1. okt, 7:00 Popis stanovništva: Kako smanjiti broj Srba?

Danas, 1. oktobra 2011. godine počinje popis stanovništva, domićanstava i stanova. Ovaj popis, za koji je 49 procenata finansijskih sredstava obezbedila Evropska unija, razlikovaće se po mnogim detaljima od svih dosadašnjih. Razlog tome možda upravo treba tražiti u činjenici da se ovogodišnji popis realizuje po “evropskim standardima” i uz posredovanje šefa delegacije EU u Srbiji Vensana Dežera, koji je i potpisao ugovor o finansiranju popisa.

Naime, popisivači su od Republičkog zavoda za statistiku dobili uputstva da građane obaveste kako nisu dužni da se izjašnjavaju o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku. To, drugim rečima, znači, da se svaki pojedinac koji ne navede, recimo, svoju nacionalnu ili versku pripadnost, ubraja u kategoriju “ostali”. Ova “povlastica” mogla bi u najvećoj meri da smanji, barem za neki procenat, broj Srba u Srbiji, budući da će najverovatnije među našim sunarodnicima, kao najbrojnijoj naciji u državi, ali i najnehomogenijom (mnogi Srbi i u prethodnom popisu osećali su se kao Evropljani, Zemljani, čak i kao Eskimi), biti i najveći broj onih koji se neće tako izjasniti.

I dok su politički predstavnici albanske i bošnjačke nacionalnosti pozvali svoje sunarodnike da bojkutuju popis , “anonimna grupa građana”, iza koje, po svemu sudeći, stoji Liga socijaldemokrata Vojvodine, na društvenoj mreži Fejsbuk osnovala je grupu pod nazivom “Ja sam Vojvođanin/ka”, a Novi Sad preplavila bilbordima u kojima se građani pozivaju da se na predstojećem popisu izjasne kao Vojvođani. Uglavnom se to odnosi na Srbe, budući da su I sami bilbordi ispisani na srpskom jeziku.

Zanimljivo je i to da na popisnom obrascu nije predviđeno da se građani izjasne kao nezaposlena lica, već će se izjašnjavati o tome šta su radili nedelju dana pre popisa!? Na ovaj način prikriven je i trag o broju nezaposlenih lica, ali i o socijalnoj ugroženosti stanovništva, što i jeste “nova praksa” Evropske unije koja, u vremenu velike svetske ekonomske krize, ne želi da obelodanjuje releavntne statističke podatke o broju nezaposlenih građana, koji u proteklim godinama u većini evropskih zemalja znatno raste.

Sa druge strane, svaki građanin biće obavezan da se izjasni o mnogobrojnim intimnim i privatnim pojedinostima, a između ostalog i da iznese podatke o računu u banci, kreditnoj zaduženosti, its, zbog čega neki analitičari iznose sumnju da se iza popisa stanovništva krije prikupljanje podataka u svrhu špijuniranja građana, koji kasnije mogu biti zloupotrebljeni.

Svaki pojedinac koji se ne odazove popisu biće kažnjen novčanim iznosom između 20 i 50 hiljada dinara.

Pogledajte i tekst Popis stanovništva: Kako smanjiti broj Srba

20 коментара

  1. “Sa druge strane, svaki građanin biće obavezan da se izjasni o mnogobrojnim intimnim i privatnim pojedinostima, a između ostalog i da iznese podatke o računu u banci, kreditnoj zaduženosti, its, zbog čega neki analitičari iznose sumnju da se iza popisa stanovništva krije prikupljanje podataka u svrhu špijuniranja građana, koji kasnije mogu biti zloupotrebljeni.”
    Klasična paranoja i neistina. Niko, tj. popisivać me nije pitao niti jedno jedino pitanje o intimi i privatnosti, kao ni o računu u banci ili kreditima, ali bitno pitanje je bilo koliko imam soba, koliko je kvadrata kuhinja i da li je kupatilo funkcionalno i da li ima sve sanitarije. Pitala me je i za državljanstvo i za veroispovest, tako da su mnoge stvari u medijima ipak pomalo “naduvane”.
    S poštovanjem.

  2. zasto se srbi iz Vojvodine nebi izjasnjavali kao VOjvodjani ,pa oni to i jesu

    • Pa ti i jesi Srbin. Ako nisi znao nacionalnost se iskazuje time kojoj drzavi pripadas, a ne po tome u kojoj regiji, opstini, selu ili cemu god zivis. Mada s obzirom na to da ne znas osnovna gramaticka pravila ( nije nebi, nego NE BI )i ne cudi me tvoja opsta neinformisanost. Ne budi marioneta u separaciji NASE drzave, a da pritom ni sam nisi toga svestan. Pa pola nam je zemlje izginulo da bismo danas imali Vojvodinu kao deo svoje zemlje. Zasto jednostavno ne bismo poklonili i nju Madjarima ili tako nekom.

  3. A zasto se Srbi iz Sumadije nebih izjasnjavali kao sumadinci, i oni to i jesu? A i Beogradjani su narod za sebe i to jos i najgori medju Srbima.

  4. Шта јесу?Која је то националност???

  5. Srbi iz vojvodine se nebi trebali izjasnjavati kao Vojvodjani iz istog razloga iz kojeg se sumadinci nece izjasnjavati kao sumadinci, iz razloga iz kojeg se Amerikanac iz Teksasa na njihovom popisu ne izjasnjava kao teksasanin.

    Vojvodina je geografski pojam, a Srbin je nacionalna pripadnost. U protivnom u toj istoj Vojvodini nebi smelo biti Madjara, Slovaka, Hrvata, Rusina itd.

  6. Tesko je verovati da ovoliko nepismenog naroda ima!Kako kaze poslovica “nije glup onaj koji ne zna,nego onaj koji se ne da nauciti”!!Je li moguce da ovaj “srba”odozgo i njemu slicni ne razlikuju nacionalnost od drzavnosti?Izgleda jeste !!Jadni ne bili,ako imate drzavu ne znaci isto i da imate naciju!Jedno je geografska a drugo nacionalna pripadnost!!To se uci u Osnovnoj skoli!!Izgleda da ih ima podosta koji ne razumeju pojmove geografski,nacionalni,drzavni,itd…!!!Zalosno!!

  7. koji bre vojvodjani tako su i bosnjaci nastali prekinite sa izmisljanjem nacija!!!

  8. На попису у Војводини, Хрвати ће се изјашљавати као Хрвати, Мађари ће се изјашљавати као Мађари, Румуни као Румуни, Русини као Русини, итд., е само би Срби требало да се изјашљавају као Војвођани, је ли тако Лајош?

  9. Koja je to nacionalnost Vojvodjanin? Da li Vojvodjani imaju jezik, kulturu i istoriju koja je razlicita od Srpskog jezika, kulture i istorije? Da li se to pravi nova nacija? Bice da je tako. Ja sam Srbin iz Vojvodine, a ne Vojvodjanin. Vojvodjanin je isto kao i Dorćolac.

    PS
    Na popisu me niko nije pitao o racunu u banci.

  10. Na popisu obavezno se treba izjasniti kao Srbin, Srpkinja a to da živimo u Sremu, Bačkoj ili Banatu se podrazumeva. Sve je to Vojvodstvo Srpsko a izjašnjavanje kao Vojvođan najviše štete nanosi baš nama Srbima jer nas se pokušava odvojiti od Srbije i podeliti između Mađarske i Hrvatske to želite ??? Bolje se zalažite da nam se vrati oteta Baranja i deo Srema koji su sada u NDH.

  11. Molio bih sve koji ovo pročitaju (a naročito Vovođane) da pogledaju film “Težina lanaca” (u engleskom prevodu se može naći na Torrentu).
    Nemojte se međusobno optuživati, većina nas je zavedeno ovim ili onim pričama..
    Očigledno je da nas žele zavesti zarad svojih interesa…
    Sve mi to osećamo na svojoj koži, u istom smo ćabru….

  12. Ciao svima! Kao i uvek, mi van zemlje nismo obavesteni o popisu…Sestra me je tek sinoc zvala i pitala da li da popise samo mene ili i decu…Zivim u Italiji al sam NARAVNO zadrzala i srpsko drzavljanstvo i upisala i svoje dve cerke u knjigu drzavljana i u maticnu knjigu rodjenih u Beogradu. Za mladju sam jos kad se rodila, sticajem okolnosti uzela “prijavu prebivalista” da bih je upisala u moj srpski pasos…al kako se sve izmenilo, a za vadjenje novog pasosa je uzasna guzva a i nije mi preko potrebno, ja sam izvadila pasos samo za sebe…a deca za sada imaju samo italijanksi…Al sada sam se pokajala jer NEMAM nigde upisan JMBG za njih dve a, kako mi sestra rece, nece moci da ih popisu bez tog broja! A ja ZELIM da se i one upisu i racunaju kao SRPKINJE! Nazalost, vikendom niko ne radi, a i ne verujem da bi mi neko telefonom pomogao iz zemunskog Mup-a pronalazenjem i diktiranjem JMBG ! Do kada traje popis? Pozdrav svima.

  13. BICE jos popisa…Ali ne finansirani sa zapada.A taj ko je to dozvolio bice upisankao-BIVSI=IZDAJNIK=KLOSAR U VLASTI.Nova nacia i partija.Ako bog da za SV.DJORDJA-Zastitnika MOSKVE.

  14. Srbin sam to izgovaram sa ponosom isto onako kako cenim svog kuma Hrvata i neogranicen broj prijatelja medju Muslimanima,Madiarima,Rusinima i mnogim drugim da ne nabrajam.Zivim vani a po povratku sam sa opredelio da zivim u mirnoj Vojvodini u kojoj jedino zlo i nesloga (prateci desavanja) dolazi od strane AVETI zvano Liga socjaldemokrata i njega sa tek pustenom bradicom.Aznamo svi da se brade dele na brade ZNANJA,ZVANJA I SRANJA pa vama prepustam dragi citaoci da sami odlucite kojoj od ove tri pripada njegova.Postovani stanovnici Vojvodine zivite mirno i ne nasedajte ni na kakve provokacije a izjasnjavajte se onako kako se koi oseca,samo ce vas tako ceniti i postovati,ZIVELI

  15. KOD MENE NITI U MOM KOMSILUKU UZEM NIKO NIJE NI BIO,VEROVATNO STO SAM SRBKINJA U VOJVODINI,GDE GOD DODJEM I STO OVA VLAST NEMA NI V OD VLASTI,IZBEGLICE SE MOZDA NE RACUNAJU……KAZNA SLEDI?!BRUKAAAAA OD DRZAVE,PROBUDI SE SRBINE,DOLE JARAM I LIGE I BORISI!

  16. Dosta je vise podela !!! SRBIN JE SRBIN MA GDE ZIVEO !!! Vojvodina nije Vojvodina !!! Vojvodina je S R B I J A i S A M O S R B I J A !!!!!

  17. Dosta je vise podela !!! SRBIN JE SRBIN MA GDE ZIVEO !!! Vojvodina je S R B I J A i S A M O S R B I J A !!!!!

  18. Molim jos jednom gospodu sa ispranim mozgovima da ne sluze Evro-americkim interesima separacije Srbije kao i bilo kog drugog regiona na svetu. Ako niste primetili, zasto Amerikanci govore ENGLESKIM jezikom, a ne americkim, zasto Australijanci isto tako ne govore australijskim. Svi oni medjusobno se postuju, a rasturaju ostale. Budale poput nas sami na to pristaju, pricajuci *bosnjackim, crnogorskim,ne dao Bog i vojvodjanskim jezikom* Ne razjedinjujte sami sebe, mi smo svi Srbi. Jedna vera, poreklo, jedna drzava, istorija, identitet, jezik, jedna kultura. Zasto se Madjari deklarisu kao Madjari, Hrvati kao Hrvati, a Srbi kao Vojvodjani? Razmislite cija su to posla i kako je to, i ako je protivustavno dozvoljeno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *