18. oktobar Kfor najavio akciju ako ne budu uklonjene barikade

PRIŠTINA – Kfor je odlučan da preduzme akciju ako Srbi sutra ne donesu odluku o uklanjanju blokada, saopšteno je danas iz te vojne misije.

“Kfor je spreman i odlučan da preduzme akciju u ime slobode kretanja ukoliko opštinski sastanak u sredu ne donese zadovoljavajuće rezultate. Usredsređeni smo na omogućavanje normalnog života civilima,” kaže se u saopštenju.

Navodeći da su dva konvoja Kfora danas naišla na otpor na severu Kosova u pokušaju da snabdeju vojnike stacionirane pored puteva ka prelazima Jarinje i Brnjak, u saopštenju se navodi i da je komandant Kfora Erhard Drevs ražočaran takvim ponašanjem Srba, ali se nada da će predstojeći sastanak odbornika sa severa Kosova dovesti do pozitivnog rezultata.

Ističe se i da je misija KFOR-a da očuva sigurno i bezbedno okruženje kao i da obezbedi slobodu kretanja za sve ljude svih zajednica na Kosovu.

“Kfor će nastaviti s tom misijom na nepokolebljiv, pažljiv i nepristrasan način u potpunoj saglasnosti sa mandatom Ujedinjenih nacija”, kaže se u saopštenju.

Srbi pripremili zaključke za razgovor sa Kforom

Predstavnici Srba sa severa Kosova su u Zvečanu dogovorili zaključke za sutrašnji sastanak povodom zahteva Kfora da se omogući sloboda kretanja transporta za snabdevanje jedinica.

Nakon gotovo četvoročasovnog sastanka predsednika četiri opštine i predsednika skupština opština severa Kosova, koji je okončan nešto pre 18 časova, Tanjugu je potvrđeno da su usvojeni zaključci koji će sutra biti predati odbornicima na usvajanje.

Sutra u 11 časova u zgradi opštine Zubin Potok biće održan zajednički sastanak skupština opština severa Kosova, a potom je planiran razgovor s predstavnicima Kfora.

Izvor “Tanjug”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *