Slobodan Milošević (1941-2011)

Piše Uglješa Mrdić

Povodom 70. godina od rođenja nekadašnjeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića, u Požarevcu pored grobnice 20. avgusta otkrivena je bista sa njegovim likom

Da nekadašnji predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević nije usmrćen u ćeliji Haškog tribunala u Ševeningenu, u subotu bi proslavio 70. rođendan. Članovi udruženja „Sloboda“ tim povodom su na njegovom grobu u Požarevcu otkrili bistu od belog mermera, koju je naručila porodica pokojnog Slobodana Miloševića.
Zlatnim slovima napisano je: Slobodan Milošević 20.8.1941 – 11.3.2006, ubijen u haškom logoru.

NATOVSKO PRAVOSUĐE
Profesor dr Velko Vlkanov, kopredsednik Međunarodnog komiteta za odbranu Slobodana Miloševića, povodom ovog događaja izjavio je da je nekadašnji predsednik Srbije i SRJ izgubio život od najamnih ubica 11. marta 2006. godine.
„U ova dva datuma uokviren je jedan neverovatan život posvećen dobrobiti jugoslovenskih naroda, dobrobiti srpskog naroda. Ali, kao i sve velike ličnosti, Milošević prevazilazi okvire svoje nacionalnosti, pretvorivši se u jedan od simbola borbe čovečanstva za pravdu i slobodu, takav simbol kakav su Patris Lumumba, Salvador Aljende, Nelson Mandela. Čovečanstvo meri svoj rast upravo kroz takve ličnosti, kod kojih je sopstvena sudbina podređena sudbini ljudi. Život Miloševića započeo je u nevelikom srpskom gradu Požarevcu, u porodici običnih radnih ljudi, da bi nastavio na službi istih tih običnih ljudi. Usvojio je najbolje osobine srpskog naroda – osećanje dostojanstva, odanosti, obaveze. Iznad svega je stavljao sudbinu svoga naroda, sudbinu naroda Jugoslavije. A kao svaki istinski patriota nije imao neprijateljskih osećanja prema drugim narodima. Bio je prožet svešću da je odnos prema drugim narodima – mera odnosa prema sopstvenom narodu. Jer, onaj ko mrzi bilo koji drugi narod – ne može voleti ni sopstveni narod.
Život Miloševića je završio u Hagu, u Holandiji, kuda je otpremljen kako bi pred nelegitimnim sudom odgovarao za tuđe zločine. U stvari, trebalo je da odgovara za zločine onih koji su napali njegovu zemlju i gotovo tri meseca uništavali ljude i imovinu bombama i raketama. Tokom pet godina natovsko pravosuđe je upotrebilo sva moguća sredstva kako bi slomilo volju ovog ponosnog Srbina, i u tome nije uspelo. Na kraju, da ne bi priznale svoju nemoć, te takozvane „sudije“, a u suštini – najmljene ubice u togama, ubile su ga.
Pomenuću jedan stih velikog bugarskog pesnika Georgija Džagarova, posvećen sudbini uhapšenog antifašiste: „On ne htede na kolena da padne, milije mu beše da zanavek očima gledati prestane“.
Ovaj stih se u punoj meri odnosi i na Slobodana Miloševića, koji je bez dvoumljenja birao radije smrt nego izdaju. I tako je u suštini postao besmrtan. Kako vreme teče, njegov život sve više će se pretvarati u legendu, a njegovo delo – u školu u kojoj se uči hrabrost. A nama ostaje ponos zbog toga što smo se dotakli njegove veličine“, napisao je Vlkanov.

NJEGOVI PROGONITELJI
Povodom ovog događanja potpredsednik Udruženja „Sloboda“ Dragoljub Kočović izjavio je da je Slobodan Milošević pre 11 godina silom oteran sa vlasti.
„Potom je na prevaru i pod lažnom optužbom isporučen Hagu. Odlazeći ponosne glave upozorio je srpski narod kakva ga sudbina čeka. Danas Slobodana nema, ali njegove reči surovo odzvanjaju u susretu sa tužnom realnošću i sve više pritiskaju njegove progonitelje. Protiv čoveka kojem je život oduzet u modernom nacističkom kazamatu, seju neistine i laži, sa namerom da ga potisnu iz sećanja i izbrišu iz istorije. U tu svrhu, junački otpor naroda stranom agresoru, kojem se Slobodan hrabro suprotstavio, nastoje da proglase za nacionalnu zabludu. Oni koji su branili zemlju, maltene se proglašavaju za izdajnike. Istorija je međutim odredila Slobodanu poseban list. Odabrala ga je za miljenika, dok je njegove rušitelje potisnula u zaborav. Slobodanova vizija i delo postali su deo istorijske svesti i pamćenja naroda. Od silne demokratije, koja je posle Slobodanovog zbacivanja s vlasti navodno preplavila Srbiju, od razuzdane slobode i od svakodnevnog napretka, Srbija nažalost sve više posrće i tetura se ka sunovratu. Njena privreda je na kolenima. Teritorija je osakaćena, a narod osiromašen i obezglavljen. Sela se prazne, a porodica rastaka. Ono što je suprotno duhu srpskog naroda pokušava da se nametne mladima – laka zarada, oružje, droga, nasilje i sluganstvo. Srbija je postala jedina država u svetu u kojoj se građani proglašavaju za izbeglice u sopstvenoj zemlji“, istakao je Kočović.

HRABROST I SNAGA
Možemo zaključiti da danas, na Slobodanov 70. rođendan, i te kako je vidljivo da je došlo drugo vreme. Nema sigurnosti na ulicama, preovladao je strah od svega i svačega, fabrike se gase, preduzeća zatvaraju, a radnici bez posla obilaze umnožene državne i paradržavne institucije, ne znajući ni ko im je sagovornik, ni gde ga mogu naći. Seljaci zaposedaju drumove, a politiku vode motkama. Sve vredno što je prethodni, navodno diktatorski sistem stvorio, odavno je prodato ili samo čeka kupca.
Sve se zaista promenilo, ali je jedno ostalo isto. I dalje traje potreba da se Srbija uspravi, da odbrani svoju teritoriju, da posveti pažnju seljaku i da omogući radniku da radi posao za koji se školovao. Njoj su jednako potrebni odbrana od zabluda i odmor od praznih obećanja. Srbija čeka na lidera koji će imati Slobodanovu hrabrost, snagu, volju i istrajnost.
Na skupu povodom Miloševićevog rođendana rečeno je da će uskoro pred ovim skromnim spomenikom, početi da dolaze i oni koji su predvodili Slobodanovo rušenje. Dolaziće da bi se izvinili. Mnogi građani i seljani čija je lakovernost iskorišćena i zloupotrebljena, već odavno su to učinili.

36 коментара

  1. Ој Мораво!

    Слава председнику Слободану Милошевићу и хвала на одлучној борби против непријатеља!
    Вечнаја памјат!

    _____________________________________________________________________

    Додатак: Морам да додам да ми није јасан овај Кочовић, који је сад подпредседник тог удружења, а скоро је хвалио ову власт, посебно Шунатовца и др.!????????? Чак је колико сам чуо симпартизер СНС-а, баш као и адвокат Вујачић,…..а сви знамо где и коме стреми нова бућкуриш странка!?

  2. Neka mu je vecna slava i spokoj,laka mu crna zemlja i hvala na dostojanstvu pred evro-americkim zlikovcima!!Kad tom olosu od evro-amera nije uspelo da pokolju Srbe po hrvatskoj i bosni onda su trazili od izdajnicke vlasti da sto vise Srba isporuce,jer zauvar je koja god mrtva srpska glava!! A nasa “ponosna “vlast brze bolje isporucila sto je moguce vise,pod objasnjenjem toboze nekakvih obaveza prema medjunarodnoj zajednici!! Pa ta ista MZ je skup najvecih poltrona evro-amera i ubica sa sve savetom bezbednosti koji je pobio vise ljudi po svetu nego svi svetski ratovi zajedno,a pod okriljem “ljudskih prava”!!! Placena i potplacena skupina najveceg otpada ljudskog roda!! Nisu hteli da plate naftu npr Gadafiju nego su izracunali da im je jeftinije da ga ubiju uz pomoc one bande pobunjenika koje ti isti evro-ameri nazivaju teroristima ako ne rade po njihovom nalogu!! Niko ne moze biti licemer u toj meri kao evro-ameri!! NIKO !! Svedoci smo svakodnevnih pogroma u Iraku,Avganistanu,a toliko naroda nije dnevno ginulo za vreme Sadama,nego sada posle dolaska i pljackanja nafte od strane evro-amera!! Iz Avganistana se takodje i ogromne kolicine teskih metala pljackaju i dok sve ne popljackaju nece napustiti Avganistan!! Ginu i evro-ameri mada to njihove politicare nije briga jer su to vojnici koji su bili robijasi za najteza krivicna dela i koji uglavnom nemaju nikoga svojega,pa tako i kad poginu ko ce pitati gde su? Niko naravno!! Kad poginu tajno ih sahrane,ili ih tako ostave da istrunu,a po nekoga posalju mrtvog naravno kuci kao heroja za odbranu amerike! Cujes molim te,otisli na hiljade kilometara od svojih kuca da ubijaju civile i pljackaju prirodna bogatstva i kad se ti civili pocnu braniti evro-ameri ih proglase teroristima!!U svojoj kuci terorista????? Niko nije veci terorista od evro-amera!! Ali sve ima svoj kraj,pa i to ce proci!!! Uz bozju pomoc !!

  3. Rusija tražila povratak na pređašnje stanje

    Biće teško – Tokom konsultacija proteklih dana neke članice pružile su veliki otpor ruskom predlogu za sever Kosova, očekujem veoma tešku sednicu, rekao Vuk Jeremić
    Odluke u Savetu bezbednosti donose se konsenzusom
    Oni odlučuju… Odluke u Savetu bezbednosti donose se konsenzusom

    Savet bezbednosti UN održaće danas sednicu posvećenu situaciji na Kosovu i Metohiji, na kojoj će biti predstavljen redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, ali će akcenat biti stavljen na poslednju krizu na severu KiM prouzrokovanu pokušajem Albanaca da zauzmu dva administrativna prelaza.

    Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić očekuje da će sednica Saveta bezbednosti o Kosovu biti izuzetno teška, imajući u vidu suprotstavljenost stavova zemalja članica tog tela oko predsedničkog saopštenja, čiji predlog je podnela Rusija.
    Veliki otpor

    – Sudeći po toku konsultacija oko predsedničkog saopštenja, čiji je predlog podnela Rusija, možemo očekivati izuzetno tešku sednicu jer čini se da su stavovi nekih važnih zemalja članica Saveta bezbednosti oštro suprotstavljeni – rekao je Jeremić.

    On je, međutim, istakao da, i pored toga što su tokom konsultacija proteklih dana neke članice pružile veliki otpor, može se očekivati da značajna većina u Savetu bezbednosti nastupi na linijama koje su manje-više iste kao i one koje zastupa i Srbija.

    – Na osnovu sastanaka koje smo obavili prethodnih dana, mislim da će većina podržati naš stav. Da li će i predsedničko saopštenje biti usvojeno, to će se saznati na samoj sednici jer je za usvajanje saopštenja potreban konsenzus, a njega za sada nema.

    – Nastavićemo da činimo sve ne bi li on bio postignut – napomenuo je šef srpske diplomatije.

    U konsultacijama je potvrđeno da će stav Srbije podržati i Kina, Brazil, Indija, Južna Afrika, Liban i Gabon.

    Jeremić je precizirao da je Rusija podnela nacrt predsedničkog saopštenja u kome se Priština osuđuje zbog odluke da upotrebi silu, a zatim se traži da se situacija vrati na pređašnje stanje, pre početka upotrebe sile. Tim predlogom saopštenja se, takođe, traži da se svi međunarodni akteri na Kosovu, odnosno misije, uključujući Kfor i Euleks, ponašaju striktno u okviru svog mandata koji imaju na osnovu Rezolucije 1244.

    – Mislim da je izuzetno važno da sa ove sednice Saveta bezbednosti izađe snažna poruka svima onima koji misle da se problemi na Kosovu mogu rešavati silom, da je to neprihvatljivo, a da se rešenja moraju tražiti kroz dijalog i ni na jedan drugi način – istakao je Jeremić.

    On je podsetio da Srbiji u julu nije bilo dozvoljeno da se obrati sednici Saveta bezbednosti UN, i to na sastanku koji je sazvan na njen zahtev, što je vrlo redak slučaj u diplomatskoj praksi.
    Sakrili istinu

    – Bilo je očigledno da je tada, u julu, došlo je do pokušaja da se sakrije istina o onome što se dogodilo i ko je odgovoran za početak akcije koja je dovela do ozbiljne destabilizacije – rekao je ministar, i dodao: „Ovo je trenutak u kome treba da se na otvoren način razgovara o tome da li je upotreba sile poželjna, jer ako jeste, ona će svakako biti upotrebljena i u budućnosti. Srbija smatra da to nije put kojim treba da se rešavaju problemi.”
    Provokacije Albanaca

    Što se tiče najnovijih incidenata na Kosovu, Jeremić je rekao da su svi problemi u toj pokrajini u poslednje vreme uglavnom posledica provokacija albanske strane.

    – Ne treba nasedati na provokacije, moramo rešavati stvari diplomatskim putem. Srbija će na jasan način predstaviti svoj stav, za koji verujemo da će dobiti većinsku podršku u Savetu bezbednosti – zaključio je Jeremić.

    Jeremić je ukazao da će jedna od tema sednica takođe biti i istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu, i dodao da na tom planu ništa nije urađeno, iako je od objavljivanja Martijevog izveštaja prošlo gotovo 10 meseci.

    – Smatramo da je neprihvatljivo da se u ovom slučaju, u kome se radi o optužbama za monstruozna kršenja ljudskih prava, ne pokrene adekvatna istraga. Blokiranje istrage bila bi očigledna primena dvostrukih standarda u pristupu ratnim zločinima – istakao je on.

    Jeremić je napomenuo da ne očekuje da će na sednici u ponedeljak doći do glasanja o predlogu srpske rezolucije, kojom se predviđa da se istraga o trgovini ljudskim organima vodi pod mandatom UN.

    – Ali u bliskoj budućnosti, sigurno pre kraja ove godine, ta stvar mora doći na glasanje. Do kraja godine Savet bezbednosti mora da se izjasni – i da se konačno pokaže ko je za sprovođenje istrage, a ko nije – naglasio je šef srpske diplomatije.

  4. Ivica Dačić: Na Kosovo bi trebalo da dođu Rusi

    Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je juče da bi Srbija trebalo da pozove još neke zemlje, uključujući Rusiju, da se pridruže međunarodnim snagama na Kosovu i Metohiji.
    Nećemo ostaviti Srbe na cedilu …. Ivica Dačić u obilasku terena

    – Zašto na KiM ne bi bili i Rusi, koji su izašli iz kontingenta Kfora – rekao je Dačić novinarima, posle obilaska administrativnog prelaza Rudnica kod Raške, ali i istakao da to pitanje nije u njegovoj ingerenciji.
    Bez pristrasnosti

    – Važno je da međunarodne snage ne pokažu pristrasnost – rekao je Dačić, i ocenio da su se u julskim incidentima međunarodne snage na KiM stavile na stranu prištinskih vlasti i tako dovele do toga da budu „Tačijeva pešadija”, a Srbe primorale da im se suprotstavljaju.

    Dačić je izjavio da država Srbija neće ostaviti na cedilu Srbe na severu Kosova. Prema njegovim rečima, zahtev evropskih zvaničnika Beogradu da institucionalno napusti sever pokrajine predstavlja poziv na raseljavanje Srba i podstiče na dalje etničko čišćenje Kosova.

    – Verujem da pojedini evropski zvaničnici nisu svesni šta govore. Misle da neko u Beogradu može da diktira šta će Srbi na Kosovu da rade. Ne, Srbi na Kosovu sigurno neće prihvatiti takozvano nezavisno Kosovo – rekao je Dačić posle obilaska baze Žandarmerije kod administrativnog prelaza Tabalije iznad Novog Pazara.
    Berlinski zid na severu

    Dačić je kazao da je u toku „pokušaj pravljenja Berlinskog zida” na severu Kosova i istakao da zatvaranje administrativnih prelaza „nije rešenje”.

    – Apsurdno je i apsolutno kontraproduktivno da u vreme kada se u Evropi brišu granice, na administrativnim prelazima ka severu Kosova postavljaju novi berlinski zidovi. Da li i mi treba da primenjujemo iste mere? Prelazi mogu da se zatvore i kod Bujanovca, Preševa i Medveđe, ali postavlja se pitanje da li je to rešenje – upitao je Dačić.

    On je poručio Srbima sa Kosova da donose racionalne odluke, budu jedinstveni i svesni da je za sadašnju situaciju u tom delu pokrajine neophodno naći kompromisno rešenje koje će biti prihvatljivo za Beograd i Prištinu.

    – To podrazumeva iznalaženje najboljeg rešenja koje će, pre svega, garantovati opstanak Srba na severu KiM i koje će Srbima dati ravnopravan tretman i status kao što su Albanci imali ranije u međunarodnoj zajednici – kazao je Dačić.

    On je naglasio da policija sarađuje sa Kforom i Euleksom, ali da bi ta saradnja trebalo da bude bolja i istovremeno optužio Prištinu da pokušava da „instrumentalizuje” međunarodne snage na Kosovu.
    „Tačijeva pešadija”

    – Hašim Tači započne incident, onda se na liniji razdvajanja pojave međunarodne snage i onda su Kfor i Euleks praktično Tačijeva pešadija. Srbi se onda dovode u situaciju da se ne sukobljavaju sa Tačijem i međunarodnim snagama iz Prištine nego sa međunarodnom zajednicom – rekao je Dačić.

  5. Ivica Dacic, je odrzao *prigodnu govoranjciju*, na danima Homolja u Kucevu (po ex ministru Corbi Kurcevu),gde su unace drugi na vlasti, po planu, trebao je da se obrati i Aleksandar Vucic,do koga je dopro, nalog Dacica, obezbejenju da ga udalje, sto je i ucinjeno,uz burno djilitanje i vikanje Vucica..*bando crvenaa*…*lopovcineee*, hm,hmm..( kada su *crveni*,na kongresu u Zagrebu, sklanjali sa bine, generala Djurica,zbog izjave, da mu Petar Stambolic, preotima zenu,..,kec kragnom oko vrata, nije nadao toliku dreku i ciku*…ali, kada, *crvenozuti*, otimaju mikrofon, plavozutima, onda je to *srBska nacionalna katastrofa*

  6. Je li Slobodan Milošević potpisao da priznaje Haški tribunal?!

  7. Je li Dacici bio na tom grobu i Palma “Sopen”..da za mrkonjcica i nepitamo???

  8. Serdar Scepan Radojevic
    26.03.2010., 11:48
    Zbogom Sarajevo

    Bude me slova iz rijeke jezika
    u kojoj se kupa proročica vila.
    Srpsko Sarajevo grad iseljenika,
    to sam narodu kroz tebe govorila.

    Neću oprostiti bratiji sa Pala
    Sarajevsku krvavu koridu rata.
    Ta oligarhija nas je izdala,
    zatvorila sva izlazna vrata.

    Ranjene duše – fatalna politika
    nad gradom najveće ratne nesreće.
    Ličim na proroka, ne na izdajnika.

    Nikada u meni umrijeti neće
    pogledi ljudi na okrvavljeno slovo
    dok pišem pjesmu: Zbogom Sarajevo!

    Ilidža, 4. januar 1996.

    Autor: Nedeljko Žugić

  9. BEOGRAD – Socijalisti željni vlasti!
    U opsežnom izveštaju o Socijalističkoj partiji Srbije, Kameron Manter, ambasador SAD, najviše je pažnje posvetio Dačićevom ponašanju prema glasačima i drugim strankama.

    „Dačić je prilikom nekoliko poseta našoj ambasadi sve vreme ponavljao kako je za EU integracije i koaliciju sa DS, dok je javno imao sasvim suprotnu retoriku i nagoveštavao koaliciju sa DSS i radikalima“, piše Manter i potom citira Dačića:
    „SPS želi da radi sa EU i SAD, ali će to biti moguće tek za nekoliko meseci, možda i više. Mi nameravamo da postanemo glavna levičarska partija, kao i član Socijalističke internacionale“, rekao je Dačić.

    Manter zatim navodi nekoliko javnih govora lidera SPS.
    „Milošević je započeo bitku za Kosovo! Miloševićevi principi nacionalne politike još su živi! Milošević je bio mnogo uspešniji od njegovih naslednika. Šta su demokrate uradile za osam godina“, pita se Dačić.

    Predsednik opštine Nova Varoš Branislav Dilparić i član glavnog odbora SPS, kako piše u izveštaju, izjavio je 2008:
    „SAD su licemerne u vezi s Kosovom. A to što im je zapaljena ambasada minimalna je šteta u odnosu na ono što su oni nama činili 1999!“

    Dalje se navodi da je koalicija SPS sa DS bila sklopljena još u aprilu, a da je Dačić javno proklamovao savez sa desničarima.

  10. Ој Мораво

    “srpsko Sarajevo” није државник Слоба подписао ништа, али је Ђинђић подписао да неће д испоручи ранијег председника државе Србије који је створио Републику Српску, па га је испоручио на Видовдан Хагу. Како је Ђинђић завршио , сви знамо!
    А Устав је јасан , не испоручују се сопствени држављани који су рођени у Србији, већ им се евентуално суди у отаџбини.

    Наравоученије: Ко другоме јаму копа , сам у њу упада!

  11. Pa administratore, zašto cenzurišeš kad nema ništa uvredljivo u komentarima!?

  12. Zelim ovim putem da kazem HVALA Skupstini Opstini Prokuplje za inicijativu da se Slobodanu podigne spomenik! Vidim da su se protiv toga najvise izjasnili pedersko-lezbijska populacija,pobegulje od mobilizacije a inace naslednici onih koji su se upravo borili da bi bas te pobegulje mogle uzivati danas i bas su se lepo nasledili,kukavica do kukavice,pobegulje po vikendicama i moru,evro-americki poltroni,oni koji bi za NIKE patike i kosti mrtvog oca prodali,raznorazni pacifisti kojima je apsolutno svejedno da li se zove Franc,Murta,Kurta ili Jozef,ili Milorad! Ista je to bratija od nesrecnih Pravoslavaca koji su se vere i nacije odrekli u hrvatskoj zarad korita iz kojega kusaju,sram ih bilo!!

  13. Srpski pokret obmane u svakoj corbi mirodjija,

    Srpski pokret obnove (SPO) najodlučnije se protivi inicijativi da u Prokuplju bude podignut spomenik Slobodanu Miloševiću, izjavio je danas potpredsednik SPO-a Aleksandar Jugović, istakavši da je ta inicijativa “sramna” i “ruganje u lice svim žrtvama njegove diktature devedesetih”
    “Miloševićevom liku je mesto pored Staljina, Hitlera, Čaušeskua, Kim Il Sunga i Pol Pota, u studijama za proučavanja zločina, a nikako na trgovima gradova Srbije”, rekao je Jugović agenciji Beta.
    On je podsetio da je Milošević, po pravosnažnoj presudi, nalagodavac zločina na Ibarskoj magistrali i atentatata na Vuka Draškovića u Budvi i ubistva Ivana Stambolića.
    Potpredsednik SPO je dodao da su građani Srbije i danas taoci Miloševićeve politike i zločina.
    “Sve dok postoje ovakve inicijative i dok u Vladi Srbije sede ministri koji u svojim kabinetima drže sliku Slobodana Miloševića nema potrebe da se čudimo zašto su naše evropske integracije spore ili ih uopšte neće ni biti”, rekao je Jugović.
    Predsednik Opštine Prokuplje Milan Arsović iz Demokratske stranke (DS) predlog za podizanje spomenika Miloševiću nazvao je krajnje neozbiljnim.
    “To ne može da se nazove ni inicijativom jer ne dolazi od jedne odborničke grupe, odnosno socijalista, pa stoga ne može ni da ima težinu”, rekao je Arsović.
    On je dodao da je to shvatio kao ličan i ishitren predlog jednog odbornika Socijalističke partije Srbije koji se očigledno nije konsultovao sa svojom partijom.
    Arsović je naveo da DS, koji ima većinu u lokalnom parlamentu, neće glasati za predlog da se Miloševiću podigne spomenik u Prokuplju bez obzira koliko potpisa građana tog mesta bude prikupljeno.

  14. Ma, nije cenzurisanje, nego da ti clanak ne skrece paznju, i da se dobro drzis za gelendar, a ne posle da kazu, bacili ga sa sprata, pardon sajta ko Milana Nedica…?

  15. Pa Slobodanu Miloševiću treba podići spomenik u svakom mestu
    u Srbiji.

  16. Pa Slobodanu Miloševiću treba podići spomenik u svakom mestu
    u Srbiji.Bravo za Prokuplje. Ja sam iz Lebana. To vam je ono Lebane na jugu Srbije, gde u 21. veku nema vode, ni jedna fabrika ne radi, a većina stanovništva nema zdravstveno osiguranje…To je ono Lebane gde se mesto na pijaci plaća od 200 do 300 dinara dnevno, pa onaj ko prodaje npr. paradajz, da bi platio mesto, treba da proda 30 kg. samo za tu pljačku, taman toliko koliko je mogao da donese da ne truli na njivi – a zarade nema…e, zato treba podići spomenik Slobodanu Miloševiću, najpametnijem čoveku na svetu.

  17. Dokažite da ovaj portal nije udbaški. Dokažite da se razlikujete od ZEKANOVE štampe.
    Vama izgleda najviše paše da vas neko hvali (cile-mile-lale), ma niđe veze. A vrhunac vašeg cinizma je kad intelektualni pigmejac piše u vaše ime. Pa je li to najbolje što možete?
    -Šta je sporno u tome što sam napisao da je Slobodan Milošević potpisujući Dejtonski sporazum priznao Haški tribunal?! Pa to je notorna činjenica.
    -Šta je sporno u tome da je Milošević u praksi saradjivao sa haškim sudom i da je upravo sa tom sudskom institucijom praktično saradjivao i izručivao državljane SRJ (slučaj Kremenović 1996) ?!

  18. Svi Srbi treba da postave sebi jedno pitanje. Zašto srpska vojska nije pobedila hrvatsku 1995, kad je bila višestruko nadmoćnija? Da, NATO je podržavao Hrvatsku, ali, tada nije imao kopnene snage kad je otpočela hrvatska ofanziva. Mogli su Srbi pobediti Hrvate, a pri napadu NATO-a, neka bude šta bude. Neka Nato pobedi, ali se nije smelo dozvoliti da hrvatska vojska pobedi.

  19. * Dačić je demantovao da je on pokrenuo inicijativu za podizanje spomenika Slobodanu Milošević u Prokuplju, rekavši da iza toga stoji grupa koju vodi Aleksandar Vulin.*
    …………………………………………………………………………………………………………………….
    Ova, izjava je tek da se nesto kaze,i obrati, vise clanovima DS nego SPS, koji takav kakav je nema veze sa lojalnim gradjanima Srbije, i postovaocima, pregaoca Slobodana Milosvica.

  20. Znamo, da je Slobodan u Pozarevcu,sahranjen je u dvoristu, a Dacicev lider u Aleji velikana…valja znati, dokle je to sve *doguralo*,od *vola na palama*,*poziva NATO da bombraduje Srbiju, *svrstavanja nesvrstane SPS* u DOSmanlijsko carstvo, Libija, itd,,…
    ………………………………………………………………………………………………………………….
    *Поводом саопштења Покрета ветерана Србије у коме се наводи да су на конституисању покраинског одбора те странке били присутни претставници Покрета социјалиста желим да информишем јавност и своје чланство о следећим чињеницама.Покрет ветерана је странка владајуће коалиције, са осталих дванаест партија које владају Србијом спровели су пљачкашку приватизацију, створили огромне социјалне разлике, незапамћену корупцију.Са ДС и СПС гурају Србију у НАТО пакт, а гласом баш Саше Дујовића изгласали су закон о информисању који је затворио медије у Србији и мада је одлуком Уставног суда проглашен за неуставан и даље се примењује.Покрет социјалиста зато није и неће сарађивати са Покретом ветерана и није и неће слати своје претставнике на њихове скупове.На скупу Покрета ветерана био је присутан проф Милан Мркела члан Покрета социјалиста као појединац без права и без намере да заступа Покрет социјалиста и без икаквог овлашћења било ког органа Покрета социјалиста.Покрет социјалиста ће овај инцидент разјаснити са својим чланом, а свим борцима ратова деведесетих поручује да се организују ван власти која за десет година није донела законо правима бораца и њихових породица, али јесте више пута доносила законе о правима дезертера.

  21. -Izmedju Solunca i austrijskog kopileta, biram Solunca.
    -Izmedju Srbina i “hrvata”, biram Srbina.
    -Izmedju generala i “bravara”, biram srpskog generala.
    -Izmedju komuniste i antikomuniste, biram antikomunistu.
    -Izmedju Milana i Josipa, biram Milana.

  22. BEOGRAD – Lojalni oficir!

    Momčilo Perišić nije ispunio očekivanja tužilaštva u Hagu, jer je odbio da „cinkari“ svog bivšeg šefa Slobodana Miloševića. Skoro deceniju posle toga, Perišić je u tom istom Hagu osuđen na, faktički, doživotnu robiju!

    U depeši koju je američki ambasador u Hagu Kliford M. Sobel poslao Stejt departmentu, navodi se da proces koji Tribunal vodi protiv Miloševića nailazi na određene poteškoće i kako je moguća „eksplozivna završnica“.

    – Jedna od mogućih „bombi“ je i iznuđeno svedočenje Biljane Plavšić od 10. februara, koje bi moglo više da odmogne nego da pomogne – navodi se u depeši. U istom dokumentu ambasador kaže da su pravnici ambasade saznali da su u Hagu razočarani svedočenjem Miloševićevog generala Perišića, jer su očekivali da će od njega dobiti „mnogo više informacija“.

    „Svedočenje Momčila Perišića završeno je neuspehom. Jedan od haških službenika ga je čak nazvao ‘užasnim’. U Hagu je postojala nada da će Perišić – bivši visoki vojni savetnik Slobodana Miloševića i veoma važna veza između Miloševića i Ratka Mladića, kada se radilo o „vojnim pitanjima“ – pružiti korisne informacije protiv svog bivšeg šefa. Ipak, razgovor s njim u Hagu pokazao je potpuno suprotnu situaciju. Bes i ljutnja koje je pokazao u razgovoru samo su doprineli da ga hitno vrate za Beograd – naglasio je američki ambasador.

    U nastavku depeše „stidljivo“ se napominje da „i sam Perišić može da bude optužen“.

  23. U BRČKOM OBJAVLJENA SMRTOVNICA REPUBLICI SRPSKOJ

    (15) Send to friend Print Četvrtak, 8. Septembar, 2011.| Autor: Novinske agencije

    BRČKO – Na vratima prostorija Srpskog prosvetnog i kulturnog društva ”Prosvjeta” u Brčkom osvanuo je plakat s antisrpskim sadržajem, javio je dopisnik Srne.

    Na papiru uokvirenom crnom trakom ispisano je da je Republika Srpska prestala dapostoji danas 2011. voljom patriota BiH.
    “Pomena neće biti. Kao takva biće bačena u zaborav i smeće historije. Ožalošćeni – ratni zločinci”.

    Prema izjavama članova ”Prosvjete”, plakat je postavljen sinoć između 19.00 i 20.00 sati.
    ”Slučaj je odmah prijavljen policiji, a ubrzo je došao jedan policajac, koji je skinuo plakat i odneo ga sa sobom”, rekao je jedan od članova ”Prosvjete”.

    Kako je napisano na plakatu, iza navedenog sadržaja stoji ”Otvorena grupa Ustav BiH”.

    Srna nezvanično saznaje da je Brčanska policija privela Esada Hadžimuhamedovića iz brčanskog naselja Kolobara, koji je priznao da je autor plakata.

  24. Vratite moj komentar u vezi Slobodana Milosevica!Istina se sakriti ne moze.Dokazite suprotno!!!

  25. @Slobodan Jarcevic-Slobodane, odgovor na tvoje pitanje zna glavom i bradom Zlobisa koji sada pusi tompuse i ispija viskice sa ledom…tamo negde u tudjini( Vucela misli da je ovo obmana, ali i Bata Zivotinja isto sumnja kao i vecina naroda- ko je video SM mrtvog?)Niko!!!

  26. Smesno je povodom godisnjice,otkrivanja spomenika, raspravljati takve stvari, cak je i uvredljivo. Tacno je da je rekao..*niste ratovali ni nekoliko dana*, tako nekako,a,na pitanje sta da radi rekao je *ubi se*,uvlacenje Srbije u *totalni rat*, nije uspelo,jer, sa jedne strane Momcilo Djujic, bioloski izlapeli vojvoda,uz njega,glupi Milkan Babic,i realizacija, sporazuma Stojadinovic_Pavelic od 1954.godine,, nemogu nikako da se *uguraju* u raku Slobodana Milosevica.

  27. Федора Касаткина-Ростовского. Оно настолько перекликалось с настроениями многих русских эмигрантов, что позволю себе привести его на языке оригинала:

    Ножеви кад ми срце поделе,
    Над гробом звекне крвави мач,
    Слатке девоjке, ружице беле,
    Нећу да чуjем ваш горки плач!
    Немоjте рећи: «Овде почива
    Љубави наше увели струк!»
    Не кун’ те земљу, ниjе вам крива —
    Стишаjте jада ласкави звук!
    Немоjте трошит’, руже убаве,
    Китећи њима моj вечит дом!
    Реците само: «Доста jе славе —
    Веран jе био народу свом».

  28. BEOGRAD – Spomenik Slobodanu Miloševiću u Aleksincu je neprihvatljiv!
    Ovo uglas poručuju srpski političari i građani. „Srpska glupost, setimo se bombardovanja Aleksinca, nezapamćene inflacije, plate od pet maraka, benzina na ulicama, redova za hleb i mleko“, samo su neki od komentara na pomen ideje da Sloba dobije bistu u ovom gradu na jugu Srbije, što predlaže Pokret socijalista Aleksandra Vulina.

    Potpredsednik SPO i ministar za dijasporu Srđan Srećković u izjavi za Kurir kaže da je ta inicijativa neprihvatljiva.
    – Ne bi trebalo gubiti vreme na priče o čoveku koji je za deset godina izgubio dva veka srpske istorije i skrajnuo nas na margine civilizacije. Bilo, ne ponovilo se! – ističe Srećković.

    Potpredsednik G17 plus Suzana Grubješić za Kurir kaže da je odluka na građanima u Aleksincu.
    – Ako imaju dobro pamćenje, neće podržati takvu inicijativu – kratko će Grubješićeva.

    Na drugoj strani, predsednik Opštinskog odbora Pokreta socijalista Slaviša Jovanović, koji je pokrenuo inicijativu, kaže da Miloševića nema već deset godina, ali se i dalje loše živi.

    – U Miloševićevo vreme ovde je radilo 35 jakih firmi, sada bukvalno nijedna. Nezaposlenih sada ima više od 9.000, a bilo je 3.500, zatvorili su rudnik, uzeli nam sud. Ko je kriv za to, Milošević? – pita Jovanović.

    Milan Dobromirović

  29. Doskorasnji odbornik Srpske radikalne stranke, a sada odbornik SPS-a u Prokuplju Miroljub djordjevic pokrenuo je inicijativu da se u ovom gradu podigne spomenik bivsem predsedniku SR Jugoslavije Slobodanu Milosevicu. Djordjevic je ovaj predlog izneo juce na skupstini opstine, ali ga odbornici nisu razmatrali, jer nije postovana procedura. Za pokretanje ovakve inicijative potrebno je oko 4000 potpisa gradjana Prokuplja.

  30. Za sedam dana prikupljeno je oko 2. 000 potpisa za podizanje spomenika Slobodanu Miloševiću u Prokuplju, kazao je Beti predsjednik Opštinskog odbora Pokreta socijalista, Ratko Zečević.

    On je kraj pulta u centru grada gdje se skupljaju potpisi naglasio da ova građanska inicijativa traje već sedmicu dana, kao i da očekuje da će vrlo brzo biti prikupljeno 4.000 potpisa građana koliko je po Zakonu o lokalnoj samoupravi dovoljno da ova inicijativa dodje na dnevni red lokalnog parlamenta.

    Spomenik će biti podignut u podnožju brda Hisar u kod spomenika poginulim borcima u Drugom svjetskom ratu, kazao je Zečević.

    Protiv podizanja spomenika Miloševiću izjasnili su se i neki od najviših funkcionera SPS….(*izvor*, nije naveo ko su ti,*junaci nasih dana*)

  31. jeli ovaj lune radi za ove novine kao lektor.zasto ga pustate….hitler i milosevic su za svakog normalnog coveka zlocinci,,…

  32. pozajmljen komentar,

    Аааа, да знаш да човек није крив. МИ СМО КРИВИ јер су нас мајмуни превеслали као банане! Пази овамо, пок. сада могу рећи господин и патриота Милошевић је устао у одбрану Косова и Метохије! У почетку рата, псовао сам му све живо, али временом, када сам видео да НАТО нема више војничке части него нам је ударио на децу, жене, инфраструктуру тада сам укапирао многе ствари. Е мој Зрењанинац, размисли, какав год да је председник дошао, довели су нам га Амери, Енглези, НАТО и ко зна који још демони. Реултат Милошевићеве владавине била је само једна приватизација и то Телекома у односу 51% ЗА СРБИЈУ И 49% за остатак света… Ајд молим те сети се, шта су Ђелић, Динкић, Влаховић и многи други причали када су дошли на власт? Стално су у буквално сваком излагању тај пример приватизације пљували из свег оружја. А онда, када су они узели ствар у своје руке, ОСТА МАЛТЕ НЕ САМО ТАЈ ЈАДНИ ТЕЛЕКОМ ЈЕДИНИ У ВЛАСНИШТВУ СРБИЈЕ! Али, зато су нам уништили наше 4 највеће СРПСКЕ банке, које су биле власници многих предузећа кроз дате кредите, попут ИМТ, ИМР, ЗМАЈ-а и мнооооогих таквих. А сада, на земљи ИМТ-а, ужива и башкари се хрватска ИДЕА…
    А што ти рече, Тадић није крив за Косово… Запитај се још једном, ако ти није тешко, да ли си био у праву…

  33. mladene idi i leči se ozbiljno si bolestan kao i Vuk!!!!!

  34. Može se slobodno reči da je Milošević poslednji državnik, a možemo da se samo nadamo dolasku neke ličnosti koja će nositi viziju, autoritet, upornost i snagu volje da nastavi njegovo delo. Njegovo suđenje je krenulo u pravcu potpunog razotkrivanja svetske umešanosti u građanski rat na našim prostorima te nije čudno da se pribeglo krajnom sredstvu. Ubistvu. Ne bih se iznenadio da se na kraju spozna kako je i Đinđićevo ubisto iz iste kuhinje. Slobodana je svet krstio od Garanta mira na balkanu do Balkanskog kasapina. To mogu samo budale, ljudi bez moralnih skrupula.
    Zaboravlja se da je on bio istinski levičar, komunista, a da je u svim nevoljama koje nam je svet priredio učinio sve da građanin Srbije zadrži svoje dostojanstvo. Novopridošli mangupi vole vlast samu po sebi, vole moć koju im vlast daje, a iznad svega novac koji nemilice kradu i razbacuju.
    Požarevac ima veliku čast što državnik takvog kalibra leži u tom gradu, ali Srbija ipak treba da Slobodana isprati u svoj glavni grad, u kuću cveća. Mesto mu je pored Tita, još jednog državnika koji je voleo svoj narod. Nemojte se zavoditi pričama, već se setite Jugoslavije u kojoj ste živeli sa punom sigurnošću, ponosni i dostojanstveni. Sada te osobine i da hoćete, ne možete da imate.

  35. Kamila – inače ćerka Reinalda Valjeha i Marijele Dauling, istaknutih članova Komunističke partije sedamdesetih godina prošlog veka – zbog svega ovoga postala je heroina studentskih protesta. Na Jutjubu joj se pevaju ode, a analitičari tvrde da će je pamet i dobar izgled katapultirati u sam vrh politike u Čileu. A ni mimo granica geografski najčudnije zemlje na svetu, nisu imuni na šarm komunistkinje.

    – Mislim da smo svi pomalo zaljubljeni u nju – kazao je Alvaro Garsija Linera, potpredsednik Bolivije, koji je Kamilu sreo na nedavnom sastanku studentskih vođa čitave Južne Amerike. – U Čileu postoji jedan mladi, prelepi lider, jedna žena koja predvodi mlade u velikom ustanku.

    Kamila Valjeho se, ipak, ne uzbuđuje toliko zbog tih komplimenata, ali je dovoljno pametna da ne kaže onu besmislenu rečenicu, tako popularnu međ’ srpskim estradnim i medijskim zvezdama: „U životu mi je lepota samo odmogla”.

    – Moram da priznam da je lepota ono što privlači na prvu loptu. To zaista može da bude kompliment. Ljudi mi priđu zato što im se sviđa kako izgledam. Počnu da me slušaju zato što im se sviđa kako izgledam. A onda počnem da govorim, i oni počnu da shvataju. Ovako, istorijski pokret zaista ne može da se svede samo na kategorije „lepa je” ili „nije lepa”.
    Ona je ubeđena da je čileanskom, ali i svetskom sistemu potrebna duboka promena.

    – Mi ne želimo da vidimo obrazovanje kako ga oni vide, samo kao potrošačko dobro. Želimo da obrazovanje bude pravo, a da država bude garant tog prava. Da li nam obrazovanje treba da bismo počeli da zarađujemo i pokrenuli neki svoj biznis i onda trošili taj novac kod drugih ljudi koji vode svoj biznis, ili nam treba da razvijemo državu, da budemo prava zajednica? Eto, o tome je ovde reč.

    Marko Prelević

  36. O privatizaciji. Primeri. Kupio covek seljacku radnu zadrugu. Sva grla stoke rasprodao. Sve stale, svinjce, torove i kokosinjce porusio. Otpusto do 200 zaposlenih. I seje damo psenicu. Proda znrno – dosta za njegovu porodicu. Mozda proda i slamu. Otkud njemu pravo, da unistava toliku proizvodnju? Otkud drzavnicima pravo, da to dozvoljavaju? Vratiti stocni fond u seljacke radne zadruge i uzimati dve zetve s njive *posle psenice – kupus, itd* i Srbija ce zaposliti polovinu sada nezaposlenih. Naravno, drzava mora otkupiti sve sto se proizvede – a, prethodno, prestati uvoziti to sto proizvodi. Tako jednostavno, a ne ostvaruje se!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *