Penzionisani generali kumovali zločinima?

Piše Radosav Berbatović

Počelo suđenje američkoj firmi „L-3 MPRI“ za podršku Hrvatima tokom zločinačke akcije „Oluja“ u leto 1995. godine

Čikaški Federalni sud prihvatio je da sudi firmi „L-3 MPRI“ za saučesništvo u masovnom ubijanju i proterivanju 200.000 Srba tokom akcije „Oluja“ u leto 1995. godine. Srbi koji su preživeli „Oluju“ podneli su tužbu protiv te kompanije od koje zahtevaju odštetu od 10 milijardi dolara, još leta prošle godine, ali se proces odužio pošto su predstavnici „L-3 MPRI“ tražili izuzeće Čikaškog suda, i zahtevali da se proces prenese na njujorški Federalni sud.

PONUDA ZA PORAVNANJE
U obrazloženju odluke Suda sudija Ruben Kastilo rekao je da se Čikaški sud oglašava nadležnim da sudi u ovom procesu, iako američka kompanija „MPRI“ ima sedište u Aleksandriji koja je pod jurisdikcijom Suda u Njujorku. On je objasnio da ta firma ima mnoge poslove u državi Ilinois i zato može da joj se sudi pred Sudom u Čikagu.
Kastilo je takođe naveo da u okrugu Ilinois radi od 91 do 113 zaposlenih u kompaniji „L-3“, da je ova kompanija tokom 2010. godine vodila poslove vredne 19 miliona dolara, kao i više od 16 miliona tokom prethodne godine.
„Zbog direktnog prevoza do čikaške oblasti svedoci koji budu saslušavani i tužioci mogu lakše doputovati, čime će se olakšati tok procesa, a i najveći broj izbeglih iz Krajine izvan Srbije nalazi se u Čikagu“, obrazložio je sudija.
Naš izvor, koji zbog uključenosti u sudski proces za sada ne želi da se predstavi, kaže da bi u slučaju da je tužba preneta u Njujork Srbi imali minimalne šanse da dobiju u ovom procesu.
„L-3 MPRI“ i druge kompanije imaju veliki uticaj na sudstvo i državnu administraciju u Njujorku i Vašingtonu. Dešavalo se da Njujorški sud odbije da sudi kompanijama, već samo pojedincima, čime se ceo proces obezvređuje“, objašnjava naš izvor i dodaje da je Čikaški sud veoma liberalan, i da se pred njim već vodi postupak protiv agencije „L-3 MPRI“ za genocid u Zalivskom ratu.
On ističe da suđenje za učešće u tom ratu traje oko tri godine i da je već u završnici, kao i da stručnjaci po dosadašnjem toku procesa očekuju pozitivan ishod, što bi umnogome pomoglo i u procesu za „Oluju“.
„U američkom pravosuđu postoji sistem presedana. To znači da ako je neko osuđen za određeno delo, u ovom slučaju za pomaganje u genocidu, lančano se ta praksa nastavlja i u drugim bliskim slučajevima“, navodi naš izvor.
Sudija Kastiljo, takođe, je punomoćnicima tužiteljne strane i tuženih ponudio vansudsko poravnanje. U slučaju da se ne dogovore Sud je odredio rok do 27. septembra da pripreme argumentaciju kako bi sudski postupak otpočeo.
„Ponuda za poravnanje sama govori koliko je tužba ozbiljna. Srbi bi u slučaju dogovora sa kompanijom ‘MPRI’ verovatno dobili manje od traženih 10 milijardi dolara, ali bi svakako dobili zadovoljenje jer bi se saznala istina. Time bi cela priča o ‘Oluji’ kao velikom hrvatskom poduhvatu bila poništena, i pokazalo bi se da je rat dobijen uz snažnu podršku NATO-a i SAD-a, vodećih država u ovom savezu“, naglašava naš izvor.

200.000 OŠTEĆENIH
Inače, u tužbi se američka konsalting agencija „MPRI“ tereti za pomaganje tadašnjoj hrvatskoj vladi u pripremi i izvođenju akcije „Oluja“ 2005. godine, ali i u logističkoj pomoći tokom napada. Time se terete za genocid nad Srbima iz Krajine, uništavanje mnogih gradova i sela i za proterivanje 200.000 krajišnika iz Hrvatske, za koliko prognanih tužitelji smatraju da imaju dokaza. Tokom „Oluje“ oduzeta je ili uništena imovina prognanih Srba iz Hrvatske vredna nekoliko stotina miliona dolara, koja mora biti nadoknađena.
Glavni dokaz na suđenju, prema rečima našeg izvora, biće Ugovor o saradnji između Hrvatske i firme „MPRI“. Tokom procesa biće saslušani i svedoci čije su porodice stradale tokom „Oluje“, kao i oni koji su izbegli tokom te akcije.
„’MPRI’ će svakako negirati svoju umešanost, ali postoje svedoci predviđeni za sudski postupak  koji tvrde da imaju dokaze da su tokom akcije NATO avioni bombardovali srpske položaje, kao i da su čuli kako se hrvatskim brigadama komanduje na engleskom jeziku. To se u vojnoj terminologiji naziva ‘Close Air Support’, dakle bliska podrška kopnenim trupama iz vazduha“, ističe naš izvor i dodaje da je poznato da je hrvatska vojska 1994, do dolaska kadrova iz američke agencije bila gotovo poražena.
Srbe, žrtve genocida u Krajini, pred Čikaškim sudom zastupaju advokati Robert Pavić, Džon Ostojić i Kevin Rodžers, članovi dve poznate američke advokatske kancelarije. Ukupna odšteta od deset i po milijardi dolara koju žrtve traže nastala je kao zahtev da 200.000 oštećenih tokom „Oluje“ dobiju po 25.000 dolara, a uračunata je i kamata od pet odsto godišnje. Po američkom Zakonu advokatima bi po okončanju presude pripala trećina odštete.

____________

Privatizacija rata

Američku agenciju „MPRI“ („Military Professional Resources inc.“) osnovali su osmorica penzionisanih američkih generala 1987. godine, a predsednik je general Benc J. Kredok. Agencija se bavi savetovanjima prilikom vojnih akcija. Ova firma se vodi kao nevladina konsalting organizacija, pre svega savetuje američka ministarstva odbrane, pravosuđa i spoljnih poslova, a dovođena je u vezu i sa sukobima na Bliskom istoku, u Avganistanu i Africi.
„’MPRI’ je vrlo reprezentativna vojna firma koja se pojavljuje u najrazličitijim osetljivim oblastima, u kojima se želi sprečiti zvanično pojavljivanje SAD-a. Ova i slične agencije učestvuju u kontrolisanju sukoba po svetu, a neretko ih i izazivaju“, naglašava naš izvor.
On kaže da postoje indicije da američki oficiri ili podoficiri uzimaju neplaćeno odsustvo i angažuju se na nekoliko godina u nekoj firmi poput „MPRI“ kao instruktori, a kasnije budu reintegrisani u američku vojsku. To obično ne škodi njihovoj karijeri, već naprotiv – bivaju unapređeni.

____________

Bivši ambasador potvrđuje priču

Bivši američki ambasador Den Simpson, koji je službovao i u BiH, u autorskom komentaru za „Pitsburg post-gazet“ potvrdio je da je bilo podrške američke administracije Hrvatskoj u događanjima koji su prethodili proterivanju Srba iz Krajine i ocenio je da su Amerikanci umnogome doprineli pobedi hrvatskih snaga.
Za podršku snagama Franje Tuđmana, kako je naveo Simpson, nije bila zadužena zvanična agencija američke vlade, već podugovarač, privatna kompanija „Military Professional Resources Inc“ („MPRI“).
To je Vašingtonu, po njegovim rečima, delovalo politički ispravnije, i ujedno olakšalo  administraciji da izbegne mešanje Kongresa.
„’MPRI’ je bio sastavljen od penzionisanih američkih vojnih funkcionera u bliskoj vezi sa američkom vojskom i snabdevačima oružja. Hrvatima su bili potrebni obuka i oružje, a američka firma je tražila unosan posao“, naveo je Simpson.
On zaključuje da se zahvaljujući „MPRI“ Američka vlada mogla distancirati od zlodela u koje su se upuštale Hrvatske snage.

7 коментара

  1. Љубомор

    Охрабрујућа прича, и ако истинита, мало је вере да ће се остварити.
    Не може се поверовати да ће амерички демофашисти признати своју беду, да признају грешку и да плате оштету.

  2. Odlicno. A posle ove amer-presude u korist Srba lakse ce ici i sa onom haskom srpskom tuzbom protiv ndh2!

  3. Ne bih hteo da zvucim kao pesimista ali ja cisto sumnjam da ta firma ima tih 10 melijardi.Da li neko zna sta ce se desiti u koliko sud presudi u korist nasih Srba a firma nema te pare da isplati?Da li postoji neko osiguranje koji bi pokrilo troskove odstete u slucaju jednog takvog razvoja situacije?

  4. Tuzba tera lisicu ali ce isterati mecku iz sume. MPRI je bio deo FID operacije SAD. FID je “Foreign internal defense”. To je osnovni “zakonski” okvir za Americki prvo proxy rat protiv RSK, RS i kasnije na Kosovu protiv Srbije, znaci za svo tajno “muljanje” na terenu, od 1991-1999! Treba istraziti da li je Klintonova administracija zakonito donela odluke za FID kojim je povela tajni rat protiv Srpskih civila u Krajini? Takodje treba dokazati koje su sve medjunarodne zakone prekrsili a koje Americke. Srbi iz Krajine koji su preziveli torture od strane Hrvata, porodice ubijenih treba da tuze sponzore FIDA tadasnje Americke funkcionere i njihove izvodjace radova u Hrvatskoj zbog ubistava, tortura, otimanja imovine itd i to na osnovu Americkih zakona pred Americkim okruznim sudovima. Na primer na osnovu ATCA statuta (Alient Tort Claim Act ili Alien Tort Statute). Na osnovu toga su Bosanski muslimani tuzili Karadzica i dobili presudu. Ako je istina da na slucaju radi 80 advokata, nadam se da ima i lukavih pravnih strucnjaka parnicara, pre svega samih Amerikanaca ali i medjunarodnih strucnjaka. Ovo sudjenje ce biti velika samarcina za “Billary” (Bila i Hilari). Ovo je trebalo odavno da uradi SRJ a kasnije SCG. Znamo zasto nije i nece. Srecno tuziteljima. Samo Sloga Srbina Spasava! Dobili slucaj ili ne nevino ubijeni Srpski ljudi i deca zasluzuju da ih neko pomene, pa makar i na sudu u Cikagu. Zasto se trazi 10 milijardi? Pa zato sto tuzeni veruju samo jednom Bogu. Novcu. Ako se njihiv zlocin novcano ne kazni, oni nikada nece priznati svoju gresku! I ponovice ga u Vojvodini, Sandzaku, uzoj Srbiji.

  5. A sta je s Srbima iz OLUJE,tko ce njima nadoknaditi izgubljenu imovinu.Mi svoje jos do sda niti smo prodali niti obnovili,a koliko je takvih.

  6. Што Печат не пише о обнови тужбе за НАТО агресију, која није имала легитимитет СН УН? Геноцид не застарева. Објавите текст тужбеног захтева, ако постоји?
    Сигурно има нових момената на основу којих се може обновити тужба. Треба да наплатимо и привремени губитак Косова и Метохије.
    Може ли то да траже приватна лица, са потписима сто хољада српских оштећених лица.
    НАДАМО су у ПЕШАТ.
    Других нема.
    Вкгпшр туьфьщю

  7. Препоручујем да погледате НОРВЕШКИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ (О СРЕБРНИЦИ) ТРЕБАЛО БИ ДА СВАКИ СРБИН ПОГЛЕДА-ИЗДАНИ ГРАД-СРЕБРНИЦА
    https://sites.google.com/site/djordjebojanicistorija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *