Slučaj sudije Jakšića

Piše Uglješa Mrdić

Da li hapšenje člana Visokog saveta sudstva – sudije Blagoja Jakšića
ima veze sa načinom odlučivanja Visokog saveta sudstva u postupku revizije reizbora?

Ko god ne odgovara vladajućem režimu, voljom vlastodržaca i političkih kabineta može biti uhapšen. Dovoljno je samo da odgovorno i pošteno radite svoj posao i da se suprotstavite protivpravnim i protivustavnim postupcima vladajuće oligarhije.
Kada bi nabrajali sve slučajeve režimskih progona njihovih protivnika ne bi nam bilo dovoljno nekoliko brojeva „Pečata“. Poslednji slučaj u pravosuđu, gde je došlo do hapšenja sudije, dovoljno govori.
Sudija Višeg prekršajnog suda u Beogradu i član Visokog saveta sudstva Blagoje Jakšić uhapšen je 23. septembra  zbog sumnje da je Ljubomiru Biševcu pomogao da pribavi protivpravnu imovinsku korist od više od 20 miliona dinara. Sumnja se da je Jakšić to uradio dok je bio predsednik Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici, tako što je dao nalog da se falsifikovanjem službene knjige Suda overi ugovor o nelegalnoj prodaji lokala Biševcu, u vlasništvu društvenog preduzeća „Luks“.

PRESUĐIVANJE PRE PRESUDE
Inače, Blagoje Jakšić je izborni član Visokog saveta, izabran iz reda sudija. Član je jedne od komisija stalnog sastava Visokog saveta koja vrši reviziju odluka o izboru sudija iz decembra 2009. godine, odnosno razmatra prigovore neizabranih sudija.
U Viši prekršajni sud došao je 2010. godine, pošto je osam godina radio kao sudija u Prvom opštinskom sudu u Beogradu. Pre toga je bio sudija i predsednik Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici.
Povodom pritvaranja člana Visokog saveta sudstva, sudije Blagoja Jakšića,
Društvo sudija Srbije izdalo je saopštenje u kojem se navodi:
„Dve nedelje pre Izveštaja o napretku za 2011. godinu od kojeg zavisi ocena srpske kandidature za EU i na samo nekoliko dana posle objavljivanja vesti da EU očekuje ‘zadovoljavajući rezultat revizije reizbora sudija i tužilaca’, usledilo je hapšenje visokog sudskog funkcionera zbog krivičnog dela navodno učinjenog pre 13 godina radi omogućavanja sticanja imovinske koristi sedam godina posle toga. Prepuštajući pravosudnim organima da neometano obavljaju svoje dužnosti i pozivajući sve na uzdržanost bez predrasuda, kako se javnim ‘presuđivanjem’ pre presude ne bi kršila pretpostavka nevinosti, Društvo sudija upozorava da se ovaj događaj mora posmatrati u širem kontekstu reizbora sudija i tužilaca izvršenog u decembru 2009. godine i njegove revizije koja je u toku“.
Naime, na Prvoj sednici VSS-a od 20. jula 2011. godine, iako VSS nije doneo odluku čak u 11 njegovih predmeta (trostruko više nego kod ostalih članova) sudija Jakšić bio je među članovima Saveta sa najvećim brojem usvojenih „prigovora“ nereizabranih sudija (55 odsto). Već prvog radnog dana posle te sednice, njegova supruga, inače zamenik javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, iznenada je upućena na rad u Više JT u Sremskoj Mitrovici, a njegovi predmeti nisu razmatrani na sledeće dve sednice Saveta. Konačno, posle saopštenja VSS-a sa sednice od 26.8.2011, na kojoj sudija Jakšić nije bio prisutan, da se na VSS ne vrši nikakav pritisak, sudija Milimir Lukić, predsednik druge Komisije Saveta odložio je 29. avgusta ročišta uz objašnjenje da ne želi da radi u uslovima pritiska na člana VSS-a.

NEGATIVAN REIZBOR
Društvo sudija očekuje da nadležni organi bez odlaganja obaveste javnost o
tome:
1. Da li hapšenje člana Visokog saveta sudstva – sudije Blagoja Jakšića
ima veze sa načinom odlučivanja Visokog saveta sudstva u postupku revizije reizbora?
2. Kada se došlo do saznanja o navodnom krivičnom delu učinjenom pre više od 13 godina, radi omogućavanja sticanja imovinske koristi sedam godina posle toga?
3. Zašto je procedura pokrenuta upravo sada kada su u reviziji reizbora utvrđena brojna neosnovana razrešenja?
Društvo sudija podseća da je EU negativno ocenila reizbor, posle čega su u decembru 2010. godine izmenjeni pravosudni zakoni radi sprovođenja revizije reizbora, koja je započela 15. juna ove godine. Posebno naglašavaju da je do sada utvrđeno da je 84 sudija neosnovano razrešeno, pošto je od njih 32 reizabrano na dodatnom konkursu 21.7.2010. godine, a 52 uspelo u samom postupku revizije.
Mnogi vlastodršci likuju zbog Jakšićevog hapšenja. Tako je ministarka pravde Snežana Malović rekla da je hapšenje člana Visokog saveta sudstva i sudije Višeg prekršajnog suda Blagoja Jakšića najjasnija poruka da nema zaštićenih i da se borba protiv korupcije sprovodi na svim nivoima i segmentima vlasti.
Gle, slučajnosti. Baš da strada sudija iz Kosovske Mitrovice u trenutku kada se preispituju odluke o izboru sudija, kada postoje pokušaji ukidanja paralelnih pravosudnih institucija na Kosmetu i kada se otima Južna srpska pokrajina – Kosovo i Metohija. Pravda je spora, ali dostižna…

3 коментара

  1. Pa kad vidimo koga su postavili za Ministra pravde onda je sve jasno!Jedno obicno piskaralo iz neke advokatske kancelarije bez trunke jedne iskustva ili bilo cega sto trazi takvo odgovorno mesto!!I jos kad vidim i cujem kako PROevropski mediji BE92,Politika,BLIC,i svi ostali koriste novonastale nazive kao npr;”ministarka”,jos samo da prozovu i “ministarac”bice zabava na vrhuncu!Branislav Nusic je koristio naziv “ministarka” da bi se narugao vladajucoj oligarhiji,a ove “demokrate” to koriste u sluzbi svojoj punim imenom i nazivom!Uzas!! Nezavisno da li je musko ili zensko u pitanju Ministar je Ministar,a ne ministarka!!Toliko su nam vlastodrzci pismeni!! A kad im Comic Gordana drzi slovo u Skupstini tek je onda sve jasno!!Tuga,beda i jad !! FUUUUJ!!!!

  2. Василим

    Плаћеници! Маловићка!, И од када је колекционар Хомен са Дедиња !???,” Кординатор за медије при влади! ”
    Узгред јадан је и онај Михајловић портпаролл владе, као што је јадна ова власт, квислиншка!

  3. Шта се може очекивати од заштитнице ‘индексоваца’ међу којима је њен кум Срђан Ђорђевић, бивши судија Уставног суда? Маловић је ‘положила’ правосудни испит пред Комисијом коју су чинили Срђан Ђорђевић, Предраг Стојановић, Милена Петровић, сви оптужени за продају испита, диплома, доктората. И ето зашто се просветној мафији не суди, већ поступак тече траљаво, 2-3 дана на свака 3 месеца. Сигурно је судији Бојковић, која суди ‘индексовцима’ Маловићка обећала да ће бити реизабрана под условом да одуговлачи у поступку. Заборавља се да је та иста судија све њих оквалификовала као организовану групу и тражила да им суди Специјални суд. А сада им она сама суди свима заједно, као да је смедеревски виши суд Специјални суд. А оптужени ‘индексовиц’ због заштите коју им пружа Маловићка, настављају тамо где су стали, фебруара 2007. када су били притворени. Може им се кад их штити ни мање ни више него министар правде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *