednici opština se “zadužuju” da nastave razgovore sa Kforom kako bi se pronašli načini sa snabdevanje njihovih vojnika.

Uoči sastanka, načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković rekao je da su predstavnici Srba sa severa Kosmeta u stalnom kontaktu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

“Ja sam u svakodnevnoj komunikaciji sa državnim vrhom Srbije, preko ministra Bogdanovića. Državni vrh, predsednik Srbije i Vlada, stoje iza ovog naroda, daju nam potpunu podršku u mirnoj i odlučnoj borbi da istrajemo u našim ciljevima”, rekao je Nedeljković.

Izvor: “RTS”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *