Zloupotreba policije po želji režima

Piše Uglješa Mrdić

Svedoci smo na koji način se vladajući režim zloupotrebljavajući državne institucije, pretežno policiju, obračunava sa građanima koji misle drugačije nego što nalaže vlast u Beogradu

Vlast u Srbiji, to jest režimska koalicija koju čine DS-G17 Plus-SPS u saradnji sa tzv. „opozicionom strankom“ LDP-om čini sve da sačuva svoje fotelje. Proteklih dana, bolje reći meseci, svedoci smo na koji način se vladajući režim zloupotrebljavajući državne institucije, pretežno policiju, obračunava sa građanima koji misle drugačije nego što nalaže vlast u Beogradu.

GDE SU SPECIJALCI?
S druge strane policajci su u nemilosti. Oni moraju pod pretnjom otkazom da biju nezadovoljne radnike, proizvođače malina, zaposlene u fabrikama, studente, pripadnike partijskih narodnih organizacija i pokreta, pristalice opozicije, i sve koji drugačije misle od onih na vlasti.
Interesantno je da vlasti nije palo na pamet da zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu odbrane usmere na obavljanje osnovnih dužnosti u Republici Srbiji. Tu prvenstveno mislimo na zaštitu ustavnog i državnog poretka, na održavanje javnog reda i mira, i na obračun sa teroristima na našoj teritoriji.
Tako niko u vlasti nije sasvim opravdano naredio da se pojačane policijske snage rasporede duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, u vreme novog talasa albanskog divljanja prema Srbima na severu Južne srpske pokrajine. Bilo bi lepo videti specijalce, to jest pripadnike Žandarmerije, PTJ ili SAJ kako patroliraju Jarinjem i drugim administrativnim prelazima između centralne i južne Srbije za vreme albanskih nemira i maltretiranja Srba od strane KFOR-a i EULEKS-a.
Na kraju krajeva to nije ništa novo. Već su specijalne policijske snage angažovane u Kopnenoj zoni bezbednosti na području opština Bujanovac, Preševo i Medveđa na jugu Srbije, pa zašto ne bi bile angažovane i u drugim delovima administrativne linije između centralne Srbije i Kosmeta.
Ali smo zato svedoci da vlast šalje jake policijske snage na ulice širom Beograda, Novog Sada i Novog Pazara, kada se održavaju gej parade, fudbalske utakmice i druge manifestacije „visokog rizika“. I sami specijalci, kako je rečeno „Pečatu“, više bi voleli da su uz svoj narod na Kosmetu ili barem pored administrativne linije, nego među navijačima na Senjaku i Topčideru.
Da li je moguće da je bilo više pripadnika srpske policije u Novom Pazaru za vreme fudbalske utakmice ili na stadionima u Beogradu dok su igrali Partizan i Crvena zvezda, nego duž administrativne linije kada je ugrožena celovitost Srbije i život srpskog stanovništva na severnom delu Kosmeta?
Zašto se zaposleni u MUP-u ne zalažu za poštovanje Rezolucije 1.244 i povratak 999 pripadnika vojske i policije na Kosmet, kako bi zaveli javni red i mir koji u Južnoj srpskoj pokrajini ne postoji godinama.
Da li će opet doći do zloupotrebe policije za vreme najavljene septembarske gej parade u Beogradu?
Šta je važnije za vladajući režim šačice gejeva ili 17 posto teritorije i život na desetine hiljada Srba širom Kosmeta?
Samo da podsetimo javnost i da je policija, to jest većina zaposlenih u MUP-u nezadovoljna svojim položajem i zloupotrebom od strane režima u borbi protiv opozicije, naroda i svih onih koji drugačije misle od „moćne ekipe“ sa Andrićevog venca i iz Nemanjine ulice.
Najbolji primer u poslednje vreme na koji način je policija zloupotrebljena je prilikom poslednjih protesta malinara.
Demokratska stranka Srbije (DSS) osudila je nasilno sprečavanje da proizvođači malina iskažu protest i nezadovoljstvo uz ocenu da vlast vodi pogrešnu politiku u poljoprivredi.
Portparol DSS-a Petar Petković je naveo da je nedopustiva odluka vlasti da se upotrebom sile obračuna sa malinarima samo zato što su krenuli u Beograd da mirno protestuju.
„U trenucima kada je sudbina srpskog naroda na Kosovu dovedena u pitanje promašenom politikom da EU nema alternativu, vlast Srbije pogrešnom i razornom poljoprivrednom politikom stvara atmosferu nemira i ogorčenosti naroda“, rekao je Petković.
Zamenik predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić je rekao da Srbija mora da učini sve da obezbedi snabdevanje i bezbednost ljudi na Kosovu i Metohiji, i poručio da vlast u Srbiji mora da kaže šta namerava da uradi.
„Naš narod ne smemo da ostavimo na cedilu, naš narod mora da bude zaštićen, mi ne smemo da budemo uzročnik bilo kakve krize, bilo kakvog sukoba. Moramo da uradimo sve što možemo i moramo da ubedimo ljude u međunarodnoj zajednici da su istina, pravo i pravda na našoj strani“, naveo je Vučić.

UDAR PO MALINARIMA
Vlast pogrešnom poljoprivrednom politikom stvara atmosferu nemira i ogorčenosti naroda. Proizvođači maline iz zapadne Srbije pokušali su u utorak da krenu traktorima u Beograd na protest ispred Vlade Srbije, nezadovoljni ponuđenom otkupnom cenom između 80 i 90 dinara za kilogram, ali ih je policija u tome sprečila.
Proizvođači malina sukobili su se sa pripadnicima policije i Žandarmerije u pokušaju da probiju barikade i nastave put ka Beogradu.
Predstavnik Asocijacije poljoprivrednika Srbije Dragiša Terzić zatražio je odgovornost ministra policije Ivice Dačića zbog policijskih blokada u Ivanjici i Arilju, postavljenih da se spreči najavljen miran protest i odlazak za Beograd nezadovoljnih malinara.
Povodom ovih incidenata Sindikat srpske policije je saopštio da podržava zahteve malinara, ali sve građane poziva da prilikom ispoljavanja nezadovoljstva ne pribegavaju nasilju, jer ono neće dovesti do rešavanja problema.
Sindikat je pozvao „rukovodioce policije da nepotrebno ne rizikuju zdravlje i život zaposlenih u policiji, da izvrše kvalitetne bezbednosne procene i angažuju jedinice koje su obučene za određene poslove kao što je bio ovaj“.
Kada smo kod zloupotrebe policije da podsetimo i na progon pripadnika pokreta SNP „Naši“.
Policija je pre nekoliko dana privela pet aktivista SNP „Naši“ koji su se uputili na protest podrške Srbima na KiM, a zbog kojih je trebalo da se održi protest na Trgu Republike u Beogradu, dok su ostali građani pretresani, oduzimana su im obeležja Republike Srbije i zabranjivan im je odlazak na Trg. Takođe, policija je sprečila kombi sa ozvučenjem koje je trebalo da bude montirano za govornike da priđe Trgu Republike, uz obrazloženje da je skup zabranjen i da je to naredio lično ministar policije.
U Novom Sadu na Trgu Slobode uhapšena su trojica aktivista SNP „Naši“ jer su raširili srpsku državnu zastavu želeći da izraze podršku Srbima na Kosmetu.
SNP „Naši“ zatražili su hitno puštanje na slobodu aktivista pokreta, došli su sa namerom da podrže svoje sunarodnike na KiM koje napadaju šiptarski teroristi, a ne da prave nerede i nemire.
SNP „Naši“ osudili su ponašanje državnih službenika MUP-a, koji su tokom večeri 28. jula i tokom celog dana 29. jula sprečavali na svim saobraćajnim prilazima severnom Kosovu da se putuje u tom pravcu. Masovno su se zaustavljali automobili, legitimisali putnici i vraćali nazad ili upućivali na druge alternativne pravce, suprotne od Kosova i Metohije.
Uz stroge mere obezbeđenja i prisustvo na desetine policajaca u uniformi i isto toliko u civilu, više hiljada meštana Lazareva kod Zrenjanina, mesta gde je krajem maja ove godine uhapšen general Ratko Mladić, proslavilo je 30. jula seosku slavu Ognjenu Mariju.  Kako se i očekivalo, većina okupljenih je nosila nacionalna obeležja, ali i majice sa likom generala na kojima je pisalo: „Lazarevo-Ratkovo, Generale bojiš li se koga, samo Boga, više nikoga.“
Međutim, policija po nečijem nalogu nije dozvolila svim pozvanim gostima da prisustvuju slavi.
„Posle konsultovanja sa sveštenstvom i vladikom Nikanorom, oni su predviđeni da budu naši domaćini na slavi u Lazarevu, predočili su nam da su oba ulaza u samom selu blokirana policijskim džipovima, a da je celo selo preplavljeno sa preko stotinu pripadnika Žandarmerije i policajaca iz rezervnog sastava, i rešili smo da se vratimo za Beograd. U cilju nerasplamsavanja bezrazložno napete situacije i moguće represije policije prema meštanima sela i sveštenstvu, pošto je 29. jula zrenjaninska policija privela na više časova glavnog paroha sela Lazarevo oca Ivana, podsećamo da ničija nije gorela do zore. „Doći će vreme sve će da se preokrene“, saopštio je Pokret SNP „1389“.
U proteklom periodu i radnici u firmama koje posluju u okviru „Nibens grupe“ protestovali su ispred zgrade Vlade Srbije. Radnici su zatražili da budu sačuvana njihova radna mesta i da se odblokiraju računi firmi u kojima rade. I na tim protestima bilo je mnogo policajaca što su motrili na radnike, iako su samo tražili svoja zakonom zagarantovana prava.
Predstavnici putara „Nibens grupe“ i Samostalnog sindikata putara Srbije, sa druge strane, tvrde da nisu postigli dogovor o odlaganju naplate potraživanja sa „AIK“ bankom, njihovim najvećim finansijskim poveriocem, ali su bankama dali novi rok,  do četvrtka, da se usaglase o načinu rešavanja problema tih preduzeća.
Zahtev privrednih društava iz sastava „Nibens grupe“ za isplatu zaostalih zarada pogrešno je usmeren na „AIK“ banku, a ona ni po kojem osnovu nije dužnik ovoj grupaciji, niti njihov investitor. „AIK“ banka je saopštila da isplata zarada radnicima „Nibensa“ nije njena obaveza, ali da banka ima razumevanja za probleme. Samostalni sindikat putara je odustao od sutrašnjeg protesta i najavio gašenje računa u „AIK“ banci.
Opravdano je pitanje i da li bi vlast dozvolila da se protestuje ispred neke od stranih banaka?
I još jedan svež primer čudnih postupaka policije.
Direktor policije Milorad Veljović je poručio da policija Srbije neće da dozvoli nasilje na severu Kosova i da će pružiti zaštitu pripadnicima KFOR-a i EULEKS-a“.
„Nećemo dozvoliti dolazak ekstremista iz unutrašnjosti Srbije na sever Kosova,  da tamo narušavaju javni red i poredak“, rekao je Veljović, dodajući da policija neće dopustiti nasilje i neće biti remetilački faktor.
Sada se postavlja pitanje zašto policija Srbije ne štiti Ustav, zakone, građane, radnike, ugroženi deo stanovništva…?
Bitno je da vlast sprema policiju za novu gej paradu zarad tzv. „evropskih integracija“…
Čitava ova analiza se svodi na jedan zaključak – vladajući režim zloupotrebljava policiju i onemogućava joj da radi ono što je zaista njen posao – da čuva državu i njene građane.
Srbija je redak primer u svetu gde se hapse građani koji žele da pruže podršku zaštiti državnih interesa.
Pravu snagu i odlučnost policije videćemo tek na septembarskoj režimskoj gej paradi. Ovo su samo pripremne radnje.

13 коментара

  1. Главни одбор Синдиката српске полиције, оштро је осудио одлуку надлежних у Министарству да се ограничи слобода кретања и да се грађани спрече да својим возилима дођу у Београд и мирно протестују.

    „Недопустиво је и противно Уставу и законима да се незадовољним грађанима, који су мирно кренули тракторима ка Београду, забрани слобода кретања. Полиција је овим чином, грубо злоупотребљена а полицајци доведени у опасност од разјареног народа. Као последицу сукоба имамо шест теже и тридесетак лакше повређених полицајаца. Демолирана су и два службена возила. Полицајци који су постављени да запрече пролаз грађанима на магистралном путу, остављени су цео дан без хране, тек увече, делегација ССП обишла је полицајце и поделила 250 ланч пакета гладним полицајцима.“ – истиче Ненад Љубишић члан ГО и председник синдикалне групе Нови Сад.

    Евидентнтан пропуст постоји у издавању наређења да се ограничи слобода кретања грађана на јавном путу, тако да постоји одговорност руководећег кадра и старешина ПУ Ужице, а и сама чињеница да полицајци цео дан ништа нису јели, јасно говори о небризи начелнице ПУ Драгице Јевтовић о својим подређенима.

    Још једном, позивамо руководство државе Србије и полиције, да полицију не злоупотребљавају и користе је за очување социјалног мира у земљи. Полицајци су део овог народа и са грађанима, на својим леђима носе терет друштвене кризе у којој се налази земља, међутим, неко упорно покушава да полицију завади са народом, на тај начин долази до пада поверења у полицију. Поставља се питање коме је циљ да се употребљава полиција против голоруког народа, односно пољопривредника?

    Грађане и полицајце, ССП моли да се не сукобљавају и не рескирају сопствено здравље и животе забог личних интереса политичара или неспособних старешина који издају наређења.

    Синдикат српске полиције поручује грађанима да ће припадници полиције увек бити уз грађане Србије и да неће дозволити ником да их завади, јер полиција постоји да штити и служи свим грађанима а не само актуелној власти или политичким партијама.

    Главни одбор Синиката спрске полиције

    Београд, 04. августа 2011.године

  2. Gospodo iz Sindikata policije! Licemeran je Vas stav…mislite jedno…govorite drugo…a radite trece. Vi ste produzena ruka aktuelnog rezima /mislim na rukovodstvo sindikata/ i situaciju u kojoj se nalazi sluzba koristite iskljucivo za promociju Vasih personalnih interesa. Prosto receno…prodali ste se…ili kupljeni ste! Sve ostalo je…muzika. Kad ste organizovali neki strajk…bilo je samo nekih najava, a sve se pretvaralo u farsu. Uvek je “postignut dogovor” pred pocetak strajka. Jadni ste. ako je Vasa uloga da delite lanch-pakete…onda ne treba da postojite. Zasto niste insistirali da se blokada u arilju ukine, zasto ste pristali da radite jedan “prljavi posao”, zasto ste tukli one od cijeg rada i vi zivite. Zasto obezbedjujete pedere, a tucete nacionalno svesni deo naroda? Vi ne sluzite narodu…Vi sluzite Tadicu i lopuzama iz njegovog rezima. to znaci da ste isti kao i oni. Ministar prima lopova u na svom kanabetu, kako ste zastitili kolegu, inace vrsnog policajca….mlakim i sturim saopstenjem. E bas ste mu pomogli…Policija treba da odbija zadatke koji ne proisticu iz Zakona o unutrasnjim poslovima, a vi radite sve samo ne ono sto pise u tom Zakonu. Da li ste vi policija drzave Srbije ili batinasi Borisa Tadica? Preispitajte svoju ulogu, a onda pisite saopstenja. I zapamtite jedno…kad tucete gladne i nezadovoljne radnike….veoma lako i vi mozete postati gladni…nece biti ni lanch-paketa! To Vam kaze i pitanja postavlja…policajac u penziji!

  3. Što mi vas je žao…naročito oko onih LANČ(nisu ručkovi i obroci)paketića,da dopunite baterije ispražnjene batinanjem.

  4. Ako je tako kako kaže Samostalni sindikat policije,onda ćemo u narednim danima videti hapšenja izdajnika ,daj Bože,mada veliki je gnev naroda,i nije dobro ništa ,narod mrzi izdaju,to ga najviše boli,a ite pedere ,pljuju i po narodu i po državi i po vama,meni je jadno kada vidim da je policajcu bitnije izopačeno biće koje ruši moral čoveka ,nego momak od 25 godina koji će sutra da stane u odbranu države ili porodice nije bitno,znam da je to posao ,javni red i mir,ali javni red i mir pod silom nije javni red i mir,nego represija,dokažite da je ovo država Srba koji žele da se zna koje ko i ko je šta u ovoj državi,puno posla za uraditi imate,ali da bijete onog ko vas lebom hrani i ko zemlju ore,jer vam je to rekao neko ko želi da njih uništi i ponizi iz dana u dan,to je nešto najružnije.Posao je u pitanju i vama i nama,imamo jednog neprijatelja,nek se osete nesigurni oni koji trebaju to ,a ne narod,koji je voda i zemlja ove otadžbine,ne prljajte ruke svojom krvlju,već aždaji glavu odsecite,ili će to neko drugi morati umesto vas.

  5. I što se tiče plata podržavam policiju da ima 100 000 dinara platu,ali kada bude policajac pravi policajac,a ne da ga plaća mafijaš koji je pokrao pare od naroda,narod vas vidi kao nekoga ko radi za manjinu koja tlači narod i od kojeg svi žive,nema više od čega narod je pojeden,sad dolazi svima isto,uništen narod nikome ne treba,takvom narodu ni policija ne treba,zato i jeste ovako kako jeste,država postoji zbog nacije ,a ne zbog lopova,mafije i izdajnika,nikada izdajnik i mafijaš nisu dobro napravili nikome ,ako nastavimo ovako ni nacije ni države neće biti.Bog nek nam je u pomoći.Vreme je za procvat srpske duše,biće para.Narod kada je zadovoljan (a zna se čime je Srbin najzadovoljniji,pravdom i stinom,razumeće i stanje u kom se nalazi,zasada ovo je diktatura nad diktaturama,koja ništa dobro ne može doneti ni nama ni vama.
    MRAK JE U SRBIJI,MRAK KAKVOG NIKADA NIJE BILO,MRAK U SVAKOJ SRPSKOJ DUŠI.

  6. а и сама чињеница да полицајци цео дан ништа нису јели, јасно говори о небризи начелнице ПУ Драгице Јевтовић о својим подређенима.

    Vi se sledeći put dobro najedite sira i slanine i paradajiza od seljaka što ga bijete,pa pravac svi za Beograd,nek se drma ova mafijaška vlast,a ne narod ,oni su ti koji svadjaju sve,jer ,ma sve znate! ЖИВЕЛА СРБИЈА!!! ОТАЏБИНА ПРЕДАКА.

  7. Полицајца када човек види мора да осети сигурност ,заштиту ,да му буде драго што постоји,а не да ратује с њим против неморала и уништитеља,јер сви знате какав је народ и да наш народ није злопамтило,али ово је болест,народ је гневан и очајан,све се распада,још само србин на србина да удари и то је крај,неће се на овоме завршити то и врапци на грани знају,све ће више гнева и народа бити,народ не види никога ко му пружа руку спаса у његовој рођеној земљи,земљи његовог претка који је погинуо да би он имао мир и његова поколења,а народ који је очајан и гневан је најгори у том стању,нема две стране само једна то је остало и за Вас и за нас или нас неће бити.

  8. Добро размислите ко се боји народ или власт,и ко према коме поштовања нема и зашто,диктатуром се поштовање не задобија,већ поштовањем стуба и темеља државе,а стуб и темељ државе су полиција,војска и народ.а власт је само ствар у кући,коју сви треба да користе и да она послужује кућу,а пошто су се ствари поквариле ,и нико не поправља годинама,неможе се ни кућа одржати,пропада,руинира,е сад је то што се дешава тренутно у Србији.Борба да се кућа и огњиште очува,јер на кућу су ударили,својим бахатим и осионим делима.

  9. Љубомор

    Ово је врхунац бесчашћа које се може десити у земљи Србији!
    Шта, српска полиција штити гангстера Тачија и НАТО?
    Па људи да ли је то М О О Г Г У У Ћ Ћ Е ?
    Зар ово није ВЕЛЕИЗДАЈА?

    И још нешто, зар неко брани Г.дину Вичићу да убеди “људе у међународној заједници” (читај америчке монструме) да се мирно реши питање Срба на КиМ?

  10. Trebamo uciti od Siptara kad policija krene na narod komsije krenu na njihove kuce, kad Vi mozete da bijete po nalogu moze i narod da bije po familiji.Niko nije ucinio krivicno delo narod se organizovao, zasto da vase Familije budu bezbedne dok policija vrsi torturu nad narodom, kojem je ove vlasti pun klinac.Ima aleja svakojakih ali bi pozeleo aleju povesanih za sva vremena, za nauk buducim vlastoljupcima.Toliko od mene i ljubavi prema policiji i vlasti.

  11. Trebamo uciti od Siptara..? to smo vec culi od Ivice Dacica, da Srbi imaju prava ko Albanci…ajde, de, neka bude, mada je bolje da Srbi *uce iz svog Ustava*…a, oni,drugi, skoro zaboravljeni Srbi,sto trenutno *veslaju na galiji Zeljka Mitrovica*, treba da uce od Italijana,treba da redovno izlaze na izbore, i biraju *predsedatelja*vlade RSK u izgonu, kao sto to rade Italijani, vec 40. godina biraju predsednika *opcine* Zadar, tako da se radjamo i umiremo, makar, privremeno simbolicno po vlascu svoje vlade, nije zgoreg, i malo od Jevreja, prilikom rastanka,..*zbogom, vidimo se u Krajini*.

  12. U ranijim *izdanjima* siptarskih umotvorina, bila je i ona, kada Milosevic kaze *niko nesme da vas bije*, Siptari milicioneri u obezbedjenju, zavrnu po jednu nogavicu na pantalonama da se obeleze, a, Siptari secesionisti-demonstranti, nepogresivo kamenicama gadjaju Srbe milicionare.

  13. Kakva moze biti policija kojoj komanduje Dacic i Veljovic, trebali su okrenuti palice prema komandi njih je manje a i bezbednije je.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *