30. sep, 15.30: Patrijarh Irinej: Sprečite gej paradu!

Njegova svetost Patrijarh srpski Gospodin Irinej, apelovao je danas na sve nadležne organe u državi da spreče održavanje Parade ponosa koju je nazvao paradom srama

naš grad i našu javnost i ove godine potresa pitanje održavanja takozvane „parade ponosa“, nagoveštene za nedelju, 2. oktobra u Beogradu. Sa puno opravdanja ovu pošast nazvao bih ne paradom ponosa, već „paradom srama“ kojom se blati ljudsko dostojanstvo i gazi svetinja života i porodice.
Imamo puno razumevanje i pastirsku zabrinutost za lica sa kojima se poigrala pala adamovska priroda, koja je ono što je Stvoriteljem stvoreno kao prirodno i normalno, nekom čudnom devijacijom pretvoreno u neprirodno i nemoralno, o čemu tako jasno govori Apostol Pavle u svojoj poslanici Rimljanima (Rimlj. 1,26-27).
U ovom teškom i obremenjenom vremenu, sa kojim je suočen naš narod, da ukažemo samo na Kosovo i Metohiju i na goruće stanje u oblasti Kosovske Mitrovice, gde narod golim životima brani svoje prostore i gde se ovih dana proliva nevina krv. Nagoveštenom paradom u Beogradu, stičemo uverenje, da se želi pokriti i zaseniti tragično stanje srpskog narodna na tužnom Kosovu i Metohiji.
Pitamo se kome trebaju neredi, obračuni, sa svim mogućim posledicama ostrašćenih strana u glavnom gradu Srbije.
Takođe, pitamo se, koga će srpska policija štititi i braniti? Jednu grupu nastranih, koji svoje manjinske poglede u osnovi neprirodne, žele da nametnu drugoj, ogromnoj većini, koja ne deli i ne prihvata njihovo shvatanje smisla života i ljudske slobode.
Otuda, apelujemo na sve faktore od kojih zavisi odobrenje za održavanje ove nečasne parade, da se ona ne održi.
Dosta nam je ponižavanja i ispunjavanja stranih želja. Ova nakaradna sloboda koju nam nudi „parada ponosa“, strana je našoj istoriji, tradiciji i kulturi.
Apelujemo i na sve one, koji nameravaju da se suprotstave ovoj paradi, ako se ona održi, da to ne čine primenom sile.
Upotreba sile za ovakve i slične slučajeve nije hrišćanski način borbe. Ne može se zlo zlom pobediti, već dobrim. U konkretnom slučaju smatramo da je najcelishodnije da učesnici parade budu počašćeni totalnim ignorisanjem. To ih može otrezniti.
Molimo se Gospodu da na obe strane pobedi zdrav razum.
Patrijarh srpski
Irinej

Pročitajte i tekst Ako je ovo ponos, šta li je onda stid

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *