Angela Merkel predlaže spajanje Srbije i Kosova po uzoru na dve Nemačke

Piše Pavle Ćosić

Berlin, 31. avgust 2011, Izvor „Be-Novine“ – Posle kontroverzne balkanske turneje i bure koju je ostavila za sobom, nemačka kancelarka rešila je da smiri strasti i načini ustupak srpskoj strani.

Naime, kako je istorija pokazala, rušenje Berlinskog zida i spajanje dve nemačke države donelo je ogroman prosperitet, i u ekonomskom i u političkom i u kulturnom pogledu, ne samo Nemačke, već i ostalih država u regionu. Po ugledu na ovaj istorijski čin, Merkelova predlaže da se na isti način spoje i dve srpske države koje su silom, pod pritiskom stranog faktora, razjedinjene i odvojene.
„Budući da više nema razloga za granicu između ovih dveju zemalja, a taj razlog je bio Slobodan Milošević, Nemačka će u Savetu bezbednosti predložiti da se ove dve države ponovo ujedine kako bi došlo do prosperiteta Srbije, pa samim tim i ostalih država u regionu“, istakla je Merkelova u intervjuu za „Dojče algemajne cajtung“.
„Na ovaj način, verujem, prestaće i tenzije između Hrvatske i Srbije do kojih je došlo upravo zbog loše interpretacije mojih reči prilikom obilaska Zagreba i Beograda. Verujem da će nove demokratske srpske vlasti pružiti sva prava manjinskoj albanskoj zajednici na Kosovu, kao što su to uostalom učinile i u slučaju mađarske, romske ili bošnjačke manjine. Nema više razloga za napetost i razlozi za postojanje dveju država odavno su prošli, kao i u slučaju dve Nemačke“, podvukla je Merkelova i naglasila da će današnja Nemačka biti prva koja će priznati ujedinjenu srpsku državu u granicama u kojima je bila i u vreme nastajanja SFRJ, a na taj način će Nemačka ujedno pokazati doslednost pošto je 1992. godine, kada je priznala Hrvatsku i Sloveniju, objavila stanovište da neće biti prekrajanja avnojevskih granica.

9 коментара

  1. bilo mi je čudno da se berlinski zid u nemačkoj ruši a u srbiji podiže iako ovde to nije niko želeo.Mislio sam da kada je to u nemačkoj moguće – nisam ni slutio da će zapad ovde podizati još gori zid – zid mržnje i divljaštva. Zato me raduje jedna ideja koja može da ujedinjuje ljude a ne da ih razdvaja po svaku cenu i da stvara uslove za nove sukobe.

  2. Jel’ ovo neki vic?

  3. To nam je poznato da Nemci podrzavaju Srbe na Balkanu i da su stanovista kakvog i mi: Nemci su motor Evrope a Srbi Balkana. Jedno pitanje za prokvinskiske medije u Srbiji zasto su gospodju Merkel interpretirali u skladu sa jevrejskim interesima????

  4. Једино ме инетресује како би се звала таква држава и мора да би била велика љубав између Срба и Шиптара.

  5. Zove se, znaci o promeni ne razmisljaj, na forumu, referendumu dbaci..znaci Srbija sa AP Kosmet i AP Vojvodina…sve,apsolutno sve *promene*, koje proizilaze iz kontakta sa EU, su manipulacije za otvaranje teme..*razbijanje Ustava Srbije i drugih pratecih akata*, ukljucujuci i dodatak *sage o monarhiji*, da bude totalno rabijanje drzave i dustva.

  6. otkud sad ta emocija koja nije losa?Pa ona kad je bila u zagrebu dobro se secam kosorova joj na konferenciji za stampu daje sugestije koji uslovi treba da se postave srbiji.lepo je sto je srusen berlinski zid a jos ljepse bi bilo da se srbi ujedine.najzad neko da se seti i pozove na zdrav razum jer sve ovo sto se desava u evropi je proizvod ljudske gluposti koja ima svoju cenu i koja se odrazava ne samo na politickom nego vidite i na ekonomskom planu.Mozda je merkelova uvidela zaduzenost clanica eu i u srbiji videla buduceg partnera ali u svakom slucaju i posle kise sunce ce progrejati.

  7. pitanje je samo koji su njeni interesi u tome ne verujem da zele ujedinjenje srbije i kosova dzabe,a sto se tice eu-a tu ne mozemo uci ni za 50 godina imaju oni problema i bez nas.Samo neznam ko ce da vrati sve ove kredite posto privredu vise nemamo.

  8. Историска чињеница је је да је енглеска Краљевина после првог светског рата нудила Карађорђевићу нашем Краљу да исцрта мапу српских земаља и то би била Краљевина Србија то наш краљ одбија и са Хрватима и Словенцима прави сунавратну за Србе краљевину Југославију све од тада до данас су последице које трпи српски народ у свим новонасталим државама ,јасно је колико то уништава све што је српско од културе па вјере економије итд.
    Сви Срби у једној Краљевини је вјековни сан српски
    Боже Правде
    Никола

  9. otkud sad te*emocije*, pozajmljen komentr,

    *Morski_orao :: Упознао сам жену и ћерку руског амбасадора 2005. која ми је рекла да су Срби дивљаци и вравари и да треба да буду кажњени за разарање Хрватске. Управо се била вратила са љетовања у Хрватској…а ћера јој студира у САД.*

    *Ја бих је пљунуо и рекао да је фукара усрашка, ипак није у реду што јој барем ниси очитао буквицу.*

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *