MARKO JAKŠIĆ Sporazum Tadić-Tači je veleizdaja

Razgovarao Uglješa Mrdić

„Zvanični Beograd je sporazumom sa KFOR-om prihvatio plan Hašima Tačija da se Kosmet u potpunosti stavi pod albansku kontrolu“, kaže u razgovoru za „Pečat“  jedan od srpskih lidera sa Kosmeta i funkcioner Demokratske stranke Srbije

„Sporazum Beograda sa KFOR-om je užasan za Srbe i Srbiju. Taj sporazum se među nama Srbima na Kosovu i Metohiji naziva takozvani „sporazum 2T“, Tadić-Tači. I komandant KFOR-a Erhard Biler je izjavio da je samo posrednik u toj priči, a da su razgovori vođeni između Beograda i Prištine. Tako da su pravi autori Tadić i Tači. Ono što je bitno u okviru cele priče je da taj sporazum stvara izuzetne probleme za Srbe na Kosmetu“, kaže u intervjuu za „Pečat“ jedan od srpskih lidera sa Kosova i Metohije i funkcioner Demokratske stranke Srbije Marko Jakšić.
Prema njegovim rečima taj sporazum sa KFOR-om je u stvari prihvatanje plana Hašima Tačija da se u potpunosti ceo Kosmet stavi pod albansku kontrolu.

Šta je ovim sporazumom uspeo Hašim Tači?
Tači je u potpunosti uspeo da stavi granicu i da zaokruži celu tzv. „državu Kosovo“. To je uspeo tim sporazumom i na severu Kosmeta. Ovaj sporazum sa KFOR-om je kapitulacija u dva čina. Prvi čin je što je sa svojim snagama uz pomoć KFOR-a stavio pod kontrolu ceo Kosmet, a drugi čin će da usledi u septembru, kada Beograd zarad ulaska u Evropsku uniju prihvati sve što je vezano za carine, to jest da se uspostavi prava granica između centralne Srbije i Kosmeta. Uvođenje carine podrazumeva i državne simbole. Ono što je bitno je da je Beograd prihvatio embargo na svoju robu, koju je uveo predsednik takozvane „kosovske vlade“ Hašim Tači. Sada je sasvim jasno zašto je taj sporazum sa KFOR-om izuzetno nepovoljan za sve Srbe i potvrđeno je da se uz pomoć nasilja mogu rešavati stvari na Kosovu i Metohiji.

Da li su srpske barikade na Kosmetu u stvari barikade Tadićevoj i Tačijevoj politici?
Sa tim barikadama se krenulo zbog realnog revolta srpskog naroda prema albanskom nasilju. Te barikade su vremenom postale i oruđe aktuelne vlasti u Beogradu za šminkanje i slikanje. Svedoci smo scenarija i političkog pozorišta koji sprovodi zvanični Beograd, a nažalost i jedan deo srpskog naroda koji se povukao sa barikada. Srpski narod u većini je pokazao spremnost da ne želi da živi u tzv. „državi Kosovo“. To je aktuelna vlast zloupotrebila i vešto usmerila. Sve je to poslužilo Hašimu Tačiju da napravi zajednički dogovor sa Beogradom.

Kakva je atmosfera među Srbima na Kosmetu, kako među lokalnim stanovništvom, tako i među odbornicima?
Bitno je da je srpska vlast na čelu sa ministrom za Kosmet Goranom Bogdanovićem i šefom pregovaračkog tima Beograda Borislavom Borkom Stefanovićem došla na Kosmet i među narodom napravila paniku kakve nije bilo u proteklih 12 godina. Napravljena je panika i sa pričom da se za Srbe na severu Kosmeta sprema nova akcija „Oluja“, kao što je zadesila Srbe u Hrvatskoj 1995. godine. Govorilo se da samo što Albanci nisu krenuli sa svojim snagama da proteraju Srbe. Pravljena je strašna panična atmosfera, kako bi se lakše opravdao sporazum sa KFOR-om. To nije tačno i to je možda bilo moguće pre 16 godina, ali danas ne.

Zašto?
Zato što su za razliku od pre 16 godina odnosi snaga u svetu malo drugačiji. S druge strane su Kosovo i Metohija deo države Srbije, koja ima puno pravo da svim sredstvima, i vojnim i policijskim, zaštiti granicu i svoje građane. Ako je bio pogrom 2004. godine kada je vršeno nasilje nad Srbima i kada srpske snage nisu mogle da pruže zaštitu, sada je situacija nešto drugačija. Po Ustavu Srbija je dužna da zaštiti svoj narod na Kosmetu. I pored panike narod je pokazao strašnu želju da se zaštiti. Primera radi, tih dana je bilo zabranjeno točenje alkohola da neko ne bi uradio nešto nepredviđeno. Energija naroda, koji je pokazao spremnost da se brani, je velika. Taj sporazum sa KFOR-om znači uspostavljanje nelegalne države Kosovo i definitivno odvajanje Kosmeta od države Srbije.

Kako reagujete na pretnje koje je Borislav Borko Stefanović, šef pregovaračkog tima Beograda, uputio srpskim liderima na severu Kosmeta „Ako nećete sporazum sa KFOR-om ostajete bez podrške Beograda“?
Borko Stefanović je kreator takvih sramnih poruka. To su pretnje tipa da ako ne budemo slušali vidimo se u Raškoj. Poruke takvog sadržaja su išle u kontekstu da zaplaše srpski narod. Mi imamo veliko iskustvo u odbrani naroda i nikada za ovih 12 godina od dolaska KFOR-a na Kosmet nije se desilo da nam neko iz Beograda tako preti. Bilo je za nas daleko težih trenutaka i dana, ali nam naši iz Beograda nisu tako sramno pretili i plašili nas. Narod je bio priseban i 17. marta 2004. godine. I tada je narod uspeo da ostane smiren i pribran i nije napravljen nijedan incident sa naše strane. Sada zvanični Beograd pravi atmosferu straha i to sve zbog činjenja Zapadu radi navodnog ulaska u Evropsku uniju. Mislim da  se teško može verovati čoveku, to jest Borku Stefanoviću, koji je prihvatio albanska dokumenta, lične karte, saobraćajne i vozačke dozvole, kosovske tablice, i sve što su Albanci tražili. Njegovi nastupi uopšte nisu sa nacionalnih pozicija i srpskih interesa.

Kakvi su odnosi među Srbima u odnosu na političku pripadnost? U kojoj meri su izražene podele među Srbima?
I to je vlast u Beogradu uspela da uradi, ono najgore – da podeli Srbe na Kosmetu. Najzaslužniji za tu podelu među Srbima su akteri iz Beograda. Oni su to uradili pre svega preko Borka Stefanovića. Uspeli su da pridobiju neke predsednike opština, srpske nacionalnosti, na Kosmetu. Ti predsednici opština pre svega protežiraju Demokratsku stranku. Stvaraju lažno i prividno jedinstvo među Srbima kada je u pitanju sprovođenje odluka koje njima odgovaraju. Oni proturaju priče da Srbi sa severa Kosmeta podržavaju predsednika Srbije i Demokratske stranke Borisa Tadića i njegovu politiku. To se najbolje videlo kada su pojedini lokalni i stranački funkcioneri pokazivali divljenje Borisu Tadiću kada je u pitanju njegova nacionalna politika. Skup odbornika četiri opštine je pokazao da Srbi u suštini ne podržavaju izdajničku politiku koju vodi Boris Tadić. Nema jedinstva kada je u pitanju izdaja zemlje. Ono što je takođe plod politike iz Beograda je da se Srbi ne izjasne o sporazumu „2T“, bez obzira na to što se radi o našem golom opstanku, jer zaboga to je reč o visokoj državnoj politici i mi, Srbi sa Kosmeta, nemamo tu šta da tražimo. To pitanje mora da rešava predsednik države. S druge strane moramo da prihvatamo sve što nam poruče iz Beograda. Tadić se ponaša kao Luj XVI i stalno govori „Država to sam ja“.

Kako zaustaviti politiku vladajućeg režima u Beogradu kada je u pitanju sudbina Kosmeta?
To je jedna bedna politika. Država bi trebalo da pomogne Srbima na Kosovu i Metohiji, a ne da radi protiv njih. Jedno od rešenja su izbori i promena režima u Beogradu, i odlazak Tadića i njegovih saradnika sa vlasti. Treba okupiti sve nacionalne i rodoljubive snage, srpske stranke da se između sebe dogovore u borbi za srpske nacionalne interese. Moraju da se dogovore da imaju između sebe jedan koncenzus u nastupima kada su u pitanju srpski nacionalni i državni interesi i da se napravi jedna velika koalicija. To su sve uslovi da bi ovi mogli da odu sa vlasti. Ako Boris Tadić i njegovi koalicioni partneri ostanu na vlasti – od Kosova i Metohije nema ništa. Uzeće nam Kosmet, a onda i Vojvodinu i Rašku. Neće na kraju ostati ni traga od srpske države. Ti delovi Srbije će ili pripadati nekoj drugoj državi, ili će postati nezavisni, ili će se izdeliti između više država.

Kako reagujete na saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, koje traži da se prekine sa nasiljem prema Srbima i apelovalo je na NATO i EU da poštuju Rezoluciju 1.244 i da UN rešavaju problem?
Mi u Rusiji imamo velikog prijatelja i od njih imamo ogromnu podršku. To moramo više da koristimo i sreća je da se odnos snaga u svetu promenio u korist naših prijatelja. Ne treba zaboraviti ni uticaj prijateljske Kine. Treba da nam pomogne u obnovi države i čuvanju naših teritorija. Samo tražimo poštovanje teritorijalne celovitosti Srbije i poštovanje Rezolucije 1.244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Vlast u Beogradu za naše prijatelje u svetu proglašava one koji nam otkidaju deo države. Ti na Zapadu koji nam otimaju Kosmet ne mogu biti nikakvi prijatelji. Takva situacija je krajnje morbidna. Rusija je više majka Srbima na Kosovu i Metohiji, nego što je ova vlast u Beogradu.

Da li bi trebalo o Sporazumu sa KFOR-om da se izjasni Skupština Srbije?
Normalna stvar je da o Sporazumu treba da se izjasne poslanici Skupštine Srbije i srpski politički lideri sa Kosmeta. Ovaj sporazum koji je napravio Boris Tadić sa Hašimom Tačijem je prekršaj skupštinske Deklaracije, nedavno izglasane. U Deklaraciji stoji da stvari moraju da se vrate na period od pre 25. jula i da se poštuje Rezolucija 1.244. Tadić je napravio novi dogovor koji ne odgovara Srbima, to je velika greška i opravdano je iskritikovan na sednici Skupštine Srbije. Zato mislim da neće više sazivati novu sednicu. Normalno bi bilo da se Skupština Srbije bavi Kosovom i Metohijom, ali kao što vidimo to vladajućem režimu u Beogradu ne odgovara. Ali njima je važnija EU. Za njih EU nema alternativu.

O čemu su srpski lideri na Kosmetu razgovarali sa Borisom Tadićem?
Nisam bio u prilici da razgovaram sa Tadićem. Na tom sastanku predsednik Srbije ih je lagao. Naseli su na njegove priče da će ih braniti i štititi. S druge strane, oni su prihvatili Tadićev predlog da ne raspravljaju o njegovom planu. Saopšteno im je da treba da se bave komunalnim i infrastrukturnim poslovima, što je u najmanju ruku neukusno. Hoću da kažem da vešto napravljena propaganda od strane Tadićevog režima je stvorila situaciju da treba da se stvori sloga Srba sa severa Kosmeta i državnog vrha. Na sednici odbornika četiri opštine Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečane, taj Tadićev predlog se srušio kao kula od karata, jer se pokazalo, kako su rekli neki od prisutnih odbornika, da ne žele jedinstvo u izdaji.

Kako komentarišete najavu Gvida Vestervelea, nemačkog šefa diplomatije, da će posetiti Prištinu i predloge koji dolaze sa Zapada, pretežno iz Nemačke i SAD?
Mi moramo da se okanemo takvih dijaloga, kao što su ovi između Beograda i Prištine uz pomoć Zapada. Moramo da vratimo pregovore tamo gde im je mesto, a to je u okviru Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija uz poštovanje Rezolucije 1.244. To nama odgovara, jer tu imamo podršku Rusije i Kine. Ne treba da vodimo pregovore pod kišobranom Brisela, što je za nas apsolutno nepovoljno. To vlast radi zbog njihovog programa da EU nema alternativu. Ono što je bitno u okviru sve ove priče je da se čuju predlozi Srba sa Kosmeta. Treba da sprečimo i tzv. „plan Ahtisari plus“, koji nam ne odgovara. Ahtisarijev plan nikada nije prošao u Savetu bezbednosti. Nažalost, taj plan se primenjuje na terenu i u njegovom sprovođenju učestvuje Misija EULEKS-a koju je prihvatila vlast u Beogradu. Plan odgovara Briselu i Vašingtonu, kao i Albancima. Oni žele da Srbima na severu Kosmeta daju oblik autonomije po sistemu manje nadležnosti od Republike Srpske u BiH, a više nego opštinske nadležnosti i to sve u okviru nezavisne države Kosovo. Oni žele da mi Srbi na Kosmetu priznamo centralnu albansku vlast u Prištini. Istovremeno ucenjuju vlast u Srbiji da ne može da uđe u EU dok ne prizna nezavisno Kosovo.

Da li se nadate da će biti poštovani predlozi odbornika četiri opštine sa severa Kosmeta?
Nadam se, sednica nije održana. Na njoj je trebalo da se odbornici izjasne o Sporazumu sa KFOR-om ili kako ga mi Srbi na Kosovu nazivamo „2T“. Vlast nije htela da to stavimo na dnevni red i zato je sednica posle desetak minuta prekinuta. Oni su hteli da govorimo o nekim drugim temama, a ne o onoj osnovnoj, to jest o Sporazumu Beograda i KFOR-a. Sednica je samo pokazala da svaka politika koja je neiskrena pokaže svoje pravo lice. Većina Srba ne želi da se složi sa izdajničkom politikom predsednika Srbije. Prvi put se za ovih 12 godina susreću sa borbom za goli opstanak bez pomoći svoje države. Srbi ne samo da nemaju adekvatnu pomoć od države nego je imaju za protivnika. Setimo se da su sve vlasti do ove sadašnje brinuli o Srbima na Kosmetu. Nekadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević je na svoj način pomagao Srbe na Kosmetu. Kasnije je to nastavila i Vlada Zorana Đinđića, pa onda vlade Vojislava Koštunice, koje su dosta pomagale. Nažalost, sadašnja Vlada koracima od sedam milja je udaljila Kosovo od Srba i Srbije.

Kako je sada srpskom narodu na Kosmetu? Pošto ste rekli da zvanični Beograd vodi izdajničku politiku, kako se sada osećaju preostali Srbi na Kosmetu?
Pa, kao prvo Beograd je napravio podelu na Srbe južno od Ibra i na Srbe severno od Ibra, ne bi li lakše manipulisao s jednim i s drugim Srbima. Srbe južno od Ibra je izveo na izbore i integrisao u vlasti u Prištini, i prepustio njihovu sudbinu vladi Hašima Tačija. Od nekakvih krokodilskih suza Beograda Srbi na Kosmetu nemaju ništa. Što se tiče Srba severno od Ibra, oni se nalaze na jednom raskršću. Prepoznali smo izdajničku politiku zvaničnog Beograda. Posledice te politike će se pokazati u septembru, kada će Boris Tadić pristati na sve što Zapad od njega traži. Pristaće i na sve pečate, carine i sudove i sve moguće stvari koje budu tražili od njega, samo da bi dobio status kandidata za prijem Srbije u EU. Beograd se ucenjuje ulaskom u EU, a s druge strane približavaju se i izbori u Srbiji i znaju na Zapadu da sledeća vlada, ako padne ova Tadićeva, neće biti izdajnička i marionetska, nego će biti vlast koja će voditi nacionalnu i državnu politiku. Zato Zapad žuri dok je Tadić na vlasti da završi pitanje sudbine Kosmeta. Sada se protiv Srba na severu Kosmeta vodi žestoka kampanja uz pomoć medija u Beogradu, oni prihvataju jednu viziju da su navodno svi Srbi ovde na severu Kosmeta kriminalci, koji su na barikadama. To je jako ružno što radi većina medija. Takav primer antisrpstva i delovanja protiv svojih sunarodnika nećete sresti nigde u svetu. Osnovna zamerka tim Srbima, na osnovu takvih medija, je što ne plaćaju porez vladi Hašima Tačija. Eto, to je glavni razlog zašto su Srbi izloženi velikim napadima. Srbija bi trebalo te Srbe da nagradi što ne plaćaju porez samoproglašenoj i nelegalnoj vladi Hašima Tačija, a ne da ih blati zato što neće da služe zločinačkoj kvazidržavi. Svi ti Srbi prema svojoj državi Srbiji izmiruju sve obaveze. Zato nijedan od tih Srba nije krivično gonjen u Srbiji, niti je na nekim poternicama srpskog MUP-a.  Ali kada ne izmiruju navodne obaveze prema samoproglašenoj Tačijevoj vladi, onda su kriminalci. Sva ta propaganda dolazi iz Beograda.

Kako komentarišete uklanjanje srpskih barikada?
Uklanjanje barikada od strane predstavnika opština je urađeno. Postavlja se pitanje i svrsishodnost barikada, imajući u vidu da je zvanični Beograd već potpisao Sporazum sa KFOR-om. Ako barikade treba da ostanu kao nešto što će psihološki da ohrabri Srbe, onda je trebalo da ostanu. Upravo sam prošao kroz srpske opštine na severu Kosova i ostale su barikade samo u Zvečanu.

A najavu dolaska nemačke kancelarke Angele Merkel?
Svi znamo zbog čega ona dolazi. Ne dolazi Merkelova zbog ekonomske saradnje, već da jasno i glasno kaže predsedniku Srbije da ako hoće u EU i da dobije Srbija status kandidata treba da se žrtvuje Kosmet. Potpis kojim se prihvata Tačijev plan u deset tačaka ne znači ništa ako ga ne prihvati Beograd, koji mora u svakom smislu da se odrekne i kontrole na severu Kosova. Tada će Tači moći da postavlja svoje organe, kako sudske, tako i policijske, carinske i sve druge, to jest da se odrekne Kosova. Ta politika da Evropa nema alternativu sada daje danak kroz gubljenje srpskih teritorija. Za početak daju Kosovo i Metohiju, a videćemo šta će sledeće tražiti. Sigurno je da će i drugi delovi Srbije doći na udar. Ono što je za sve nas Srbe na Kosmetu bitno je da upravo Brisel i Vašington pokušavaju da dok je Tadićeva vlast na sceni izvuku svu drenovinu, kako naš narod kaže, to jest da iscede i poslednju kap vode i da se učine svi ustupci radi stvaranja nezavisne države Kosovo.

U delu beogradskih medija se pojavila informacija da ste DSS i Vi podelili Srbe na Kosmetu.
Mislim da je to politička glupost i sraman napad na nas. Zajednička sednica četiri opštine nije prekinuta  na predlog odbornika DSS-a, već na predlog načelnika okruga, koji je šef predsednicima opština. Bitno je da je sednica prekinuta onda kada su mediji počeli da je snimaju, jer se zvanična vlast u Beogradu plašila. To je i rezultat odlaska predsednika opština kod predsednika Tadića, jer po njemu mi Srbi sa Kosmeta nemamo prava da raspravljamo o Sporazumu Beograda i KFOR-a, kao i o svojoj sudbini. Odbornici iz DSS-a su tražili na toj sednici da se pitanje Sporazuma stavi na dnevni red i da mi imamo pravo da kažemo šta mislimo o tom Sporazumu, jer se tiče nas samih. Predsednici opština su preuzeli obavezu da u vezi sa tim pitanjem ne daju da se narod izjasni. Onda je sednica prekinuta na predlog načelnika okruga i predsednika opštine Leposavić, ljudi iz DS-a. To znači da je u pitanju laž da smo mi delili Srbe.

Govori se o mogućim hapšenjima srpskih lidera sa Kosmeta, koji se suprotstavljaju Sporazumu Beograda i KFOR-a i Tadićevoj politici.
Predsednici pojedinih opština optužuju srpske političare sa Kosmeta koji su protiv tog Sporazuma da nisu bili na barikadama i da nisu bili aktivni učesnici protesta tokom svih ovih nedelja. S jedne strane nas optužuju da nismo bili prisutni na barikadama tokom političke borbe, a s druge strane najavljuju naša hapšenja – što je kontradiktorno jedno s drugim. Ovde je glavni predmet spora da je vlast popustila, da pet dana nije prošlo od skupštinske Deklaracije, a promenila je jednu takvu odluku, ali ne znam iz kojih razloga. Ili nije imala dovoljno snage da se bori, ili iz nekih drugih razloga.

Šta će se dalje dešavati na Kosmetu?
Sada sve zavisi od Beograda i najavljenih pregovora u Briselu. Očekujem da na tim pregovorima zvanični Beograd pristane da se naprave pečat i carine na administrativnim linijama između centralne Srbije i Kosova i Metohije, što bi faktički značilo priznavanje nezavisne države. Tako da je pristajanje na Sporazum sa Hašimom Tačijem samo jedna od faza ka nezavisnosti Kosova.

Znači da možemo da kažemo da se dogodila izdaja.
Da, slobodno možemo da kažemo da se dogodila izdaja posle pristajanja na albanske isprave i dokumenta, to jest lične karte, vozačke i saobraćajne dozvole, diplome i registarske tablice, a sada se kreće i na carinske pečate. Sledeći korak je stvaranje albanskog suda u Kosovskoj Mitrovici. Na osnovu svega toga možemo da zaključimo da je Beograd izdao Kosovo zbog ulaska u Evropsku uniju.

21 коментара

  1. I Evropa i Kosovo, urlali su Tadićevci na predizbornim skupovima a onda čuvena Tadićeva “sentenca” Evropa nema alternativu !!!
    Takve stupidnosti nisam čuo u svom životu, na pamet mi dolaze reči pokojnog Mladena Delića rečene u drugom kontekstu ” Pa ljudi je li moguće ” , Tadić je terminator srpske države !!!

  2. Зар дешавања са и око Декларације(а зашто није била Резолуција?)не личе на дешавања са Резолуцијом МСП.Тада, као и сада, Тадић је цео дан провео у Скупштини а касније из Брисла променио Резолуцију коју је НС усвојила и Вука оставио на цедилу.Сада је Споразумом “2Т” само пет дана по доношењу променио Декларацију, коју је Триванка хтела да мења још на самој седници скупштине.”ЕУ нема алтернативу” нас је довела довде а недај боже довешће нас и до даљих територијалних губитака.Јер, та сулуда и будаласта идеја је не само политички, већ и лексикографски глупа. По Вујаклији, алтернатива је избор између два или више решења а Тадић нам нуди само једно а и оно је неоствариво.Све и да сутра признамо Косово и Борка пошаљемо за амбасадора у Приштини ми нећемо бити примљени у ЕУ.Елем, треба решити и питање Рашке области(Санџака)Југоисточне Србије(Прешевске долине) и ако не целе Војводине, оно бар, Чанкове дружине “Сријем Хрватима”.Плаши ме да овај жуто-шифровани шлам у предизборној гунгули не направи неко цудо са наведеним српским територијама а онада ће све бити касно.ЕУ кобци само ћекају да нас раскомадају, али би највише волели да то учинимо сами, да они не прљају своје педерске руке.

  3. Dusa me zaboli kada procitam ovakve clanke.Samo se pitam zar moze postojati takav predsjednik a i vlada isto, koji su protiv svog naroda i svoje drzave.Koji mrze svoj narod i unistavaju svoju drzavu, ovo sta oni sada rade istorija ne pamti.Isto sto istorija ne pamti,kada ti neko otme jedan dio drzave i to silom ,a ti ga posle molis da ti to vrati.I sa istim tim sjedis i pricate suplje price od koji nista nema.Samo znam sve sto je oteto silom, jedino se moze vratiti SILOM, i drugog nacina nema.Posto je ova vlast na celu sa predsjednikom totalno izdajnicka, jedino sto moze nesto uciniti je “NAROD” ali samo jedinstven i slozan.Vreme ne ceka prolazi tako brzo, i moglo bi jednog dana da sve bude kasno.

  4. Политички скандал у Трогиру

    Већница СДП-а Хелена Новак сматра да Косово припада Србији и да су „нацисти из ЕУ дали Албанцима нову мафијашку државу”, што је изазвало бурне реакције
    Хелена Новак

    Од нашег сталног дописника

    Загреб – Познато је да Хрватска и све њене највеће политичке странке без обзира на идеолошку боју дају пуну подршку незаконито прокламованој независности Косова и Метохије, па тим снажније одјекне у јавности када неки усамљени појединац изнесе другачије мишљење о тој теми. Међутим, ово што се десило у Трогиру још није забележено на хрватској политичкој сцени – да активиста и локални представник једне велике странке као што је то СДП јавно у вези с Косовом иступи сасвим супротно од службеног става своје странке и државе.

    Млада већница СДП-а у Градском већу Трогира Хелена Новак, иначе секретар Изборног штаба те странке за 9. изборну јединицу, на све популарнијем „Фејсбуку” написала је да „демократија подразумева територијалну целовитост и сувереност међународно признате Републике Србије”.
    „Косово је српска аутономија, и по међународном и по националном праву покрајинској скупштини је надлежна републичка скупштина”, написала је Хелена Новак.
    У наставку своје преписке она истиче: „Косово је Србија, а то што се неко прави паметан у ЕУ, а никад на овим просторима није био, то је проблем, и то су нацисти новог доба. Косово је српска територија откада је света и века, разумеш – ово ће се ЕУ разбити о главу јер су дозволили Албанцима да имају још једну мафијашку државу.”

    Своје мишљење Хелена Новак написала је и о Албанцима: „Ако ћемо причати о Шиптарима, има их у Трогиру, имају златарне, пекаре, сластичарне. Варају, лажу, шверцају, дилају, пуцају, обрачунавају се на свој начин. Они су све само нису поштени, вредни и добри. То је смешно. Ал’ немам ја ништа против њих. Ја причам о Косову, српској аутономној покрајини.”
    Овакви јавни ставови 25-годишње већнице СДП-а изазвали су констернацију у политичким круговима овог далматинског града, али се она због тога превише не узбуђује. У најновијем „Националу” мирно је потврдила да су то њена размишљања и да то наравно нису ставови странке којој припада, већ њени лични, па су према томе њена приватна ствар.
    „Навела сам Косово само као пример, јер сматрам да је Европска унија направила погрешку с признањем ове државе, па се отворила могућност да још неки народи почну тражити своје право на осамостаљење, што, по мени, није добро. Међутим, још једном напомињем да су то моји лични ставови који немају везе са странком”, каже Хелена и закључује да је „цела ствар пренадувана и користе је неки људи из Трогира којима смета СДП.”
    А што се тиче односа с Албанцима она каже: „Имам пуно пријатеља албанског порекла, а како сам по опредељењу уверена левичарка, не мрзим никога друге националности нити вере и због тога они који ме познају знају да су ове оптужбе плод разних политичких игара, а у њима не желим учествовати.”

    СДП, иначе, има већину у Градском већу Трогира.

  5. Anglosaksonci nam otimaju dio po dio i mi postajemo obezglavljeni, ponizeni…

  6. Када се једном народу ишчупа корен сећања на своју прошлост, на своје јунаке и војне победе. Када му се ишчупа историјски корен постојања и битисања, он постаје зомби руља. Такав народ губи национално достојанство, поимање државне свести, престаје да има узоре и за њега више ништа није свето – па ни жртве које су пале, да би он данас уопште постојао.
    Зато чувајмо и учимо своју СРПСКУ историју !
    https://sites.google.com/site/djordjebojanicistorija/

  7. I u Drugom svetskom ratu su bile dve strane,fasisti i njihovi saradnici balisti i ustase,i Srbi na drugoj strani! Tako da ovde nista novo nema! Druga imena samo,a ideje i plan isti!! Poodavno je receno da se istorija ponavlja,samo sto ovi igraci na drugoj strani nikako da nauce nesto iz te istorije,a kakva im je bila istorija,do sramna,nije potrebno “mastilo” trositi!! Ni jedno tudje,strano,zlo nije opasno kao domace!! A ova nazovi vlast srpska je NAJVECE ZLO za Srbe gde god bili! Ali uz pomoc Gospoda i njih cemo predurati !!

  8. Poštovani Srbi, tekst koji je pred Vama je upravo ogledalo istine uz izdaju srpske nacije. Naša srpska dijaspora Slovenije, a i većina naše dijaspore u Evropskoj Uniji veoma je ogorčena. Sa našom braćom severnog Kosova i Kosova uopće stojimo srcem i dušom. Velika solidarnost do njih, da brane svoje živote, dostojanstvo, večita ognjišta i pravoslavlje čini junaštvo. Dakle, Srbima kojima je vlada Srbije sa predsednikom Borisom Tadićem već tri godine okrenula leđa svakako je nedopustivo, škodljivo i nezakonsko. Koordinacija naše Dijaspore, a mi smo već državljani EU, budno pratimo sva postupanja Vlade Srbije i predsednika Borisa Tadića, smatrajući da navedeni krše Bibliju broj 2, a to je USTAV SRBIJE. Naši iskusni pravnici napraviće sve, da kršitelji odgovaraju naciji po važećim krivičnim zakonima Srbije. Naravno, čekamo demokratsku smenu vlasti. Tako sa našom Dijasporom u Sloveniji već pripremamo protest u vezi loših postupanja vlasti u Srbiji sa predsednikom Borisom Tadićem do naše braće na severu Kosova. Uz to pokazaćemo i solidarnost do naše braće na Kosovu. Ta događanja preneće mediji uz kulturne prezentacije koje predstoje od 26. avgusta do 28.08.2011. god. Vodstvo!

  9. Najveći zločini u historiji čovečanstva su napravljeni nad srpskim narodom : Istrebljenje jednog naroda s njegovih vekovnih ognjišta – Srba iz Krajine-,bombardovanje Republike Srpske,stvaranje nakaradne i nemoguće države Bosne,dok se Srbima ni po koju cenu neda država,izrazito neprijateljski akt otimanje teritorija Srbije-Kosovo-,sankcije,bombardovanje Srbije jer brani svoj teritorijalni integritet i to sve od ” partnera i prijatelja” !! Dal li su Jevreji ovako nešto doživeli,možda ali upola manju tragediju !!

  10. Василим

    Треба отворено рећи да је НИколић и СНС саучесник у овим закулисним работама. Ништа он не критикује, већ уопштено говори како н+би он нешто урадио итд.
    Пре је хтео да мења Устав у вези броја посланика, сад опет по трећи пут у месец дана Николић, како за себе вели да је “политичар”, опет предлаже референдум о Косову и Метохији, па то је врхинац лицемерја. Па баш је Николић испред СРС-а учествовао у креирању и доношењу последњег Устава Србије , где је изричито забрањено (као и у другим нормалним државама) да се расправља о отуђењу сопствене територије, суверенитета и интегритета.

    Николић субверзивно делује , нуди лажне дилеме, очигледно је добио задатак да обесмисли отпор тиранији, да шири малодушност, да омекша издају у вези Косова и Метохије, …СНС је једна пројектована странка која је можда највећа претња , исто као и данашњи Стамболићев СПС или Палма-багериста, а и Веља Илић се прави луд, кад су га плаћали из Сегедина и Будимпеште дизао је механизацију, сад се прави луд, кука, замајава, …трулеж.

    Очигледно је д а су оба крила СРС-а , чиста фарса, нема ту ни родољубља , ни патриотизма, већ чистог опортунизма, конформизма, наопако.

    Народ је од муке пукао, не размишља нормално , рационално, црква се прави луда, већина академика, интелектуалаца, нису никаква елита, већ конформисти, опортунисти, бирократске гњиде,… данас смо најрањивији.

  11. Poštovani Željko Cvijanović je objavio ovaj link na kome se vide planovi okupacionih snaga i njihove bojazni. Paljenje prelaza i nova nasilja su zajedno sa budućim hapšenjem rodoljuba deo plana okupacije. Naravno pored sve sile jako se plaše otpora naroda. http://outsidewalls.blogspot.com/
    Doviđenja do oslobođenja!

  12. Љубомор

    Издаја и ВЕЛЕИЗДАЈА нема везе са уласком у ЕУ.
    Србија никад неће ући у ЕУ то је јасно сваком иоле мислећем Србину.
    САЧУВАЈ НАД БОЖЕ ВЕЛЕИЗДАЈЕ ТАДИЋА. Једино у шта се можено надати је молитва.
    Разлог: у Србији нема више ни једног родољуба који се хоће и може супроставити ВЕЛЕИДАЈНИКУ.

  13. Tomislav Nikolic, danas izjavi da se Kosovo, negde mu se zaturila Metohija, treba resavati referendumom. Zakasneli *pravink* ocigledno, prelazi na svom putu u zabranjenu *zutu traku*. Za tako nesto je potrebno, promeniti ustav…kakve su stvarne namere bivseg *grobara*, mozda je u pitanju *profesionalna navika-bolest*.

  14. Ova vlada treba da ide na doživotnu robiju , svi do jednog, a imovina sva da im se zapleni, doći će i taj dan!

  15. Na ruke Marku Jaksicu. Pa koliko puta treba da se kaze da je ujak Borisa Tadica (Jure Francetic-srana116) na najbrutalniji nacin pomorio stotine hiljada Srba 171 pravoslavnih svestenika 1941-1945, pise Edmond Paris, profesor Sorbone i dukumentuje. Sada se priprema podizanje spomenika tom uzasnom kriminalcu. Sta se ocekuje od sestrica, nego na ovako luka nacin dovrsi sto je ujak poceo. Ja sam poslao Pecat-u 28 stranica kopije iz te knjige. Marko, zamolio bih te da proveris ko u pecatu ne zeli da se to objavi?, Pozdrav, Dusan

  16. Jos da dodam da nisam najbolji istoricar, ali pamtim nas exodus 1945 kroz Rugovsku Klisuru i krvavu Pecku Bistricu…Dragi Srbi, TAKOVSKI GRM JE NAJBOLJE DRVO ZA VESANJE, Celu Vladu i “PROSRPSKOG PRETSEDNIKA” na po jednu granu da ih KOSOCVSKO METOHISKI gavrani zive kljucaju, i to bi bilo manje brutalnosti nego sto je ujak Jure Francetitic nizao Srbe na zice kroz usne skoljke i vodio ih u ambise i jame…Jos odjekuje EHO krikova, a kada se cita JAMA Ivana Gorana Kovacica, jeza te hvata… a “… moje su oci na mome dlanu…”. Zasto je ova poema zabranjena u Hrvatskoj?…

  17. Tako je to kad se glasa za 2000 evra,nedobijenih!

  18. Dosta je više defanzive, argumente koje koriste dušmani Srba treba vraćati kao bumerang upravo njima, odnosno:
    -Nezavisna Istra;
    -Nezavisna Dalmacija;
    -Nezavisna Abdićeva Zapadna Bosna;
    -Nezavisna šiptarska Crna Gora;
    -Makedoniju isključivo oslovljavati sa BJRMakedonija i po svaku cijenu držati stranu Grčkoj.

  19. E jos i ako mu je ujak J. Francetic, onda smo mi srb, sto rece Jovo Raskovic: ,,lud narod,. Spasa nam nema. A sto se tice Istre, Dalmacije, Slavonije, Babove Krajine,sve to treba podrzati ka separatizmu od Krv atske. Makedonija je postojala kaom geografski pojam u balkanskim i prvom sv. ratu, ali ,,makedonci, nisu. A sta sa Bukurestanskim mirom? Kako da taj medjunarodni pakt ne vazi samo za Srbe? Za Grke i Bugare vazi i sada.Makedonce treba podrzati protiv Bugara i Grka, da dobiju ,,egejsku,,i ,,pirinsku,, Makedoniju. Time bi se aktuelizovalo i pitanje sadasnje ,,VARDARSKE MAKEDONIJE,, To je njeno pravo ime a ne BJRM.

  20. SIMONIDA

    Iskopase ti oci, lepa sliko!
    Veceri jedne, na kamenoj ploci,
    Znajuci da ga tad ne vidi niko,
    Arbanas ti je nozem izbo oci!

    Ali dirnuti rukom nije smeo
    Ni otmeno ti lice, niti usta,
    Ni zlatnu krunu, ni kraljevski veo
    Pod kojim lezi kosa tvoja gusta.

    I sad u crkvi, na kamenom stubu,
    U iskicenom mozaik-odelu,
    Dok mirno snosis sudbu svoju grubu,
    Gledam te tuznu, svecanu, i belu;

    I kao zvezde ugasene, koje
    Coveku ipak salju svetlost svoju,
    I covek vidi sjaj, oblik, i boju
    Dalekih zvezda sto vec ne postoje,

    Tako na mene sa mracnoga zida,
    Na pocadjaloj i starinskoj ploci,
    Sijaju sada, tuzna Simonida,
    Tvoje vec davno iskopane oci…

    Milan Rakic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *