29. sep, 12:00 Neočekivani evroskepticizam evroreformista

Zbog krize na Kosovu i Metohiji, a pogotovo posle krvavog obračuna KFOR-a sa srpskim narodom na Jarinju, sve je više evroskeptika među političkom i inetelektualnom elitom, kao i običnim građanima. Međutim, do skora je delovalo neverovatno da i najtvrdokorniji evroentuzijasti osude Evropsku uniju kako Srbiju ucenjuju fašizmom. A to je upravo u intervjuu za današnje Večernje novosti učinio Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine. Na primedbu novinara kako se spekuliše da bi Budimpešta mogla da nam blokira evrointegracije ako se ne vrati imovina potomcima Mađara koji su bili na strani okupatora, Čanak je odgovorio:

– Neki ”patrioti” kažu – ako treba da biramo između Kosova i Evrope izabraćemo Kosovo. A LSV kaže: ako biramo između EU i rehabilitacije onih koji su naše sugrađane streljali i bacali pod led, onda ćemo se ozbiljno zamisliti. Razmislićemo kakva je to EU i želimo li u nju uopšte da uđemo. Mora da postoji crvena linija. Apsurdno je da nas EU kojoj je jedan od ugaonih kamena antifašizam, ucenjuje sa fašistima.

Isto tako šokantno odjeknula je i vest da je predsednik DPS-a Milo Đukanović postao maltene najveći evroskeptik. Kako navode podgoričke Vijesti Đukanović je na “tajnoj večeri” prošlog četvrtka u vili “Gorica” u Podgorici sa dvadesetak crnogorskih javnih ličnosti, koji su mahom prepoznati kao “branitelji nacionalnog identiteta”, izneo svoje viđenje stanja u Crnoj Gori, regionu i Evropskoj uniji u kojem je provejavalo da je EU u krizi čiji ishod može biti i njen raspad. Pozivajući se na izjave više učesnika tog sastanka, Vijesti tvrde da je uz ocenu da je situacija u regionu teška i zabrinjavajuća, Đukanović aludirao da bi se, između ostalog i zbog krize evrozone, EU mogla suočiti sa teškim periodom i da Crna Gora pre svega treba da se okrene sebi, a ne da ide bespogovorno prema članstvu u EU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *