Muke po Pižonu

Piše Marko Marković

Da li će Vladimir Petrović ostati selektor fudbalske reprezentacije Srbije?

„Mondijal, u Brazilu 2014. godine biće kruna moje karijere!“
To je izjavio ovaj fudbalski znalac po povratku iz zemlje kafe, sambe i fudbala, posle žreba za naredni šampionat planete.
Očigledno Vladimir Petrović, sadašnji kormilar izabranog tima Srbije, sa sigurnošću računa da će i dalje ostati tu gde je.
Započeo je težak posao. Nasledio je Radomira Antića i gotovu reprezentaciju. Praktično, u proteklim prijateljskim i zvaničnim okršajima nije nešto bitnije menjao. Bar kada je reč o duelima, u eliminatornim borbama za prvenstvo Evrope.
Pižon je povukao i neke smele poteze. Ukazao je poverenje manje afirmisanim igračima.
„Za mene nije važno ko ima koliko godina, već šta pruža“, naglasio je selektor, pa su šansu dobili i anonimusi, za koje može da se zaključi da su i sami bili iznenađeni pozivom da nastupe u reprezentaciji!
A borbe za odlazak na prvenstvo kontinenta, u Poljsku i Ukrajinu, počele su neslavno!
Izgubili smo pet dragocenih bodova protiv autsajdera Estonije. Samo smo „remizirali“ sa Slovencima, u Beogradu – 1:1. Azuri su protiv nas dobili 3:0 parforfe, jer smo izazvali incident u Đenovi.
Ipak i pored svih nedaća – još uvek postoji šansa da budemo bar drugi, što bi nam omogućio takozvani „baraž“.
Ostale su još četiri utakmice. Praktično, trebalo bi da dobijemo svih 12 bodova, pa da preteknemo najopasnijeg konkurenta – Slovence. Italijani su već, i to glatko, završili posao. Idu kao prvi na veliko takmičenje.
Trenutni redosled u grupi je ovakav:
1. Italija               16  bodova
2. Slovenija         11 bodova
3. Srbija               8 bodova
4. Estonija            7 bodova
5. S. Irska             6 bodova
6. F. Ostrva           4 boda

Pižon ima na raspolaganju vrsne pojedince. Ujedno i delikatan zadatak – kome da ukaže poverenje?
Jer, pokazalo se u Južnoj Africi na prvenstvu sveta da Antić nije pronašao pravo rešenje. Nešto je škripalo u redovima naše ekipe. Sporo su tekle akcije. Stvorile su se pukotine u redovima reprezentacije, pa su delovali odvojeno odbrana od srednjeg reda, onda napadači su ostajali usamljeni, bez upotrebljivih lopti! Jednostavno, propustili smo sjajnu priliku da sa superasovima, vedetama najboljih i najskupljih evropskih klubova uradimo mnogo više.
Takav rasplet na Crnom kontinentu treba da bude putokaz Vladimiru Petroviću. Da ne dozvoli da se ponove iste greške.
Što se tiče izbora kandidata za reprezentaciju – široke su mogućnosti. Međutim, sada zavisi isključivo od njegove procene – kome će da ukaže poverenje? I šta treba hitno da izmeni da bi sastav funkcionisao bolje nego do sada?
Generalna proba u Rusiji svakako je otklonila neke dileme i sada je jasnije – ko treba i može da igra u najjačoj selekciji.
Već 2. septembra, protiv Severne Irske nema drugog izbora – mora da se ide na sve ili ništa! Ne pobedimo li u tom duelu, još više će nam se umanjiti izgledi za odlazak na šampionat kontinenta. Stoga je Pižon primoran na ofanzivnu taktiku, shodno tome i na adekvatan izbor igrača, kadrih da stalno jurišaju.
Kada se taj meč završi i, naravno, zavisno od ishoda, moći će da se daju i konkretne prognoze o konačnom ishodu naše situacije u kvalifikacionoj grupi.
Pižon koliko smo ga shvatili ima dvostruki zadatak.
Prvo, da stigne do baraža i u tim okršajima potraži šansu za odlazak u Ukrajinu i Poljsku.
Drugo, upravo kroz predstojeće mečeve želi da pronađe jedanaestoricu za ono što sledi – bitke za učešće na Mondijalu, u Brazilu 2014. godine.
Logično – nema šta!
No, postavlja se pitanje, s obzirom na naš mentalitet i ustaljenu praksu – promaši li se u eliminaciji za prvenstvo Evrope – ostaje li Pižon ili odlazi?
Eventualni neuspeh u sadašnjem nadmetanju sasvim izvesno doveo bi ga u tešku situaciju.
Možda i bezizglednu da nastavi započeti posao!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *