Putinov povratak u Kremlj

Piše Bogdan Đurović

Ruski predsednik i premijer izvršiće novu rokadu na najvišim državnim funkcijama, čime je otklonjena neizvesnost i sumnje u odnose vladajućeg tandema, Vladimira Putina i Dmitrija Medvedeva

Kao što je i najavljivano, 12. Kongres Jedinstvene Rusije doneo je razrešenje dileme – ko će se kandidovati na predstojećim predsedničkim izborima u martu naredne godine. Biće to sasvim očekivano najpopularniji ruski političar Vladimir Vladimirovič Putin. I, takođe očekivano, za ovu funkciju predložio ga je njegov prijatelj i saradnik Dmitrij Anatoljevič Medvedev, sadašnji predsednik Rusije i budući premijer. Jer, Putin je u subotu, prihvatajući predloženu kandidaturu, rekao da je Medvedev čovek koji će podmladiti rusku vladu i stati na njeno čelo.
Karte su, dakle, konačno otvorene. Kako su obojica istakli, ove odluke nisu nove, njih su Putin i Medvedev doneli još pre nekoliko godina (najverovatnije 2007), kada su osmislili i predvideli konfiguraciju ruske političke scene za mnoge godine, a možda i decenije unapred. I sva nagađanja, sva „predviđanja“ nedobronamernih analitičara, njihove tvrdnje da je tandem pred raskolom, da Medvedev otkazuje poslušnost i slično – u samo pola sata u moskovskoj areni „Lužnjiki“ – pale su u vodu. Šahovski rečeno: kralj i top ponovo će zameniti mesta, što je naš list najavio pre više od godinu dana u tekstu „Povratak Putina“ („Pečat“, br. 132).

PRIJATELJSKI SAVET
Za kongresnom govornicom Putin je najpre predložio Medvedevu da prihvati ponudu i bude prvi na izbornoj listi ove partije. To je bio sasvim neočekivan potez, jer se pretpostavljalo da će Putin biti na čelu izborne liste, ali prisutni u sali još nisu bili svesni kakvo iznenađenje tek predstoji. „Poslednjih godina nastala je praksa u kojoj listu Jedinstvene Rusije predvodi predsednik države. Smatram da ovu tradiciju ne treba prekidati. Predlažem da partijsku listu na izborima za Državnu dumu, 4. decembra, predvodi Dmitrij Anatoljevič Medvedev. Znam da ne samo članovi JR, već i naše pristalice očekuju od predsednika Rusije i od predsednika vlade predloge o strukturi i konfiguraciji vlasti, funkcijama posle izbora. Želim direktno da kažem da je dogovor o tome šta da se radi i čime se baviti u budućnosti, između nas odavno postignut, pre nekoliko godina. Dmitrij Anatoljevič i ja imamo i druge predloge koji se tiču buduće konfiguracije vlasti i zamolio bih Dmitrija Anatoljeviča da i o tome kaže tokom njegovog današnjeg govora“, rekao je Putin.
Ni tada mnogima nije bilo sasvim jasno kakve to „druge predloge“ imaju Putin i Medvedev, ali je uzbuđenje na Kongresu već dramatično poraslo. U potpunoj tišini koja je u tim trenucima vladala u areni, bukvalno su se mogli čuti ubrzani otkucaji srca oko 11 hiljada prisutnih. Potpuno miran u tim trenucima, reklo bi se, bio je jedino Putin, jer čak ni Medvedev, manje iskusan član tandema, nije uspeo da se sasvim kontroliše – u jednom trenutku naprosto mu se oteo dubok uzdah, upravo dok je govorio sledeće:
„Imajući u vidu ponudu da predvodim partijsku listu, da se bavim partijskim radom i, pri uspešnom nastupu na izborima, moju spremnost da se bavim praktičnim radom u vladi, smatram da bi bilo pravilno da Kongres podrži kandidaturu predsednika partije Vladimira Putina za dužnost predsednika države. Sve vreme su me pitali: kada ćete odlučiti sa čime ćete izaći pred ljude? Mene i Vladimira Vladimiroviča su pitali: a da se vas dvojica niste posvađali? Želim da potvrdim u potpunosti ono što je maločas izgovoreno: ono što nudimo Kongresu jeste duboko promišljena odluka. Pa i više od toga, mi smo razmatrali ovu varijantu razvoja događaja još u periodu kada smo formirali naš prijateljski savez“, rekao je Medvedev, naglasivši da prihvata predlog da bude prvi na izbornoj listi i predvodi rusku vladu sa pozicije premijera.
Ove reči izazvale su buru oduševljenja u areni „Lužnjiki“. I videlo se sasvim jasno da ovakav obrt, ne računajući dvojicu lidera i njihove najbliže saradnike, niko u sali nije očekivao. Posle svega, delegatima se ponovo obratio Vladimir Putin. „Želim da vam iskažem reči zahvalnosti za pozitivnu reakciju na predlog da se kandidujem za predsednika Rusije, za mene je to velika čast. Očekujem vašu podršku i u budućnosti. Siguran sam da će Jedinstvena Rusija pobediti i, oslanjajući se na opštenarodnu podršku, Dmitrij Anatoljevič moći će da stvori nov, efikasan, funkcionalan, mlad i energičan tim i da će stati na čelo vlade kako bi nastavio rad na modernizaciji svih strana našeg života“, naglasio je ruski premijer.

OTPOR JE UZALUDAN
Nisu svi bili zadovoljni ovakvim razvojem događaja. Očekivano, ruske opozicione partije reagovale su uzdržano, neke i negativno. Ali, ukoliko se ostave po strani tradicionalni opozicionari, poput Genadija Zjuganova i Vladimira Žirinovskog, zanimljivo je analizirati reakcije političara i medija koji su u direktnoj vezi sa Vašingtonom i Briselom. Tako je, recimo, opsednuti Putinom Boris Njemcov, bivši potpredsednik vlade u doba Borisa Jeljcina, kada je Rusija bila hronični bolesnik i na doboš rasprodavala svoja najveća bogatstva, ocenio da je rokada na čelu države – „najgori scenario za razvoj moje zemlje“.
„To će označiti gigantsko bekstvo kapitala. To će značiti novi talas emigracije, i to ne nekih nekvalifikovanih radnika, već najnaprednije klase u Rusiji. To je dalje urušavanje države, uključujući degradaciju pravosudnog sistema, oružanih snaga i organa reda. To će značiti dalju sirovinsku orijentaciju ekonomije. Kao posledicu, to će značiti da zemlju očekuju krupni socijalno-ekonomski potresi povezani sa urušavanjem države“, naglasio je Njemcov. Ne treba biti zlonameran, pa zaključiti da je sve izrečeno zapravo slika vremena kada su državu vodili Njemcov i njegova ekipa „čikaških dečaka“, nazvanih po ultraliberalnoj Čikaškoj školi ekonomije koja je iscedila iz Rusije i poslednji dolar. A njegova najava „socijalno-ekonomskih potresa“ nije ništa drugo do ponavljanje pretnje američkog potpredsednika Džozefa Bajdena koji je 9. marta u Moskvi zapretio Putinu obojenom revolucijom ukoliko se bude ponovo kandidovao za predsednika, o čemu je „Pečat“ tada pisao (br. 157).
Već i letimičan pogled na mnoštvo blogova i internet portala koji se finansiraju zapadnim novcem, jasno potvrđuju osnovno usmerenje njihove reakcije na najavu Putinove kandidature. Evo šta pišu pojedini „blogeri“, po izboru radija „Slobodna Evropa“: „Vreme je da palimo odavde“, „Ovo je realni kraj države“, „RF je najzaostalije mesto na zemlji“… Takođe, „Oborona“, ruski otporaši, već su organizovali glasanje na svom sajtu na temu – kako organizovati „protestno glasanje“ na predstojećim izborima. Među ponuđenim opcijama su: uništavanje listića, njegovo iznošenje sa biračkog mesta, neizlazak na izbore, glasanje za bilo koju partiju osim vladajuće, brisanje svog imena iz biračkog spiska!
Kako se vidi iz ovog kratkog pregleda, Putina treba rušiti po svaku cenu. Po oprobanom scenariju Jugoslavije, Ukrajine, Gruzije, Libije, Egipta, Iraka – rušenje predsednika je cilj sam po sebi, uprkos tome što po pravilu biva srušena sama država, a građani bačeni na kolena siromaštva i lišeni gotovo svake nade. Da li ovaj scenario može da prođe i u Rusiji? To deluje malo verovatno, o čemu svedoči i veoma visok rejting Jedinstvene Rusije i njenih lidera Putina i Medvedeva. Osvajanje manje od 65 odsto glasova oni bi smatrali neuspehom.
A Putinovi predizborni argumenti su više nego ubedljivi. Osim prosečne ruske plate od preko 32.000 rubalja (1.000 dolara po sadašnjem kursu), Putin u naredne dve-tri godine nudi dupliranje stambene izgradnje, smanjenje kamatne stope za stambene kredite na najviše sedam odsto, i isti toliki procenat godišnjeg rasta privrede. Pri svemu tome, Putin obećava ulazak Rusije među pet vodećih ekonomija sveta u narednih pet godina! Sve, dakle, potpuno suprotno od tvrdnji Njemcova. I ovde treba biti potpuno jasan: sve što je Putin ikada obećavao uglavnom je i ispunjavao, za razliku od Njemcova i njegovih „reformatora“. I zato, recimo, kada Njemcov govori da će doći do „degradacije oružanih snaga“, to je u potpunoj suprotnosti sa Putinovim rečima izrečenim na Kongresu – da će u narednih pet godina Armija i Ratna mornarica biti u potpunosti opremljeni novim naoružanjem. Kome će ruski narod pre poverovati? U to uopšte ne treba sumnjati.
Jedina prava nedoumica u pogledu predstojećeg izbornog ciklusa mogla bi da bude – kako će ruski tandem tehnički sprovesti svoju zamisao? Da li je moguće očekivati ostavku Medvedeva posle parlamentarnih izbora kako bi odmah preuzeo vođenje vlade, dok bi Putin, kao i pre 12 godina, jedno vreme radio u svojstvu v.d. predsednika? Ili će primopredaja ipak sačekati do 7. maja, kada je zvanična inauguracija predsednika?

6 коментара

 1. Zna Velki Ruski narod kog da izabere za vođenje državne poliotike.Sigurno Rusi neće slušati razne Bajdene,Merkele jer
  imaju iskustva vođenja nacionalne politike.Gde se mi Srbi nalazimo,koju poziciju zauzimamo za odbranu nacionalnog dostojanstva?Crveno,žuto-šarena oligarhija prodala je sve što
  može prodati uništila nacionalno dostojanstvo,doveladržavu do
  provalije.Sada je vreme i za Srpski narod da proneđe među Srbima
  kvalitet čoveka i državnika koje je izabrao bratski Ruski narod.
  S verom u Boga i pamet preostalu kod Srba,to će se j desiti.
  Pozdrav redakciji na radu.

 2. postoji prorocanstvo da ce rusijom jednog dana vladati car i da ce to biti vremekada ce i Srbiji svanuti ali izgleda da cemo se deeebelo nacekati dok se to desi -ako se uopste desi-

 3. Љубомор

  Дакле, сплетке сатаниста не примају се на руски народ. Браво!
  Боже погледај и Србе, помози да и они добију свога Путина, да се отараси свога Бориса (Јељцина).

 4. У мору лоших вести по Србе, дочеках и неку добру.Путин и његова струја у Русији је једина снага која је кадра и вољна да нам помогне.И највећој будали је јасно да смо дубоко у канџама наших крвних непријатеља и јака и нама наклоњена Русија је једина нада да се можемо ишчупати из загрљаја наших крвника.Ако буде јаке Русије, можда ће бити и Србије, иначе…По нервози и хистерији коју изазива код НАТО савеза,очигледно је да је Путин прави избор за Русију. Само се сетите ”западног” кућног љубимца Јељцина, који је побрао све похвале католичко-протестантског света, и сетите се шта је Русија тада била-тешки болесник.

 5. Eh, gde se mi Srbi nalazimo!? Pa, kakav god da je bio i nebio, Milosevic jeste bio poslednji do sada ovde drzavnik!
  Imace i on svoju ulicu, bulevar, trg, cim ova oluja sitnezi prodje i novopeceni se nazivi maknu, ne u ostavu.

 6. Evo Putinu prilika da se izjasni povodom izjave nekakvog nazovi “strucnjaka” iz amerike kako “Rusiju treba zaustaviti po bilo kojem pitanju,a pogotovo u ekonomskom sto znaci i u vojnom”!!A ja bih onako usput priupitao tu gamad americku,posto vam demonstranti demonstriraju po vasoj lepoj americi,narocito “pravednoj”,trazuci bolji zivot,zar nisu i u Libiji demonstranti koje ste vi amerikanci naoruzali i prozvali pobunjenicima,trazili bolji zivot!?Ajmo gospodo americka dajte oruzje demonstrantima,proglasite ih pobunjenicima,bombardujte,uvedite sankcije,itd….!!!Pa cete da vidite situaciju u Libiji u svom dvoristu!!Budite demosrate pa naoruzajte i podrzite vase demonstrante,jer i oni kao i demonstranti u Libiji zele bolji zivot!!Niko pokvaren i licemeran kao lacmani,NIKO!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *