GORAN JEŠIĆ Američki partner i počasni građanin Srebrenice

Piše Uglješa Mrdić

Gradonačelnika Inđije zbog aktivnosti ne samo da kritikuju opozicione stranke, već i neke njegove stranačke kolege iz Demokratske stranke, što je još samo jedna potvrda podele u „taboru žutih“

Situacija u Inđiji se ne smiruje. Sve je više nezadovoljnih građana postupcima vladajuće koalicije, naročito u manjim sredinama. Slično je i u Inđiji, koja se predstavlja kao najbolja i najuspešnija opština u Srbiji, ali sudeći prema podacima do kojih je došao „Pečat“ ona to nije. Pri tom u Inđiji bi dosta imale posla nadležne državne institucije za borbu protiv kriminala i korupcije.

IGRE I ODUGOVLAČENJA
O nekim aktivnostima gradonačelnika Inđije Gorana Ješića i njegovih saradnika, „Pečat“ je pisao u prošlom broju. Poznat kao neko ko poklanja punu pažnju jeftinom političkom marketingu i prilikom slučaja oko nemogućnosti zadržavanja duplih funkcija, Goran Ješić, gradonačelnik Inđija i počasni građanin Srebrenice je ostao dosledan svom politikanstvu. Naime, posle godinu i po dana igre i odugovlačenja, sada kada je mandat pri kraju, podneo je ostavku na mesto pokrajinskog poslanika i rekao šta misli o svojim najbližim saradnicima. Birajući između dve funkcije mogao je da podnese ostavku na mesto predsednika opštine i da zadrži mesto pokrajinskog poslanika. Trenutna većina, kojom raspolaže u inđijskoj Skupštini, bez ikakvih problema mogla je izabrati iz svojih redova novog predsednika opštine, koji bi ovu funkciju obavljao u toku ovih nekoliko meseci, koliko je ostalo do izbora. Nemajući poverenja u najbliže saradnike, Ješić se ipak odlučio za ostavku na mesto pokrajinskog poslanika, uprkos činjenici da ga na tom mestu do kraja trenutnog saziva u Skupštini Vojvodine niko ne može zameniti.
Tako je na indirektan način pokazao da svoje najbliže saradnike i koalicione partnere smatra nesposobnim i nedostojnim da ga zamene.

ZALAGANJE ZA STATUT VOJVODINE
Šta je obeležilo njegovo vreme provedeno u Skupštini AP Vojvodine? Zalaganje za Statut Vojvodine koji je protivustavan, što je najbolje objašnjeno u tekstovima objavljenim u „Pečatu“ na ovu temu u proteklih nekoliko godina. Setimo se obećanja povodom Statuta, te kako je to put ka Evropi, ka boljem životu, da je Statut uslov privrednog i ekonomskog napretka, evropskih integracija… Statut je na snazi već dve godine, i da li sada narod živi bolje? Naravno da ne. Statut za čije se donošenje i Ješić zalagao, nije doneo baš ništa dobro ni za Srbiju, niti za njene građane. Njegova jedina namena je da napravi jaz između Srbije i srpske Vojvodine.
Ješića ne samo da kritikuju opozicione stranke, već i neke njegove stranačke kolege iz Demokratske stranke, što je još samo jedna potvrda podele u „taboru žutih“.

SUKOBI U DS-u
Željko Trbović, član Demokratske stranke i direktor JP „Ingas“, objašnjavajući pritiske kojima je bio izložen i okolnosti koje su dovele do njegovog sukoba sa predsednikom Opštine Inđije Goranom Ješićem, javno je izjavio: „Na tenderu su se pojavila dva ponuđača, ‘Trejd junik’ sa ponudom od 235.623 dinara po metru kvadratnom za nedovršeni prostor u sivoj fazi izgradnje, i ‘Bon komerc’, sa nižom cenom, kod njih je kvadrat završenog prostora koštao 151.000 dinara. Oba objekta su u strogom centru Inđije. Upravni odbor je poništio taj tender, sa obrazloženjem da sredstva za kupovinu prostora nisu obezbeđena“. Dalje je Trbović pojasnio razloge sukoba sa Goranom Ješićem: „Ušao sam u sukob sa njim kada sam odbio da ponovo raspišem tender za kupovinu poslovnog prostora. On je vršio pritisak na mene da raspišem taj konkurs, kako bi ‘Ingas’ kupio poslovni prostor u zgradi ‘Trejd junika’. Kada sam to odbio, od Ješića sam dobio preteće i krajnje vulgarne SMS poruke, te i da od mene traži da podnesem ostavku“.
Trbović je naveo da Opština Inđija „Ingasu“ duguje 59 miliona dinara, zbog čega je Opštini pustio menicu, ali mu je kasnije Upravni odbor „Ingasa“ naložio da je povuče.
Drugi problem je to što Ješić insistira da „Ingas“ raspiše tender za kupovinu poslovnog prostora u zgradi „Trejd junika“, što je Trbović odbio, da ne bi doveo firmu u stečaj zbog kupovine prostora od 1,4 miliona evra.
Trbović kaže da je „Ingas“ sklopio dogovor da Opština otplaćuje dug na rate, pa je štrajk radnika obustavljen.
On kaže da ne zna zbog čega gradonačelnik Inđije toliko insistira na kupovini tog poslovnog prostora, ali da je zbog toga dobijao čak i preteće poruke od Gorana Ješića, i objašnjava da Ješić živi u zgradi u kojoj se nalazi sporni poslovni prostor. Međutim, Ješić je negirao sve Trbovićeve navode. On kaže da razlog za iniciranje smene direktora „Ingasa“ ima veze sa korupcijom, a ne sa dugom ili poslovnim prostorom.

OJAĐENI RADNICI
Podsetimo da je Ješić dok je bio savetnik Božidara Đelića za strane investicije predstavio nekoliko slovenačkih biznismena, Željka Kiždobranskog, Janka Belpavloviča, Marjana Simčiča, iz firme „Tesi lajn“, kao vrhunske strane investitore. Na njivi pored naselja Beška, Ješić je uz medijsku pompu lično presekao traku i položio kamen temeljac, što su naravno propratili svi mediji, a lokalni reprizirali više puta.
Uz kamen temeljac išao je i konkurs za prijem 300 radnika. I naravno, u Opštini sa skoro 20 odsto nezaposlenih stiglo je mnoštvo prijava. Da bi odmah bili primljeni obaveza radnika je bila da u NLB „Kontinental banci“, u filijali u Inđiji, deset metara od zgrade Opštine, dostave zahtev za kredit koji će vraćati firma, a zauzvrat odmah će početi da im deli platu.
Radnici su potpisali u banci sva dokumenta koje su investitori tražili i kada su se uverili da je plata legla hvalili su na sav glas Gorana Ješića.
Ali posle prve plate, koja je u stvari bila osnov za lične kredite i novac koji su ustupili investitoru, više ničega nije bilo. Investitori su sakupili tri miliona evra i pobegli, ostavljajući započete temelje i nezaposlene, od kojih banka traži da lično vrate kredite. A gradonačelnik više nije imao vremena za njih. Kako je podeljeno tri miliona evra, te da li je i gradonačelnik dobio svoj deo, ne zna se, ali se onda setio da bi mogao da bude Đeliću savetnik za strane investicije.

MILJENIK SREBRENICE
O zaboravljenim srpskim žrtvama i zločinima, i genocidu nad Srbima, „Pečat“ piše od prvog broja. S druge strane, Goran Ješić proglašen je pre dve godine za počasnog građanina Srebrenice.
U odluci koju je potpisao predsednik Skupštine Srebrenice navodi se da se Ješić posebno istakao u unapređenju međunarodne saradnje, uvođenju svetskih standarda i tokom programa EU za pomoć izbeglicama.
Kako se navodi u saopštenju, opštine Srebrenica i Inđija dogovorile su se da kroz razne zajedničke projekte uspostave privrednu, kulturnu i sportsku saradnju.
Podsetimo da se u predizbornom raspamećivanju narodnih masa dosta govorilo i o Opštini Inđija. Lider G17 Plus Mlađan Dinkić i „najmlađi gradonačelnik“ Goran Ješić obećali su pre tri godine „najveću inostranu investiciju u istoriji ove države“ kroz izgradnju „tehnološkog parka“ koji će uposliti hiljade, potom desetine hiljada ljudi, uz ulaganja u rasponu od 60 do 600 miliona evra, investiciju koja će Srbiji godišnje donositi dve milijarde evra. Od udarničke najave gradonačelnika Ješića „Preseliću ‘Majkrosoft’ u Inđiju“, zaslugom nezasitih državnih službenika, ispostavilo se da je realnija mogućnost da se cela Inđija preseli u „Majkrosoft“.

__________

Nije vlasnik nego suvlasnik

Redakciji „Pečata“ se povodom teksta u prošlom broju pod naslovom „Aga od Inđije“, obratio Dobrivoje Sudžum sa sledećim pismom:
„Molimo Vas da tvrdnju iznesenu u prethodnom broju 182, a vezanu za izdavanje poslovnog prostora u zakup od strane Sudžum Dobrivoja,
oglasite kao netačnu, iz razloga što navedena zgrada nije vlasništvo Sudžum Dobrivoja, već je vlasništvo firme DOO „Enkom“, čiji sam suvlasnik sa dvojicom partnera. Kao i da paušalnu ocenu o „visokom zakupu“ promenite u informaciju o izdatom prostoru u visini od 300 evra u dinarskoj protivvrednosti, koliko je stvarno i utvrđeno u potpisanom ugovoru koji je u prilogu“.
U ugovoru koji nam je dostavio Dobrivoje Sudžum samo je potvrđeno pisanje „Pečata“ da je Uroš Ćuruvija uzeo pomenuti prostor u zakup.

__________

Podrška Amerike

Ješić pored podrške svojih saboraca iz Koalicije za evropsku Srbiju, uživa poverenje i ambasade SAD-a u Srbiji. Ambasadorka SAD-a Meri Vorlik sredinom maja ove godine razgovarala je sa Ješićem o mehanizmima za uspešno vođenje lokalne samouprave, projektima koji su realizovani i onim čija je realizacija u toku.
„Gradonačelnik može da bude ponosan na ono što je postignuto u Inđiji. Verujemo da ekonomska budućnost Srbije zavisi od nastavka privlačenja stranih direktnih investicija, kako bi se iskoristile prednosti lokacije i tržišta koje Srbija ima da ponudi. Mi ćemo da nastavimo da ohrabrujemo američke i druge međunarodne kompanije da ulažu u Inđiju i druge opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem“, istakla je tada ambasadorka.
Ješić joj nije ostao dužan:
„Dugo sarađujemo sa raznim agencijama koje finansira američka vlada preko USAID-a. Prvi ‘One-Stop-Shop’ u ovom delu Evrope otvoren je u Inđiji zahvaljujući stručnoj pomoći koju je obezbedila američka Vlada. Zajedno smo radili na razvoju lokalnih samouprava od 2002. do 2005. godine. USAID je inicirao i formiranje NALED-a, gde je Opština Inđija jedan od prvih članova. Sada sa USAID-om sarađujemo kao konsultanti za druge opštine. Bez te pomoći ne bismo postigli rezultate, pre svega u reformi administracije i javnih preduzeća kakve imamo danas“.
Ješićeve aktivnosti nisu promakle ni Meri Vorlik, pa je za njega našla samo reči hvale.

6 коментара

  1. “Ugledni investitori” sa policijske poternice.
    Nevidljiva varijanta banje “Terme Catez, ili bese, Olimija”. Akvapark u snovima.
    Koncert RHCP u blatnjavoj njivi.
    Sportska hala, u izgradnji tek 10 godina, na vodi.
    Fudbalski superligas od nekoliko miliona evra.
    Buduci IT park za spas nezaposlenih cele Srbije.
    Mislim da je sledeca gospodinova bajka VASIONSKI BROD za spas srpskog saobracaja.
    Vazno je da su evro-atlanske gazde zadovoljne.

  2. Kada je uhapsen gradonacelnik Zrenjenina Knezevic tada je treba o da bude uhapsen i jesic medjutim taj dan je ekspresno u Indjiju dosao americki ambasador da zastiti svoga pulena u medjuvremenu ranka jesic je vodila pregovore sa Haskim tribunalom da bude zasticeni svedok u slucaju˝Šešelj˝jer je doticna u vreme ratnih godina kad su na lecenju u Zavodu˝Dr.B.Gnjatic-St.Slankamen˝boravili ranjenici JNA TO RS i RSK bila glavna sestra u ustanovi i kad su ih obilazili prestavnici raznih delegacija a medju kojima je i bio i Šeselj kao i dogadjaja oko navodnog proterivanja Hrvata iz Slankamena

  3. Amerika definitivno najmocnija zemlja na svetu!Tu je nesto kao bratska Rusija ali ipak…E sad voleo neko tu prekoatlanticku zemlju ili ne ali ekonomsko,vojno,demokratski to je Rim novog doba.E sad,ako pogledate fotografiju sa vrha stranice i ona faca sa ljubicom na bradi dali on licina nekog modernog Cicerona da bi ga SAD podrzavala u bilo cemu?Sudeci po masi koju je nabacio za vreme saradnje sa vrhunskim obavestajnim sluzbama bice da te sluzbe prate samo rad McDonaldsa,Centaky fry chickena,Pizza Hut,Donat’s, moze i neko picence Coca Cola,Jack Daniels…

  4. E sad, da prostidu posetioci,fotografija na vrhu stranice lici na *becarinu*..*djilkosa*, a SAD, su najmocnije samo u vidu *knjigovodstvenog stanja*,dok je *stvarno stanje*, dosta drugacije,ta, znate, neznam mnogo o njima *ta mi ta govna ne sadimo u nasem Sremu*..

  5. Alaj smrdi od glave do repa, nece jos dugo previse je sve trulo. Sad su svi rogati zajedno vrijeme je za propast. To su uzlazno silazni tokovi-prirodan ciklus. A, sto nas vole Ameri pa velikodusno poklanjaju bez razloga ( price iz nepricave) zemlji nedodjiji, mora da nas se boje.Nemojte zavidjeti glavatima i pupatima zivotne prognoze su im strasne. To sto oni pojedu hleb, a sirotinji nude kolace samo je prividno kratkorocno stanje zamagljene svijesti.Pijuni, obicno zavrsavajuci misiju podriguju gladni.Pardon-Coca-Cola///

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *