Borise, Mateuse!

Piše Miodrag Zarković

Između nastupa bivše supruge nemačkog fudbalera i govora prosrpskog predsednika nema suštinskih razlika

Ona se zove Mateus, Marijana Mateus. Po zanimanju je supruga, bivša supruga. I to višestruka, što joj po evrosnobovskim zakonitostima ovdašnje javne scene izgleda garantuje doživotnu važnost i medijsku pažnju. Kako drugačije objasniti to što ova žena… pardon, supruga, tj. bivša supruga, redovno gostuje u nebrojenim televizijskim emisijama o modi, estradi i svemu ostalom što komplekse leči titulom „džet-set“!
U takve emisije spada i „Ekskluziv“ na „Prvoj“, koji je prošle nedelje emitovao kraći razgovor sa gospođom Mateus. Obrazovana, skromna i plemenita taman onoliko koliko možete da naslutite, Marijana se u petominutnom prilogu svojski nalupetala: dok se prostački razmetala svojim „svetskim“ društvenim životom i nabrajala gde se i sa kim provodi kada nije u Srbiji, pogrešno je izgovorila sve geografske pojmove i lične imenice koje je pomenula (izuzev „Šanela“, čiji je „najnoviji lak“ predložila kamermanu da zumira). Tako se gospođa Mateus sita ishvalila zabavom po „Hemptonsima“, zatim milijarderskim „partijima“ koje redovno posećuje, ali i druženjem sa Gvinet „Paltron“ – iako joj je, veli, čuvena glumica posebno prirasla za srce, Marijana ipak nije uspela da joj propisno zapamti ni prezime.
On se zove Tadić, Boris Tadić. Po zanimanju je predsednik, prosrpski predsednik. I to već drugi put zaredom, zbog čega je izgleda rešio da prigrabi sva ovlašćenja koja, prema sitnici zvanoj Ustav, pripadaju drugim državnim organima. Posle posete Angele Merkel svakog dana smo u prilici da gledamo neko duže Tadićevo obraćanje ili čak intervju, a u svakoj od tih prilika predsednik nas podseća na to da on „o svemu“ i „krajnje otvoreno“ razgovara sa svojim „evropskim prijateljima“ i „međunarodnim partnerima“: o Kosovu, integracijama,  nacionalnim interesima, o pravu i pravdi…
I znate šta?! Nema neke velike razlike između urenebesnog, tragikomičnog nastupa Marijane Mateus, i tragičnih, mukotugaljivih izjava Borisa Tadića. I u jednom i u drugom slučaju, slušamo o njihovim jalovim kontaktima sa nečim što oni sami prepoznaju kao vrhunske autoritete u svojim oblastima delovanja, i pri tom smo svesni da ti kontakti nisu ni izbliza toliko prisni i prijateljski koliko nas ove osobe ubeđuju da jesu, a na kraju krajeva nikome u Srbiji neće biti ni za jotu lepše ili lakše u životu zbog toga što Marijana i Boris „rade“. U njihovim „ispovestima“ svaki pažljiviji slušalac prepoznaće jaku zajedničku crtu: osećanje lažne sigurnosti, uludo verovanje da sada najzad više nisu ismevani već cenjeni i poštovani, samoobmanu da su najzad prevazišli dečje strahove i mladalačke nesigurnosti.
Štaviše, Boris takođe, kao i Marijana, ima velikih problema sa izgovorom stranih imenica, o čemu je u ovoj rubrici već bilo pisano pre nekoliko brojeva.
Kao što Marijana može dnevno da se kupa u „Šanelovom“ laku, može i da ga pije ako hoće, ali nikada neće biti dama, isto tako i Boris, koliko god „prijateljevao“ sa Angelom i sličnima, nikada neće biti ni ugledan, ni poštovan državnik. Groteskno je što i ona i on odbijaju da se pomire sa sopstvenim ograničenjima: Marijana očigledno veruje da zaista pripada planetarnom „kremu“, a Boris izgleda ozbiljno misli da je lider regiona. Zato su njihovi TV biseri toliko slični. Bolno slični.

***
U večernjem „Dnevniku“ od petka, 26. avgusta, prikazane su reakcije svih parlamentarnih partija na Tadićevu izjavu da Srbija možda i neće dobiti status kandidata. Tačnije, svih partija osim Demokratske stranke Srbije! Samo je njihov stav izostao iz priloga. Šta mislite, da li je reč o slučajnom propustu ili su Aleksandar Tijanić i Nenad Lj. Stefanović već započeli predizbornu kampanju, tačnije antikampanju?

***
A u sredu, 31. avgusta, u popodnevnom „Dnevniku“, pripremljenom u novosadskom studiju, prikazan je prilog o 20. godišnjici bunta „Nezavisnog društva novinara Vojvodine“. Što nameće najmanje dva pitanja:
1) Zbog čega je ta godišnjica toliko bitna da zaslužuje gromoglasno podsećanje?
2) Da li ste, gospodo iz novosadskog studija, svesni da kada dajete reč predsedniku NDNV-a Dinku Gruhonjiću, dajete reč drzniku koji u svojim tekstovima tvrdi da su Srbi zao, ružan i glup narod?!

2 коментара

  1. E moj Miodraze,

    Odakle ti, brate slatki, ideja da je boris tadic prosrpski predsednik.
    Pa on je drzao stranu srpskim neprijateljima od momenta kada je usao u politiku, pa do dana danasnjeg. Sve sto je radio, bilo je na stetu Srbije. Sve sto je rekao, bilo je na stetu Srbije. Sve sto je pomislio bilo je na stetu Srbije. E da bi u svemu tome boris tadic izgledao lep, mudar, pametan, svetski politicar, evropejac, metroseksualac, intelektualac i pitaj Boga sta sve ne.
    Samo izgledao. Nikako i bio.

    Cak mislim, da su ga i roditelji proizveli, ne kao proizvod ljubavi, nego mrznje prema Srbiji i Srbima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *