Foliranti

Piše Aleksandar Đaja

Svi znamo da je Kosovo istrgnuto iz sastava Srbije silom krstarećih raketa i avionskih bombi, a ne diplomatskim putem – i da se samo silom, a ne diplomatijom, može vratiti natrag

„Srpska napredna stranka nema ozbiljne snage, ni program. Svi u opoziciji imaju neozbiljne programe ili programe koji su odavno poraženi“, rekao je krajem prošle nedelje Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta Demokratske stranke, i nastavio: „Solidni rezultati i loša konkurencija naš su put do pobede na izborima. Najveće kritike javnog mnjenja koje ova vlada dobija tiču se ekonomske situacije, koju smo uprkos velikoj krizi uspeli da držimo pod kontrolom“.

IPAK, POMALO… KVARNO
Ne sumnjam da poslanik Mićunović sa svojim respektabilnim višedecenijskim primanjima na visokim političkim funkcijama u zemlji uspeva da „drži pod kontrolom“ ekonomsku krizu u svojim džepovima ili njegova ćerka Natalija Mićunović, koja kao direktor Uprave za rodnu ravnopravnost (plaćam piće onome ko mi objasni čemu ta institucija služi?) ima platu od preko 135.000 dinara – ali, građani Srbije ne mogu! Ali, ne mogu ni srpski vlastodršci da  „mrdnu repom“ u vezi s napadom Tačijeve policije na „granične prelaze“ ka Srbiji, dok im to ne odobre Amerika i NATO (koji su Tačijevu akciju i sponzorisali). Zato je njima očajnički potreban alibi za političku impotenciju. Zato se Tadić i DS, po običaju, u takvim  prilikama sete Narodne skupštine Srbije, a poslanik Dragoljub Mićunović SNS-a, dakle, istih onih „u opoziciji (koji) imaju neozbiljne programe ili programe koji su odavno poraženi“ (sic!) Za životnu dob gospodina Mićunovića, to je, ipak, pomalo… kvarno.
Kako će od trenutka nastanka ovog teksta, pa do njegovog izlaska iz štampe proteći određeno vreme, a uprkos tome što je deklaracija o krizi na Kosovu i Metohiji u Narodnoj skupštini (kao i uvek, anemična, kapitulantska, bez državnog stava i uz prepoznatljivu pseudopolemičku lakrdiju) izglasana – događaji na severu  Južne srpske pokrajine će se možda prebrzo razvijati da bih u ovom  trenutku mogao da predvidim rasplet. Ali, ono što mogu, jeste da u „minut posle dvanaest“ postavim pitanje predsedniku Republike Borisu Tadiću: koliko je, zapravo, tanka famozna „crvena linija“ koju ste odavno najavili, a koju država Srbija neće preći kada je reč o Kosovu i Metohiji? Koliko je tanka, kada je pod vašim režimom do sada već toliko izbledela da više nije ni „tanka“, ni „crvena“ – ona je „nevidljiva“! Jer, osim papagajskog ponavljanja da Srbija „nikada neće priznati Kosovo“ (što se u šiptarskim kafanama na Kosovu prepričava kao vic između Šiptara, vojnika KFOR-a i policajaca Euleksa, koji za istim stolovima, na istom zadatku, ispijaju, istina odlično „Pećko pivo“) – sve ostalo je amaterska, kvazipolitička retorika.
Ali, namerno ili slučajno, neke stvari su se poklopile…

KOŠMAR, ČOVEČE!
Predsedniku Srbije Borisu Tadiću je 26. jula u Pragu uručena prestižna nagrada „Polak“ za doprinos demokratskim i ekonomskim reformama u centralnoj i istočnoj Evropi. Istog dana, gotovo u isto vreme, tzv. „premijer Kosova“ Hašim Tači naredio je slanje još pripadnika specijalnih jedinica policije Kosova, „Rosu“ na prelaz Jarinje. Takođe, istog dana i gotovo u isto vreme, portparol Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Endi Mekgafi izjavio je da „Kosovo, kao i sve ostale suverene države ima pravo na kontrolu granica i na carinu“. Nažalost, čak i direktor srpske policije Milorad Veljović, izjavljujući u sredu, 27. jula, da „nije bilo prelaska ekstremista iz centralne Srbije na teritoriju Kosova i Metohije“ – ne zna da reč „teritorija“ ima atribut državnosti! I, još gore, nastavlja: „Policija Srbije neće dozvoliti eskalaciju nasilja na severu Kosmeta i sprečiće svaki pokušaj ekstremista iz unutrašnjosti Srbije da dođu na sever pokrajine i tamo narušavaju javni red i mir“. Zaključuje kako će biti pružena zaštita pripadnicima Euleksa i KFOR-a, kao i ostalim predstavnicima međunarodne zajednice na Kosmetu… Košmar, čoveče! On bi opet da usmeri srpsku policiju na goloruke „ekstremiste iz unutrašnjosti Srbije“, a štitiće pripadnike Euleksa i KFOR-a koji imaju helikoptere, borna kola, mitraljeze, šlemove i pancire… Kad će srpska policija početi da na Kosovu i Metohiji štiti srpski narod? Nije li to jasno napisano u Rezoluciji SB UN 1244, koju su NATO i Amerika zgužvali kao toalet papir, na šta su naši vlastodršci, izvinite na izrazu – samo „pustili vodu“.
I, umesto da posle svega Boris Tadić u znak protesta i skretanja pažnje sveta na kosovski problem vrati dobijenu nagradu „Polak“, jer akcija Šiptara, KFOR-a i Euleksa očigledno nije doprinos „demokratskim i ekonomskim reformama u Evropi“, te da odmah sa srpskom policijom i žandarmerijom izađe na lice mesta (valjda je to s ove strane „granice“ još uvek dozvoljeno) – on izjavljuje da Srbija neće ratovati i da probleme treba rešiti diplomatskim putem… Da je taj problem mogao da se reši diplomatskim putem prvi bi ga rešio Slobodan Milošević, a ne bi zarad teritorijalnog integriteta i zaštite nacionalnih interesa držao na Kosovu i Metohiji vojne i policijske snage koje su Srbiju koštale milion tadašnjih maraka dnevno! Svi znamo da je Kosovo istrgnuto iz sastava Srbije silom krstarećih raketa i avionskih bombi, a ne diplomatskim putem – i da se samo silom, a ne diplomatijom, može vratiti natrag. To je jednačina koja, nažalost, u istoriji ljudske civilizacije još nikada nije omanula. Sasvim je drugo pitanje, imamo li mi danas tu silu ili nemamo. Ali, narodu se mora reći istina. Ne može više ovaj režim zarad očajničkog opstanka na vlasti beskrajno zamajavati narod „grandioznom diplomatskom borbom“ mitološkog formata. Sa foliranjem je – završeno!

7 коментара

  1. Ко да брани КиМ силом? Борис Тадић? Онај исти Борис Тадић који је учинио све, што је било у његовој моћи, да уништи Војску Србије и нјену борбену готовост сведе на ниво који служи само за парадно постројавање. Онај Борис Тадић који је, као министар одбране, наредио да се униште целокупне резерве ПА ракета “стрела 2М” и њихово уништење уприличио на војном полигону у Никинцима у присуство тадашњег америчког амбасадора Монтгомерија. Онај Борис Тадић, који је заједно са садашнјим министром одбране Шутановцем, читаве тенковске батаљоне послао својим пријатељима Американцима у “сартид” (претходно су многи од тих тенкова генерално ремонтовани и опремљени потребном опремом, неки су директно из ремонтног завода послати у “сартид”, наравно ремонт је плаћен из буџета Србије). Онај Борис Тадић који је, приликом доласка његовог ДОС-а на власт, у тадашнјој Војсци Југославије затекао око 1000 летно способних авиона, а данас? Једино што од Бориса Тадића можемо очекивати је да и даље чини све што је у његовој моћи да спречи Србе да се бране без обзира дали бранили само своје животе, своје породице, КиМ или целу Србију. А да, можемо очекивати да се извинњава свима онима против којих би Срби устали да се боре бранећи свој голи опстанак као и да за све лоше ште се може десити, унапред, за кривце прогласи Србе.

  2. Kako odbraniti Kosovo i Metohiju? Očigledno jedino tako da se prvo odbranimo od ovih “žutih” štetočina i izdajnika, koji su izgubili svaki kompas, te jedino gledaju u Tadića i rade ono što im on naredi – a tek Tadić uopšte ne zna na kojoj se planeti u ovoj galaksiji nalazi! Nesreća za narod Srbije, velika nesreća!… Postoji ona čuvena Brojgelova slika “Slepac vodi slepca”… Da li uopšte treba i da napomenem (uz izvinjenje svim ljudima slabog vida), da je u ovoj srpskoj metafori “slepac” Boris Tadić, a ostali slepci koji idu za njim, njegova Vlada, ministri, vojska, policija, diplomatija, graditelji mostova “Mirko i Slavko”, pardon “Zoran i Nenad”, kako Boris predloži da se zove most preko Ade… Pa, zar treba više? Nesreća, braćo i sestre Srbi! Što pre skloniti ove s vlasti, još koliko juče – pa posle, tek prvo da utvrdimo kolika je šteta za njima ostala, pa da probamo dalje… Ovako, dno dna!… Hvala ovakvim autorima i ovakvim listovima što narodu pružaju ipak kakvu takvu nadu!

  3. U pravu je Čedo, Tadić da uništava – uništava! Nisam ni sam siguran slušajući ga i gledajući ponekad, da li on to zaista misli šta govori, da li je svestan toga što govori, ili što bi narod rekao: da li je uopšte “sam” – ili se jednostavno sprda sa narodom srpskim?!… Dokle bre tako? Narode, stoj, zaustavi ovu žutu propast! Pa,ove ni Bušmani ne bi trpeli, a kamoli neki drugi narodi koji imaju običaj da poneke “strane plaćenike” skuvaju u loncu… Jer, ako ova politika koju vode Tadić i žuti nije plaćenićka, onda je to čista šizofrenija i njima svima je mesto u odgovarajućoj ustanovi. Ako to rade svesno, opet im je mesto u odgovarajućoj ustanovi, samo drugog tipa!… Veliki pozdrav Đaji i Pečatu!

  4. Dragoljub Mićunović koji od početka ove nazovi demokratske balade, glumi pametnog filozofa bez velikih materijalnih pretenzija, već samo želi da Srbima donese demokratiju, zapravo je vrlo lak na lovu. Pa ni njegova ćerka, kao što vidimo, nema s tim problem. Mićun im je uvek služio da kad žutima zagusti, on kao izađe za govornicu i “autoritetom svojih godina” i profesorskim zvanjem – gasi vatru. I to mu je, zaista, dugo vremena i uspevalo kod naših, s oproštenjem, u većini slučajeva neobrazovanih i naivnih poslanika. Ali, ni poslanici više nisu takvi, a ni Mićun ne može više da folira. Dosta je i bilo! Dogorelo je!… Jedna moja prijateljica kad god nekog od njih vidi na televiziji, mora da pljune u tom pravcu. S toga svako jutro pere ekran. To je najčistiji televizor u gradu! … Šalu na stranu, sve čestitke Alekandru Đaji na još jednom izvrsnom tekstu, i Vučeliću i svima u redakciji što imaju sluha za narod. Jer, oni su jedina svetla tačka u ovom žutom mraku. Jer, neko bi rekao da je mrak crn, ali nije… U Srbiji, mrak je – žut!

  5. Dragoljub Micunovic je eksponent nemacke politike na Balkanu, segment Srbija. Dragoljb Micunoviuc je produzena ruka na relaciji.ucenje popa .Maltusa-Habermas-Ruzica i Zoran Djindjic-DS, kao teritorijalna organizacija.

  6. Ovde je sve receno, posto danas svijetom vladaju,: fasisti, nacisti i svakojake vrste mafije, pravda i zakon ne postoje. I nista se nemoze vratiti putem zakona ili prava, a sve sto je oteto silom jedini nacin je da se vrati SILOM.

  7. Ta mirodjija koja je u svakoj corbi tj D.Micunovic je jedno veliko nista, hvata se za neke zasluge, za G.Otok i bolji od njega su bili nagolom otoku ali nisu ljigavci poput njega.Bilo je takvo vreme rece nesto protiv vlasti zatvor ti negine, moram spomenuti 70 godina sam radio u Ljubljani u 2 sata nocu sa kolegom iz Ivanjice se dogovorimo da probudimo Ljubljanu, sjati se Milicija i Samo nas usutkuju tovrisi malo tise jer ko je smeo nekog osuditi a peva o voljenom sinu naroda i narodnosti.Sta napisati u presudi pevali su tovaris TITU.Tako i on rekao neku vise i covek postade demokrata disident poput M.Djilasa kad je izgubio privilegije poceo lajati na sva usta , dok je bio na vlasti terao narodu strah u kosti.Za ovog Dragoljuba koji je poput amebe ne sto obitava nego i druge razmnozava mislio sam da je doba krede i tercijera proslo ali izgleda jos traje dokaz su D.Micunovici J.Krkobabic.Kako ih nije sramota izlapeli i jos zele prodavati praznu slamu koje oni imaju na pretek u svojim glavama.Gospodine Vucelicu koliko sam nekad bio protivnik vasoj politicitj SKJ ali uvek je bilo cestitih ljudi ja nikad nisam usao u partiju bas zbog kojekakvih Dacica, Krkobabica , Djilasa i sl.Koji oslobodise zemlju ali ne spomenuse one koji kosti ostavise a da nikad nisu bili u partiji nego su casno stali u obranu otadzbine.A i ovi Metuzalemi odbrojavaju posljednje dane nepitaj kome zvono zvoni jer tebi zvoni rece Hemingvej.Hvala vam na jedinim novinama koje imaju sjaj i ulivaju nadu u vrednost Srba u Srbiji.Dok ove Tuberane/ zutokosuljse nemogu smisliti.Kratko srpski gade mi se.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *