Cenzurisana Angela

Piše Miodrag Zarković

Režimski poslušnici iz medija sasvim ignorišu brutalnu poruku nemačke kancelarke

Zamislite sledeću situaciju: došla Angela Merkel u Beograd i rekla da neće biti nikakvih novih uslova za Beograd, da je Evropska unija u celini, a i Nemačka posebno zadovoljna svime što je Srbija uradila na putu evropskih integracija i da će se ona lično najsnažnije založiti za to da prvo naša zemlja bude primljena u EU, a da tek posle bude rešavan konačan status Kosova i Metohije, na nekoj međunarodnoj konferenciji, koju će, eto, upriličiti Nemačka ako niko drugi neće.
Možete li uopšte da pojmite količinu nekontrolisane, divlje, histerične euforije, koja bi po beogradskim medijima ispratila ovakvu izjavu nemačke kancelarke?! Ko bi sa ekrana posle toga skinuo Milicu Delević ili Božidara Đelića?! Da li bi, danima posle posete Angele Merkel, ikome u javnosti bilo dopušteno da priča o bilo čemu drugom, osim o tome kako je „politika na dva koloseka“ dovela do potpunog trijumfa i kako je Boris Tadić, eto, bio potpuno u pravu, kada je tvrdio da državni integritet možemo da odbranimo samo uspešnim evropskim integracijama?!
Avaj, Angela Merkel je na kratkom proputovanju kroz Beograd rekla nešto potpuno suprotno od onoga što je opisano u hipotetičkom prvom pasusu. „Gvozdena frau“ je svojim beogradskim domaćinima u lice poručila da je njihova politika „I Kosovo i Evropa“ doživela potpuni debakl i da nastavka evropskih integracija neće biti sve dok zvanična Srbija ne bude omogućila Hašimu Tačiju da na miru i nesputano završi otimanje svete srpske zemlje. I, kako su na to reagovali beogradski mediji? Da li je bespogovoran, komandni nastup Angele Merkel podrobno analiziran, kako bi iz njega bili izvučeni odgovarajući zaključci, a oni čiju je politiku „Gvozdena frau“ pokopala bili prinuđeni da odgovaraju zbog svoje lakomislenosti/brljivosti/veleizdaje?
Taman posla! U informativnim emisijama beogradskih TV stanica poseta nemačke kancelarke ispraćena je uglavnom protokolarno i suvoparno, bez zalaženja u podrobnije ispitivanje njenih reči. Udarne teme bile su tropske vrućine, ponegde i Gadafi, i to je to. Milicu i Božidara nismo ni videli, ni čuli posle odlaska Merkelove.
Kamo sreće da ih je povela sa sobom…
***
Malo podsećanje kolegama sa „RTS“-a: Jugoslavija se raspala. U krvi, štaviše. Hrvatska je sada samostalna država, baš kao i Srbija. Tako da muzičke grupe iz Hrvatske nikako ne mogu da budu „domaće“.
U izveštajima sa poslednje večeri „Bir festa“, koji su se u ponedeljak vrteli tokom celog dana, grupa „Atomsko sklonište“ bila je navedena u nabrajanju domaćih bendova koji su nastupili na festivalu. „Atomsko sklonište“ je, inače, rok grupa iz Pule. A Pula je grad u Hrvatskoj. A Hrvatska se, dakle, ratom i genocidom otcepila iz Jugoslavije. U ime čega „Atomsko sklonište“ nikako ne može da bude domaći bend. Osim ako „RTS“ nema neka saznanja koja su nama promakla.
***
Džordž Orvel je svojevremeno pustio svom pesimizmu na volju, pa je rekao: „Ako hoćeš sliku o budućnosti, zamisli jednu čizmu koja gazi ljudsko lice – večno“.
Orvel nije predvideo Slobodana Homena, inače bi svoju viziju sutrašnjice opisao ovako: „Ako hoćeš sliku o budućnosti, zamisli Homena kako priča o pooštrenim zakonskim merama – večno“.
Zaista, ko je u četvrtak, 18. avgusta, gledao gostovanje državnog sekretara Ministarstva pravde na „B92“, mogao je da se još jednom uveri da je Tadićeva Srbija totalitarna, despotska, strogo kontrolisana država, koja savršeno odgovara najmračnijim orvelovskim slutnjama i strahovima. Nove kazne za „remećenje javnog reda i mira“ (ko je rekao „gej parada“?!) jesu rigorozne i zastrašujuće same po sebi, ali pravi horor Tadićevog režima ispoljava se tek kada vidite s kakvim sladostrašćem Homen priča, a s kakvim oduševljenjem njegov domaćin, novinar „B92“, netremice sluša, šta je sve namenjeno onima koji se usude da se usprotive uterivanju „evropskih vrednosti“. Taj „razgovor“ kao da je trajao večno, toliko je bio mučan.
Ko je odgledao ovaj razgovor, neminovno je shvatio da je Orvel, sa romanom „1984“, u stvari bio optimista.

2 коментара

  1. Postovani Miodraze,ne ignorisu mediji izjavu i poruku fasistickog “andjelcica”,nego ni jedan medij ne sme to da objavi!!U Srbiji ne postoji NITI JEDAN JEDINI slobodan medij,novine,TV,Radio stanice,bilo sta, sve je pod teskom cenzurom i ni slova ne smeju objaviti bez dozvole vlasnika,a znamo vrlo dobro ko su vlasnici nasih medija!! Ne postoji veca kazna za ljudsko bice nego kad te lise svojeg JA !! Onda si mrtvo slovo na papiru,i sto je najzalosnije ubedis sebe da je to u redu!!A zasto? Svako zna svoje razloge,a uglavnom su u NIKE patikama i punom koritu !! Pretci su nam pod turcima proveli vise od 500 godina i bili vise gladni nego siti,pa su eto izdrzali i to “cudo”!!A ovi danasnji ne bi ni dan zrtvovali za bolje sutra!! Ne ulazi zivot samo na usta!!

  2. nezgodno je zenu cekati i kad dolazi kao mlada a kamoli kao seficu jedne nemacke, mediji nisu bili spremni za ono sto su od nje culi, ona je igrala otvoreni poker, rece nam sto je mislila a sta ako tako ne bude, koga li ce poslati da nas dejogunizuje, a braca rusi kao nisu znali sto ce nam reci, jasno je da mediji moraju da pisu kako im gazda kaze, merkelova neka se izmeri na kantaru, mozda dobije neko ostrvo na jadranu a kosorku devojku za sobaricu a tacija za dvorsku ludu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *