Fašizam u mađarskim letnjim kampovima

Piše Vlastimir Vujić

Na letnjim kampovima Mađara u regionu direktno se promovišu fašistička i nacistička ideologija

U organizaciji Fidesovog manjinskog sekretarijata, engleskih Mladih socijalno-liberalnih demokrata, rumunske Proevropske lige, Građanskog saveza i Saveza mađarskih omladinskih organizacija (MISS), prvi Letnji Slobodni univerzitet Mađara izvan granica matice održan je od 21. do 29. jula 1990. godine u Balvanjošu (Rumunija). Kamp se 1997. godine preselio u Taušnadfirdo, takođe u Rumuniji (od tada ga nazivaju „Tušvanjoš“), a tokom godina političari, stručnjaci i predstavnici civilnih organizacija držali su predavanja o privatizaciji, javnoj bezbednosti, pravosuđu, odnosu države i crkve, rumunsko-mađarskim privrednim i kulturnim vezama, funkcionisanju manjinskih samouprava, geopolitičkim izgledima država Karpatskog basena…
Vremenom, međutim, bilo je sve manje Rumuna, a sve više Mađara. Od pre tri godine Rumuni su definitivno odustali od „univerzitetskog prisustva“ u Tušnadfirdu. A ovogodišnje julske teme, izjave i poruke koje su Viktor Orban, Laslo Tekeš i svi politički predstavnici Mađara u regionu (među kojima je bio i predsednik SVM u Srbiji Ištvan Pastor) uputili iz Tušvanjoša, revoltirale su rumunsku opoziciju koja je odmah zatražila vanrednu sednicu Parlamenta i usvajanje deklaracije u kojoj se osuđuju izjave mađarskih zvaničnika, jer je to pitanje „nacionalnog dostojanstva“! Žestoko je reagovao i predsednik države Trajan Basesku.

ČIJI JE ERDELJ?
Ali, vratimo se na – uvertiru. Četiri meseca ranije. Na ovogodišnje martovsko obeležavanje nacionalnog mađarskog praznika kada je premijer Viktor Orban poručio „neka Erdelj bude kao što je bio, i mađarska nacija – kakva je bila. Erdelj su nam uzele sile i države koje su imale dobro definisan cilj da teritorijalno rastoče istorijsku mađarsku naciju i nacrtaju veštačke granice kako bi i dalje bili dirigenti. Tome je početak kraja.“
I predsednik mađarskog Parlamenta Laslo Kever (Fides) nedugo posle Orbana izjavio je da Budimpešta bezrezervno podržava želju za autonomijom Mađara u županijama u Rumuniji, u kojima su Mađari većina. On je na obeležavanju Dana svih Mađara, u rumunskom gradu Trgu Murešu, poručio da „ne samo što ljudi traže autonomiju, već je to i Božja volja“! Iako je šef rumunske diplomatije Teodor Bakonesku tražio od mađarskog ambasadora u Bukureštu Oskara Fuješa da se Budimpešta ogradi od tih delova  govora Orbana i Kevera – odgovor nikada nije stigao. Pokušaju usvajanja deklaracije o zaštiti rumunskog „nacionalnog suvereniteta“ povodom ovih politički provokacija usprotivila se mađarska zajednica u Rumuniji (čiji je UDMR u vladajućoj koaliciji!), ocenivši da zvaničnici iz Mađarske nisu ništa uvredljivo govorili, niti uradili.
Nova ucena Mađara stigla je u maju. Potpredsednik rumunske vlade Marko Bela imperativno je uslovio da u Prosvetnom  zakonu ostane Odredba da se istorija i geografija predaju na jezicima manjina (dakle, mađarskom i ostalima). U suprotnom, kako je naveo Bela (koji je inače iz redova Demokratske unije Mađara), vladajuća koalicija može da „odleti u vazduh“, a zna se da vlada Emila Boka u Parlamentu zavisi od glasova UDMR-a, glasova poslanika nacionalnih manjina (uključujući i poslanika srpske zajednice u Rumuniji) i glasova poslanika i senatora iz opozicionih partija koji su prešli na stranu vlasti. Zakon o prosveti (posle Beline „pretnje“) delimično je modifikovan. Taman toliko da Mađari „drage volje“ ne napuste vladajuću koaliciju. Pitanje je, međutim, kažu analitičari, da li bi to oni uopšte i uradili. Jer, osim potpredsednika, u vladi imaju tri ministra i veći broj državnih sekretara i savetnika, kao i značajan broj rukovodećih položaja u državnim institucijama i državnim kompanijama na centralnom i lokalnom nivou.

REVANŠIZAM MAĐARIMA
Na ovogodišnjem julskom 22. Letnjem Slobodnom  univerzitetu u Tušnadfirdu  ucene Mađara su nastavljene. UDMR je odbio da prihvati novu mapu teritorijalno-administrativne organizacije u Rumuniji (gde bi u jednoj velikoj centralno-transilvanskoj regiji bile sve mađarske županije Sekeljfelda), a predsednik Basesku zbog takve odluke rumunskih Mađara morao je da odloži donošenje novog Zakona o kulturnoj autonomiji nacionalnih manjina u toj zemlji! Orbanu je putem rumunskih medija poručio (pošto ga, za razliku od prethodna dva kada je bio lično prisutan, ovoga puta nije pozvao u Tušvanjoš) da nikada neće doći vreme u kojem će mađarski premijer moći „da se pita“ za bilo koji slučaj koji dotiče Mađare u Transilvaniji. Zato neka ih pogrešno ne podržava i ne prelazi „crvenu liniju“ kojom narušava teritorijalni suverenitet Rumunije. Drugom  glasnogovorniku obnavljanja „velike Mađarske“, potpredsedniku EP Laslu Tekešu, lideru Nacionalnog saveta Mađara u Transilvaniji (kome je Sud u Bukureštu nedavno odbacio zahtev za registraciju nacionalne stranke, mađarske Narodne partije), poručio je da kompenzacija za izgubljene teritorije Mađara nikad nije bila, niti će biti – pravo za bilo kakvu vrstu posebne etničke autonomije njihovoj nacionalnoj manjini u bilo kojoj zemlji.
„Rumunija ima 22 miliona stanovnika, od čega je samo milion i po Mađara. Ne može se interes više od dvadeset puta brojnije većine, Rumuna, kojima je to matična zemlja – žrtvovati ni zbog jedne nacionalne manjine koja u njoj živi. Pa ni Mađarske“, rekao je predsednik Trajan Basesku, ovih dana u centru pažnje rumunske štampe zbog izjave da je bivši kralj Mihaj Prvi (koji sada živi u Bukureštu) izdao nacionalne interese Rumunije kada je 1947. godine abdicirao pod pritiskom Crvene armije. Istovremeno, kao što je „Pečat“ pisao u prošlom broju („Rumunski prodor na Istok“), Basesku je branio naredbu maršala Jona Antoneskua da se rumunska vojska pridruži napadu Hitlera na SSSR kako bi oslobodila Basarabiju (današnja Republika Moldavija) koju su Sovjeti otcepili od Rumunije, 1939. godine, na bazi pakta  Molotov-Ribentrop!
Iako je gledanje predsednika Baseskua na događaje iz Drugog svetskog rata krajnje uvredljivo za Rusiju (SSSR) koja je u toku rata imala 27 miliona žrtava, analitičari tvrde da izjava rumunskog čelnika može da se čita u kontekstu – revanšizma Mađarima! Posledica, dakle, sve agresivnije podrške Orbanovog Kabineta propagiranju fašizma i nacionalizma idejom ponovnog ustrojstva „velike Mađarske“.

_________________

Pogrešna „multikulturalnost“ drugih

I trodnevno okupljanje mladih Mađara ultradesničara (od 8. do 10. jula) na Šestom „EMI taboru“ u Kanjiži (kada su nesmetano vijorila mađarska znamenja iz najcrnjih istorijskih perioda te države) krajnja je politička zloupotreba letnjih kampova. Nedopustivo je da vlast Borisa Tadića i celokupni državni aparat dozvoljavaju da se u Srbiji pod izgovorom pogrešno shvaćenog srpskog  multikulturalizma(!?) – legalno održavaju skupovi koji propagiraju fašizam i nacionalizam.
U programu ovogodišnjeg „EMI tabora“, između ostalog, održana je i tribina „Da li će biti pomilovanja, hoće li pobediti pravda“, povodom zatvorske kazne od ukupno 61 godine izrečene mađarskim mladićima iz Temerina  koji su na zverski način  ubili mladog Srbina.
Na kanjiškom skupu bilo je reči i o „južnoslovenskim ratnim sukobima“ od pre dve decenije. Jedna od tema kojom su se bavili učesnici kampa glasila je „Mađari u svetlu beogradskih ravnica ili naša zlatna era u Južnim krajevima“(!), a „Vojska staje na svet“ bio je naslov predavanja o vojno-istorijskoj i diplomatskoj pozadini ponovnog priključenja 1941. godine „Južnih krajeva“ Mađarskoj. Naziv – Vojvodina, gotovo niko od aktera nije ni pomenuo! Čula se samo reč „Delvidek“ (koja na mađarskom označava tzv. „Južni kraj“ iz vremena pre Trijanonskog sporazuma).
Iako je organizator ovog, kako ga je lokalna samouprava Kanjiže nazvala „festivala“, mesni Savez „Rakoci“, javna tajna je da je manifestacija imala „institucionalnu podršku“ Nacionalnog saveta Mađara u Srbiji, a finansijsku mađarske vlade i ekstremno desnog pokreta Ujedinjene mađarske omladine u Južnom kraju „Jobik“!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *