Selektor Ivković glavni adut

Piše Marko Marković

Njegov autoritet i kvalitet su snažno oružje košarkaške reprezentacije na Evropskom šampionatu

Na predstojećem prvenstvu kontinenta, u Litvaniji, koje se održava od kraja ovog meseca, polažemo velike nade u izabrani tim! Nadamo se da može da dođe do same završnice, a osnovni cilj je – izboriti pravo nastupa na Olimpijskim igrama iduće godine u Londonu.
Dok su nacionalnu selekciju vodili ALEKSANDAR NIKOLIĆ, RANKO ŽERAVICA, MIRKO NOVOSEL, pa SVETISLAV PEŠIĆ i DUŠAN IVKOVIĆ zabeležili smo sjajne rezultate. Nema trofeja koji nije osvojen!
Ipak, ako se sumiraju svi rezultati – najuspešniji je DUŠAN – DUDA IVKOVIĆ.
On je 2009. godine preuzeo reprezentaciju posle sedam „gladnih godina“, jer od kada je Svetislav Pešić uzeo titulu šampiona Evrope u Istanbulu i prvo mesto na Mondijalu u Indijanopolisu sve do 2009. godine nizali smo promašaj za promašajem.
Menjali su se selektori i nijedan nije ni izbliza ispunio očekivanja!
Onda je IVKOVIĆ u Poljskoj, na prvenstvu kontinenta, stigao do srebrnog odličja, a na šampionatu sveta u Turskoj bili smo četvrti. Možda bismo prošli i bolje da u polufinalu, u meču sa domaćinom, sudije nisu učinile da pošto-poto izgubimo! To nam je i zvanično priznato u izvinjenju, a lično ga je preneo predsednik FIBE u susretu sa čelnicima naše košarkaške reprezentacije.
IVKOVIĆ je tako, narodski rečeno IZBAVIO NAŠU TROFEJNU KOŠARKU IZ TOTALNOG PONORA!?
Iskusni i cenjeni stručnjak sada nastavlja započeti posao.
I niko ne sumnja u njegov uspeh.
U Litvaniji nastupićemo sa jakom postavom. Ivković je odlučio da se osloni na stare snage, to jest, da ukaže poverenje igračima sa kojima je već radio od početka svog mandata.
Interesantno je napomenuti da je „ZABORAVIO“ na neke vrsne pojedince! Jednostavno, ne uklapaju se u njegovu koncepciju. Tako je izabrani tim sada bez izvršnog centra MILIČIĆA, koji pruža izvanredne partije u Američkoj profesionalnoj ligi.
Među pozvanih 17 košarkaša nema ni RAKOČEVIĆA, trostrukog, uzastopno najboljeg strelca Evrope!
Takođe je izostavljen i JARIĆ, čije su mogućnosti izuzetne. Što potvrđuju i partije pružene u italijanskoj SIJENI, u Evroligi.
Ali, IVKOVIĆ je tražio način kako da dođe do homogenosti u ekipi. Nije cenio samo igračke mogućnosti, već i karakterne i čisto profesionalne osobine pojedinaca, pa je tako došao do zaključka da bi mu možda remetila atmosferu ova tri proverena asa.
Neki drugi selektori bili bi prezadovoljni da mogu da računaju na takve košarkaške majstore, kakvi su: Miličić, Rakočević i Jarić.
Ivković je, međutim, povukao drugačiji potez.
Jednostavno uveren je da reprezentacija može da bude još jača, ali bez njih!?
Smatra se da će naredno prvenstvo Evrope, prvo sa rekordnih 24 nacionalne selekcije, biti najjače od kada se održava. Poveći broj izabranih timova nastupiće sa igračima koji su angažovani u Američkoj profesionalnoj ligi, u čijim redovima će se naći superzvezde NOVICKI, GASOL i još neki, trenutno pravi košarkaški dragulji, stoga je teško davati određeniju prognozu o konačnom redosledu.
Jasno je svima da je naš osnovni adut upravo snaga ličnosti i autoriteta selektora DUŠANA IVKOVIĆA.
Majstor je da ukomponuje, vodi i motiviše svakog pojedinca, da ga ubaci na teren u pravom trenutku. Uz to vešto priprema ekipu, tačno dozira način treninga i tempira formu za onaj deo takmičenja kada je najvažnije biti najjači.
Kapiten KRSTIĆ je na terenu produžena ruka Ivkovića, a Teodosić sija kao najveća zvezda jer je i zvanično proglašen za najboljeg igrača Evrope u minuloj takmičarskoj godini.
Ono što takođe valja istaći pred šampionat kontinenta je da se organizacija stabilizovala. U jednom trenutku pretilo je rasulo. IVKOVIĆ je otkazao rad na mestu selektora, blagajna je zvrjala prazna, igrači su tražili neisplaćene premije. Sve je to sada samo prošlost. Došli su u KSS novi ljudi, a DUŠAN DUDA IVKOVIĆ samouvereno najavljuje uspešan pohod srpske reprezentacije na jedno od prvih mesta na velikom takmičenju u Litvaniji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *