Vatikan naplaćuje stare dugove

Piše Ratko Dmitrović

Može li se odluka pape Benedikta da jedan samostan u Hrvatskoj sa velikim kompleksom zemlje pokloni Italiji, tumačiti kao nagoveštaj nove politike Vatikana na Balkanu, nove razgovore o granicama i novu geostratešku fazu u kojoj i Srbi treba da traže svoje mesto

Udarac je došao od onih za koje se mislilo da su večni i najpouzdaniji zaštitnici Hrvatske i hrvatstva; Vatikan je preko akta koji je potpisao papa Benedikt XVI poništio odluku hrvatskog suda i naložio Porečkoj biskupiji da samostan „Dajla“, kod Novigrada, zajedno sa zemljištem vrati italijanskim benediktancima. U suprotnom, stoji u Odluci, Porečka biskupija u sledećih godinu dana mora vlasnicima da isplati četiri miliona evra.

„MOLI I RADI“
Prvi se oglasio župan istarski Ivan Jakovčić ukazujući na veliku opasnost koja se krije u Odluci Vatikana i pape, dajući do znanja da se tu radi o reviziji Osimskih sporazuma. Istoga dana vrisnuo je i Stipe Mesić, takođe spominjući Osimske sporazume, a istarski crkveni poglavar Ivan Milovan (interesantno prezime) seo je u kola i odjurio u Zagreb, gde su ga prekoredno i hitno primili Jadranka Kosor i Ivo Josipović. Drama? Bogami jeste. O čemu se ovde radi?
Komunisti su benediktancima svojevremeno oduzeli samostan „Dajla“, a današnja hrvatska vlast tvrdi da je posle osamostaljenja, otcepljenja od Jugoslavije, benediktancima isplatila određenu sumu, otkupila samostan i prenela ga u vlasništvo župe „Dajla“. Inače, taj objekat je na samoj morskoj obali, a okolno zemljište u vlasništvu samostana vredi između 30 i 40 miliona evra.
Benediktanci su red u Katoličkoj crkvi koji je osnovao Benedikt iz Nursije (480-547), kasnije proglašen za sveca, čije je životno geslo glasilo: „Moli i radi“. Sledbenici učenja ovog katoličkog sveca nose crne habite i opasani su kožnim pojasevima. U XVII veku, transformacijom benediktanskog podreda, cistercita, nastao je katolički red trapista. Oni su godine 1869, iz nemačke opatije „Marijavald“ poslali sedam monaha koji su u Banjaluci osnovali i podigli trapistički samostan „Marija Zvijezda“.
To je prva građevina na prostorima ovog dela Evrope u čijem je podizanju korišćen armirani beton i to samo 15 godina pošto je to prvi put u istoriji graditeljstva primenio Francuz Žan Luis Lambo.
Na ovim prostorima trapisti su poznati i po proizvodnji sira trapista, izuzetno cenjenog kod velikih gurmana. Tajnu proizvodnje ovog sira u samostanu znaju samo dvojica monaha, ona se prenosi isključivo usmeno i nikada do sada nije prešla zidine samostana. Ali, vratimo se benediktancima, papi i Hrvatima.
Ova priča ima svoj dublji koren, a njeno novo isplivavanje na površinu – i bura koja je tim povodom uskovitlala hrvatsku javnost – otvara neka pitanja za koja su Hrvati mislili da će zauvek ostati bez odgovora. Tačnije, da su zatvorena za veke vekova. Kad ono – međutim.
Pre nego što se pozabavimo ovim pitanjima valja podsetiti da su benediktanci još devedesetih godina, nedugo posle rata, tražili da im se vrati samostan „Dajla“, ali ih je hrvatska država odbila. Tadašnji papa Ivan Pavao Drugi dao je nalog da se osnuje komisija koja treba da reši nastali spor. Jedan od njenih članova, ovo nije nevažno, bio je tadašnji biskup, a današnji zagrebački kardinal Josip Bozanić.
Komisija donosi odluku da se samostan vrati benediktancima. Suprotno očekivanjima to je prouzrokovalo burna reagovanja na Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, neku vrstu pobune, koju je papa Ivan presekao smenom porečkog biskupa na čije je mesto postavio španskog biskupa Santosa.
Tada je ceo slučaj ipak protumačen kao nesporazum „unutar porodice“, s obzirom na brdo činjenica koje dokazuju da Hrvatske kao države ne bi bilo bez Vatikana i Katoličke crkve. A verovatno ni Hrvata kao naroda. I taman kad su svi u Hrvatskoj zaključili da je problem oko samostana „Dajla“ zauvek rešen, da će papa i ovoga puta blagonaklono pogledati svoje hrvatsko stado (ta bio je u Hrvatskoj pre samo dva meseca), iz Rima je stigla Odluka pred kojom će se Zagreb, videćete, na kraju pokloniti. Kakvi hrvatski zakoni, trice i kučine; uvek je u toj zemlji bilo onako kako su hteli kardinali, biskupi, župnici…

TERITORIJALNI GUBITAK
Uostalom, takav rasplet nagovestio je kardinal Bozanić, upozorivši indirektno, pre neki dan, Josipovića i Jadranku Kosor da se ne zaleću i ne petljaju u ono što ne poznaju, dodavši kako neki u Hrvatskoj ovu situaciju koriste da bi vređali „Svetog oca“, čija se ljubav za Hrvatsku – kaže Bozanić – nedavno mogla neposredno doživeti.
Bozanićevu intervenciju u korist Vatikana i pape ne treba sagledavati kao doslednost – podsećam bio je član komisije čija je odluka bila u korist benediktanaca – već kao posledicu apsolutne hijerarhijske poslušnosti, dobrog poznavanja istorije, još bolje upućenosti u tehnologiju vlasti države Vatikan i najverovatnije posedovanja informacija koje drugi u Hrvatskoj, po svoj prilici, još uvek nemaju.
Mesić, Kosor, Jakovčić… svi koji u Hrvatskoj strahuju od mogućih lančanih refleksija papine Odluke, pozivaju se na Osimske sporazume. Nemamo ovde dovoljno prostora da se upuštamo u detalje tog vrlo značajnog međudržavnog dokumenta, potpisanog u Osimu, nedaleko Ankone, krajem 1975. godine, između Italije i SFR Jugoslavije, ali se mora reći da Osimski sporazumi regulišu, uz ostalo, granična pitanja i problematiku prava nacionalnih manjina. Sporazum se tiče Hrvatske i Slovenije i ove dve novonastale države preuzele su posle raspada Jugoslavije na sebe obavezu sprovođenja Osimskih sporazuma.
Radi li se ovde o nečemu mnogo dubljem od samostana „Dajla“ i zemljišta čija vrednost Vatikanu, na sve njegovo bogatstvo, znači manje od kapi u moru? Da li je došlo vreme naplate dugova, vreme u kojem će Hrvatska posle serije dobitaka početi da knjiži i gubitke? Čak i teritorijalne.
Lepo zvuče poruke evropskih zvaničnika da su okončani procesi stvaranja novih država i utvrđivanja novih granica, ali u tim porukama nema ničeg do memljive skrame iza koje nalazimo stalne želje za novim osvajanjima i pozicioniranjima velikih i moćnih; neutoljivu žeđ za kontrolom prirodnih resursa, posebno onih kojima će kugla Zemaljska već kroz neku deceniju oskudevati. Evo vam Kosova, za primer.

KOSOVO I VATIKAN
Vatikan je jedna od sila koje vladaju svetom. Vatikan je najmanja i sudeći po večnim ekonomskim parametrima verovatno najbogatija država na svetu. Niko nikada neće utvrditi šta sve Vatikan poseduje, od velikih multinacionalnih kompanija do svetski moćnih banaka, osiguravajućih kuća, zemljišnih poseda.
U Vatikanu, u Rimu, sede neki od najboljih geostratega na svetu. Oni su učeni da planiraju izvan svojih života, preko granica ljudskog trajanja, mnogo duže od stotinu godina. Njihove analize i projekcije moguće budućnosti, na koje Katolička crkva svakako želi da utiče, tiču se i ovih prostora; Hrvatske i Srbije u svakom slučaju.
Katolička crkva – pisao sam u „Pečatu“ o tome više puta – uspela je da od srednjovekovnih malobrojnih ostataka hrvatskog naroda stvori novu supstancu, kojoj je najpre promenila verski, a potom i nacionalni predznak. To je rađeno na štetu Srba i Srbi ovo u većem broju saznavaju i izučavaju tek poslednjih dvadesetak godina. Hrvatska je u verskom smislu danas najkatoličkija država u Evropi. To je, da ne bude zabune, posledica dugotrajnog i sistematskog delovanja Vatikana, ali teško je danas i nagađati kakve planove vatikanski geostratezi imaju sa Hrvatskom, a posebno sa Bosnom i Srbijom.
Vatikan je odigrao možda i presudnu ulogu u razbijanju Jugoslavije i stvaranju nezavisne Hrvatske. Na prvi pogled ta činjenica je u suprotnosti sa istinom da Vatikan odbija svaku mogućnost da prizna državu Kosovo. Ali, samo na prvi pogled.
Dugoročna strategija Katoličke crkve na prostoru Evrope, pre svega Balkana, zasniva se na snaženju odbrane od biološki mladog i u svakom pogledu narastujućeg islama. Neposredni kontakt, prožimanje, nesporazume i vekovne ratove sa islamom na ovom prostoru imaju Srbi. Vatikan Srbe, posle svega što je obavljeno u dvadesetom veku, vidi kao jedan od bedema koji bi trebalo da zaustavi širenje u dubinu Evrope teritorija na kojem je islamski faktor dominantan.
Zbog toga Vatikan nije i neće priznati nezavisnost Kosova i zbog toga bi Srbi, da im je pameti, u decenijama ispred nas mogli da uknjiže i neke vrlo značajne rezultate, nacionalne pobede.
Italija je Vatikanu najvažnija država na svetu, a Italijani nisu i neće zaboraviti šta se događalo u vreme kada su bili primorani da plaćaju velike Musolinijeve dugove. Taj kajmak, u vidu Dalmacije i ostrva, pokupila je Hrvatska. Ali, rekoh već, Vatikan je strpljiv, tamo ni žutu banku ne polažu na časovnike i kalendare, tamo vreme ne znači gotovo ništa. Važni su samo ciljevi, a do njih se dolazi etapno. U jednoj od tih faza Hrvatska je dobila više nego što su njeni najokoreliji domoljupci sanjali, ali je vreme donelo novu etapu.
U Italiji postoje snažni pokreti, čak i političke partije, koje zagovaraju vraćanje Dalmacije i ostrva Italiji. Svake četiri godine u Italiji se bira gradonačelnik Zadra, što je, kako bi rekli Hrvati, vrlo znakovito.
Da li smo ušli u period kada će Italija tražiti razgovor sa Hrvatskom o teritorijalnim pitanjima? Nagoveštava li odluka „Svetog oca“ da benediktanski samostan „Dajla“ u Hrvatskoj izuzme ih tamošnjih katastarskih knjiga i pokloni ga Italiji – novu politiku Vatikana na Balkanu, otvaranje nove strategije u kojoj Hrvatska neće igrati važnu ulogu i neće biti od posebnog značaja? Ako je odgovor potvrdan, to može razveseliti Italijane. Srbe nikako.
Srbima se pruža prilika da sa Vatikanom, u decenijama ispred nas, odigraju partiju iz koje se može izvući dobar rezultat, ali uz veliki, veliki oprez. Svaki dosadašnji osmeh upućen Srbima iz Vatikana uknjižen je kao prevara. A što se samostana „Dajla“ tiče, za njega se na hrvatskoj strani bori istarski katolički poglavar sa prezimenom, rekoh gore, Milovan. Pametnom Srbinu dovoljno za oprez.

21 коментара

 1. Nije molio a radio je do smrti,i bio Srbin do smrti,nikoga nije odbio, pa ni mene…besplatno,

  dr Gojko Ajdukovic, nekada i Titov lekar, takodje je morao da bezi iz
  Zagreba, umro je u Beogradu, u njegov stan u zagrebu,koliko
  znam,uselio se sin mislim Mercepa, ili slicna *budza*, iz Osijeka,
  nesmotrenim, slucajno namernim ili nenamernim hvalisanjem, nekakve
  radio plitvice,*imamo mi u zg u JNA..dr Gojka dam salje lekove* i
  slicno, umalo da bude uhapsen. Zvali su ga da se vrati posle rata,
  nudoili i njegov stan, dr Gojko Ajdukovic, koliko znam,nije pristao,nego je tuzio
  sudu..da se obeleze,meznam ishode, prestali smo da se vidjamo..kasnije je umro i on, i
  njegova zena Olja, profesorka, dece nisu imali.

 2. Jos kasnih 80-ih i pocetkom devedestih iz male kasarne kraj Benkovca i velike zemlje unaokolo izasla je JNA i ostavila veliki problem meni i mojoj familiji kao nasljednicima. Potrebni su nam dokumenti o prvobitnom preuzimanju nase imovine u drzavno vlasnistvo.Trebao bi nam neko iz redova JNA i njihove arhive vjerojatno u Beogradu ko bi nam pomogao da vratimo nasu imovinu posto se rvatske drzava uknjizila na nasu imovinu. Iako smo na vrijeme podnjeli zahtjev za povratak imovine po rvatskim zakonima oni su to ignorisali jer ne mozemo dokazati djedovo vlasnistvo. Djed nam je 1945 godine ubijen od ustasa negdje u Lici i nikada mu nismo nasli grob.Baka je umrla 1947,a sva djeca poslana po domovima. Ima li netko na Pecatu da zna koga da konraktiramo u Beogradu da bi smo dokazali prijasnje vlasnistvo? Mozda papa zna?

 3. Браво, још један одлично написан текст г.Дмитровићу !
  Само мислим да је Поречко-пулска бискупија(како јој гласи пуно име зато што обухваћа целу Истру)поменуте некретнине, земљиште и шуме већ давно продала за изградњу некаквог голф игралишта. Не треба заборавити да је у Истри, туристички нејвреднијем делу хрватске обале, земљиште вредније од злата. Овде су игри многи интереси. Како бискупија више не може вратити земљиште у натури мораће да га плати или она или хрватска држава.Осимске споразуме потписала је наиме држава која више не постоји. Не треба заборавити да је Броз протерао 1945. око 250.000 Италијана из Истре,Ријеке,Задра и Далмације а њихову не малу имовину национализовао. Да само узгред напоменем да је на Космету тада (1945) живело приближно исто толико Шиптара, које Броз наравно није протерао, а који су успут били далеко већи фашисти и слуге Немачког рајха од истарских Италијана којих је и у партизанима било далеко више од Шиптара…..

 4. “А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити“

  https://sites.google.com/site/djordjebojanicistorija/

 5. Super clanak,mogli ste to jednom recenicom gospodine Dmitrovicu reci – dos’o vrag po svoje=

 6. Sva zla koja nam su se desila sa zapadne strane Drine su dosla od Vatikana.Mozda teoloskih prepreka nije nikada ni bilo u meri koja se nije mogla prevazici,ali je cinjenica da Vatikan ima svoj materijalno-monetarni fond koji spada u vema visoko rangirani fond.Svaki novi dobijeni vernik je i sigurni darodavac,pa makar to bilo i u jabukama za crkvu na jesen.Sve posmatraju kroz novac,oni sa Bogom odavna nemaju nista zajednickog.To sto su uzeli Hrvatima sto je nekad i bilo njihovo,nas Srba ne treba dabude briga.Nas tamo nema najvise zahvaljujuci upravo tom i takvom Vatikanu.O broju pokrstenih pravoslavaca,koji su se vremenom morali pokazati i dokazati kao,,ispravni”Hrvati,pod oprostajem grehova vatikanskog vestenstva;da i ne govorim.Broj se ne zna,ali nasa prezimena ce se uvek moci prepoznati.

 7. Danas je nešto “drugojačije”. Država je uzela ono što je crkvi poklonila.
  Džabe ste se radovali.
  A ono s porijeklom biskupa Milovana nasmijalo me do suza. Otkud Srbaljima koncesija na ime Milovan? Kako je tu koncesiju stekao general Šibl, te svom najstarijem sinu dao ime Milovan?
  Da nisu imena evanđelista (Ivan, Marko, Matej, Luka)također srpska? Možda je i sam Isus bio Srbin? Jadni ste.

 8. @Pero!!!Mislis li da ces svojim bezobrazlukom i pateticnim komentarima smesti nas Srbe,koji smo zrtve tvog ustasama vodjenog naroda,da napisemo istinu na svom srpskom,,Pecatu”?Kad vec ne mozes bez mrznje prema Srbima,imas svoje hrvatske sajtove pa tamo navali o srpskom jadu ,nasim-vasim imenima i prezimenima….ne moras da ispoljavas svoju mrznju na srpskim sajtovima…ili ti je mozda ovako draze?Davno sam zakljucio da cete jednog dana umreti u toj vasoj NDH bez nas Srba…necete imati koga da mrzite,a vi bez mrznje ne mozete da zivite.To vam je zivotna snaga,ona vas inspirise da jos trajete i pozivite.Uz mrznju prema Srbima vi najlakse zaboravite kako ste cistili austrijske stale dok je u isto vreme Karadjordje cistio Srbiju od Turaka.U isto vreme dok ste se poceli pitati kako cete narodom postati bez pisma,gramatike,narodnih pesama,Vuk su i Dositej prosvecivali srpsku celjad,koja ce kad odraste izroditi sinove koji ce na Kajmakcalanu svojim topovima doneti vam nicim zasluzenu drzavu…vama koji ste nasi najveci krvnici i dusmani za svagda.Prestao sam davno da vas mrzim za sav bol koji ste i meni i mom narodu naneli,toliko ste jadan i isfrustriran narod,jedan nadasve psihopatski slucaj za u knjige staviti,izoblicen od nemorala i zlocina koji ste uradili…moja je mrznja prerasla u gadjenje,neopisivo gadjenje i prezir.Bio bih zahvalan svima vama koji ovde dolazite da piste gadosi o mom narodu da ne dolazite vise,jer i sami znate sta ste sve uradili…a sve sto ste uradili pociva na anti-srpstvu…Hrvati,vi sramoto slavenskoga roda!

 9. Jadan je onaj ko i danas prisluskuje kako Srbi disu. Malo straha, ha Peroljube, neskodi. Na tvoje ustaske stranice ne bih pustila ni moju macku da proviri. Sta te to vuce da citas cirilicu. Samo se ti drzi svoga vraga iz vatikana. Nesto su mu se prozori kroz koje skilji suzili kada gleda u rvatsku, pjena mu je na zvalama otrovna pa sikce poprilicno gadno na svoju rvatsku djecu. Bice batina a ha samo malkice sacekajte, a mozda budete klecali na kukuruzu dok se molite. Mozda je vas bog rvat, mozda ne voli papu, uskoro cemo gledati sta je drugojacije.
  U crvenom plastu satana vlada,
  sjedi na tronu glavnoga grada.
  Poslusne kraljeve postavlja, skida
  rulja ga sljedi kao bez vida.

 10. Uvijek je dobro znati što neprijatelj radi( zato pratim ove vaše maštarije).
  U vezi ljubavi i mržnje, priznajem, ovo što se ovdje može pročitati to je ekstrakt ljubavi.
  Tolika je vaša ljubav prema Hrvatima, Albancima, Bošnjacima, Amerikancima, Nijemcima (ima li itko da ga ne “volite”) da se može u nju utiplati kuka i objesiti kaput.

 11. Pero ajd u sto evra da se kladimo da ti je deda bio srbin.

 12. Koliko je neni poznato glavni i primarni cilj Vatikana je obnavljanje bivse Austro-ugarske…velike pretezno katolicke carevine…i tu su se hrvati ” malo preracunali “. Italija je znacajna svetska drzava… 50 – 60 miliona ljudi (ako ne i vise) i jedna od najrazvijenijih zemalja sveta. U svakom slucaju mnogo znacajnija od hrvatske…i tu su se hrvati ” malo preracunali “. hrvati u celoj toj prici imaju ulogu ” momaka za prljave poslove ” E, a sad sto oni misle da imaju neku vecu i znacajniju ulogu… e to je vec deo ” njihovog mentalnog problema” ( neki imaju i kompleks vise vrednosti…) ” Gospoda Glembajevi se na kraju suocavaju sa realnoscu…”

 13. Vidi, vidi ko to nama prica o ljubavi. Vasa rvatska ljubav je nama jako poznata. Od odsjecanja glava po Jasenovcu, Jadovnu i ostalim logorima smrti do 1991 kada ste na nasoj krvi dobili kao na tacni drzavu koju ste sanjali samo 50 godina, a ne tisjacu. Konjusari svih vojska sa cesagijama u rukama, sluge svih siledzija pricaju o ljubavi. Mozda prema konjima. Ljudoljupci, novokomponovanog naroda koji niti znaju ko su ni sta su drze predavanja o ljubavi po srpskim sajtovima. Ajde vadite te avarske krstenice. Zanima me koliko vi volite italijane i slovence. Ne vi nemate problem sa “voljeti” kao kurve volite svakog ko vas plati za prljave rabote. Kuka na koju bi ste vi objesili kaput ima pozadinu ljudskih lubanja.

 14. Pogodio sam da mrznja tera Hrvate da dolaze na srpske sajtove i pisu bez obzira na sve,kao sto su radili zlocine bez obzira na sve.To je dobro kad mozes znati sta je neprijatelju u glavi.Necu da ulazim u neka nabrajanja istorijskih nedela koje su nam pocinili,sve govore brojevi nasih pobijenih sunarodnika.Bilo sta da se ovde ili bilo gde drugde javno kaze ili napise,dokumentuje ili ne,svakom Hrvatu to ne dolazi do svesti niti zele da razumeju sta su radili i uradili.Kad bi samima sebi postavili ta pitanja,tesko da bi nasli logican odgovor.Dok ne dodju do tog trenutka da im se probudi savest,neka ih na nasim srpskim sajtovima,neka citaju,pa ih mozda u jednom trenu,neka rec ili fotografija,neki video snimak probudi iz te vatikanske dogme u kojoj su moralno i na svaki drugi nacin potonuli i posrnuli kao narod.

 15. Puno ljubavi pogotovo od strane Georgine.

 16. General Ivan Šibl dao je svom najstarijem sinu ine Milovan u znak zahvalnosti Srbima iz sela Krčeva i Svinice koji su ga spasili u šumi poslije upadanja u ustašku zasjedu/tada jr uhvaćena a kasnije i ubijena u Kostajnici nar.heroj Anka Butorac/.Veća grupa ilegalaca je tada došla iz Zagreba na Baniju.Moje navode možete provjeriti iz autobiografske knjige pok.generala Šibla,gdije kaže ako mi se rodi sin dati ću mu srpsko ime Milovan.

 17. “Ora et labora”, i bogme “dobro” predikuju i još bolje rade – za sebe.
  Nažalost, sumnjam da neće dobiti Vatikan ekstrateritorijalnost i u Istri.
  Ipak je “bravar” bio bolji, kao i Sandro Pertini, i nakon razgovora sa Papama ostali su svoji!

 18. Evo ga i Jure viri, trazi ljubavi na srpskom sajtu.

 19. Nedavno sam bio u Istri i mogu vam reci da je pitanje dana kada ce Istrijani traziti nezavisnost od Hrvatske.Mnogi to znaju al znaju da im i prijetnje tenkovima i jamama dolaze iz Zagreba.Nakon Istre na redu je Dalmacija.Kazu Istrijani da se samo ceka kraj na Kosovu.Nakon Kosova na redu je Istra pa Dalmacija.Uskoro ce mo gledati novi Spektakl….Pa dobra vam sreca Istrijani i budite SVOJI na SVOME.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *