Tim se ne rađa nego stvara

Piše Marko Marković

To, odavno zacrtano pravilo, jedino ne važi u fudbalskim pogonima Partizana i Crvene zvezde

Osnovna primedba trenerima „crveno-belih“ i „crno-belih“, Aleksandru Stanojeviću i Robertu Prosinečkom, jeste nerealni, čak zapanjujući optimizam bez ikakvog pokrića

Da ne idemo u neku dalju prošlost – imamo svež primer.
Na Evropskom šampionatu košarkaša, sada, u Litvaniji, u našem sastavu je 11 igrača koji su nastupili pre godinu dana na prvenstvu planete u Turskoj. A većina njih je na okupu još od trenutka kada je reprezentaciju preuzeo Dušan Ivković.
Iskusni i autoritativni stručnjak odmah je prelomio – ko može i treba da je u najjačoj ekipi, a ko bi, bez obzira na izuzetne kvalitete, mogao da smeta!
Takav rad doneo nam je na dva velika takmičenja izuzetne uspehe. Bili smo drugi na šampionatu kontinenta u Poljskoj i četvrti na Mondijalu u Istambulu. Nedostajalo je samo malo pravde sudija, pa da savladamo domaćina i stignemo do finala.
No, sve u svemu, posle sedam „gladnih godina“ naša košarka se ponovo uzdigla do neslućenih visina.
Zašto i ne zaključiti – zahvaljujući izvanrednom selektoru Ivkoviću i njegovim pravim potezima prilikom izbora kandidata za izabrani tim.
U redovima četvorostrukog domaćeg šampiona Partizana sasvim je obrnuta situacija!?
U prelaznom roku dovedeno je, prema rečima trenera Stanojevića, 16 „pojačanja“!
Istovremeno dozvoljeno je da ode Petrović, jedini reprezentativac, kao i stameni štoper Savić.
Tražene su im adekvatne zamene i kada nisu pronađene angažovani su poluigrači, čiji je učinak u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu Evrope bio očajan!?
Eliminacija je usledila i to u oba nadmetanja. Sada se, prema ocenama čelnika kluba, traže uzroci promašaja.
Za sve su više nego vidljivi. Jedino, eto, u Upravi trofejnog kluba nikome nije jasno – šta se to dogodilo?
Pohvalio se, čak, predsednik Đurić „da je utrošeno četiri miliona evra za pojačanja“!
Prvo, kakva su to bila osveženja za ekipu, i drugo, pa toliko na internacionalnom tržištu košta neki iole malo bolji pojedinac.
Šef stručnog štaba Stanojević, sa kojim je potpisan ugovor na duže staze, obećavao je kule i gradove, odnosno pronalaženje brzih, eksplozivnih igrača koji bi promenili ritam i približili tim evropskom nivou.
A dogodilo se obrnuto, pa su angažovani i bivši asovi, čiji je rok upotrebe u inostranstvu istekao i vratili su se u matično jato.
Njima je lepo.
A kako je klub prošao – jasno je!
Opštoj katastrofi našeg fudbala na internacionalnoj sceni doprinela je i Crvena zvezda. Doduše, trener Prosinečki nije imao tu priliku da kao kolega iz tabora „crno-belih“ proverava toliko novajlija, ali je i njegov sastav delovao bledo i nemoćno u duelima sa Renom.
Osnovna primedba treneru „crveno-belih“ je nerealni, čak zapanjujući optimizam, izražavan posredstvom medija pre odlaska u Francusku, uprkos tome što je rival i na Marakani slavio sa 2:1.
Uzgred napomenimo, kada su već primenili takvu praksu da se dovode fudbaleri, bez obzira na neproveren kvalitet i mogućnosti – slično je postupio i Novi Pazar, novi član Superlige!
Pored šefa stručnog štaba Ivanovića pristiglo je još 16 igrača, pa je takav potez doprineo da na startu novog prvenstva dođu ovakvi rezultati: Partizan 0:5, Rad 0:3, Vojvodina 0:3!?
Znači, u celokupnoj fudbalskoj situaciji nema izuzetaka!
Praktično, klubovi su trgovačke radnje. Prodaj što više, zaradi da se preživi. Kupi što manje i ne troši.
Onda izađemo na megdan amaterima iz Republike Irske i Šamrok eliminiše i to bez teškoće naš ubedljivo najjači sastav!?
A isto tako prođe i Zvezda.
I neće se tu ništa bitnije izmeniti, ukoliko se ne shvati da je stvaranje tima mukotrpan posao. Da ništa ne stiže preko noći.
Na kraju krajeva – zašto se ne uzme „recept“ košarkaša i njihovog selektora Dude Ivkovića?
Kad već imaš od koga da učiš – uči…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *