BOŽIDAR VUČUREVIĆ Čekajući pravdu završio u bolnici!

Piše Božidar Vučurević

Nekadašnjem gradonačelniku Trebinja naglo se pogoršalo zdravstveno stanje i u sredu je prebačen u Zemunsku bolnicu na neurohirurško odeljenje, gde je priključen na aparate i infuziju

Nekadašnjem gradonačelniku Trebinja Božidaru Vučureviću pozlilo je u sredu oko 9.30 časova, pao je u nesvest i prebačen je u Zemunsku bolnicu. Vučurević je uhapšen u Srbiji 4. aprila na osnovu poternice koju je za njim raspisala Hrvatska koja ga tereti za zločine na području Dubrovnika i čeka odluku po zahtevu za ekstradiciju Hrvatskoj. Iz ekstradicionog pritvora u Beogradu pušten je 17. juna, pod uslovom da ne napušta Srbiju do okončanja ekstradicionog postupka.

PRIKOPČAN NA APARATE
Kako je u obavezi da se istražnom sudiji javlja dva puta nedeljno, ponedeljkom i četvrtkom, te je gotovo ostao bez novca za smeštaj u Beogradu, Vučurević je pre petnaestak dana prebačen iz hotela u centru grada u privatni stan u Zemunu. Svest je izgubio u sredu ujutru, posle čega je hitno prebačen u najbližu bolnicu u Zemunu, gde je i prikopčan na aparate. U toku pisanja teksta Vučurević je bio na infuziji, primio je desetak injekcija, stanje se još dijagnosticira, a prvi rezultati na neurohirurškom odeljenju Zemunske bolnice mogu se, kako je rečeno, očekivati posle 48 sati. Za sada se ne nalazi u životnoj opasnosti, mada lekari navode da je njegovo stanje dosta kritično imajući u vidu da je imao dva infarkta. Pitanje moguće operacije čeka na konačnu odluku lekarskog konzilijuma.

KRITIČNO STANJE
Prema rečima Vučurevićevog advokata Svetozara Vujačića, svi događaji prethodnih meseci su veoma teško delovali na njegovog klijenta. Prvi put u životu je odvojen od porodice i svog zavičaja duže od nekoliko dana.
„Ubija ga nepravda i puževa brzina srpskog pravosuđa, kao i politički truli dogovori zvaničnog Beograda i Zagreba o njegovom hapšenju. Sve mu se skupilo. Kao posledica svega došlo je do pogoršanja zdravstvenog stanja. Njemu dijagnoza nije postavljena. Razgovarao sam sa Božidarom o njegovoj situaciji, kao i sa lekarima. Njegovo zdravstveno stanje je kritično. Ukoliko bi se ispostavilo da je potrebna neka hiruruška intervencija, pitanje je da li bi lekari pribegli operaciji s obzirom na to da bi to zahtevalo jaku anesteziju. Imajući u vidu da je imao dva infarkta lekari smatraju da postoji opasnost da se posle tako jake anestezije ne probudi. Nadam se da do toga neće doći. Vučurević je optimista, veruje da će mu biti bolje, mada je vidno razočaran kako se prema njemu ophode pravosudni organi u Srbiji, izuzimajući istražnog sudiju Milana Dilparića. Nikome nije jasno zašto pravosudni organi u Beogradu ne odbijaju zahtev iz Hrvatske o njegovom izručenju Dubrovniku. On je ubeđen da je politički talac političkih igara ljudi koji su doneli odluku da bude uhapšen i da ga drže u Beogradu kao taoca za neke buduće pregovore o isporukama ljudi, pridruživanju naše zemlje EU i drugih političkih trgovina na najvišem nivou. Kada bi se to pravno gledalo i kada bi sudije presuđivale, on bi odavno bio u Trebinju. Mi, njegov pravni tim, dostavili smo sudu i više nego validne dokaze da on nema nikakve veze sa hrvatskom optužnicom“, kaže za „Pečat“ advokat Vujačić.

DIPLOMATSKI SKANDAL
Vučurevićeva odbrana dostavila je i izveštaj Haškog tribunala da je on na okolnosti ratnih dešavanja u Hrvatskoj i BiH već bio ispitivan i da je konstatovano da nema njegove odgovornosti. Pri tom da podsetimo da je nedavno Vučurević pisao o njegovom slučaju i ministru pravde Republike Srpske, i da je ambasador BiH u Srbiji Boriša Arnaut tražio dva puta prijem kod ministarke pravde Srbije Snežane Malović, koja ga još uvek nije primila na razgovor, što je diplomatski skandal.
„Snežana Malović se nije udostojila ni da mu pismeno odgovori. Nigde se u Evropi nije dogodilo da ministar pravde jedne zemlje odbije da primi ambasadora druge zemlje, čiji je državljanin u pritvoru. Takođe, Ministarstvo pravde Srbije od trenutka hapšenja Vučurevića, 4. aprila ove godine, nije obavestilo ambasadu BiH da je njihov državljanin uhapšen. Izgleda da je u Srbiji sve dozvoljeno. Ovo na sve liči samo ne na pravo i zakon, jer u Srbiji vlada hajdučija. Gde će im savest? Plašim se da se ne dogodi, ne daj Bože, da neke odluke u vezi sa njim ne donose posthumno. Ako se nešto desi najodgovorniji će biti predstavnici vlasti u Srbiji“, zaključuje Svetozar Vujačić.

3 коментара

  1. Tvoj polozaj, je opomena Srbima, da im slucajno nesto nepadne na pamet, opet su te gurnuli u *prvi eselon*,o cemu nije pusten moj prilog!
    ……………………………………………
    Predsednik FBiH traŽi osnivanje novog distrikta
    Budimir Srpskoj otima Posavinu!

    Malo sutra – Predsednik FBiH i visoki funkcioner HSP-a Živko Budimir zahteva da se opštine Brod, Derventa i Šamac otmu Srpskoj i od njih napravi „distrikt Posavina”
    Igra se vatrom …. Živko Budimir namerio da od RS otima teritoriju

    Predsednik Federacije BiH Živko Budimir tvrdi da je dobio podršku šefa OHR-a Velentina Incka da se Posavina proglasi novim distriktom u BiH i tako odzume Srpskoj. Ideju su, tvrdi Budimir, podržali i mnogi međunarodni zvaničnici i ambasadori nekih od najmoćnijih zemalja u BiH!

    Iz Srpske odgovaraju da je Budimirova inicijativa probni balon i odgovor na zahtev pojedinih kantona s hrvatskom većinom u FBiH da se na referendumu izjasne o otcepljenju od FBiH. Sagovornici Pressa RS tvrde da inicijativa predsednika FBiH nema nikakve veze sa hrvatskim nacionalnim interesima i povratkom, već da je u pitanju nova podvala „platformaša”.
    Podvala „platformaša”

    Iako jedan deo Posavine pripada FBiH, a reč je o Posavskom kantonu koji obuhvata opštine Orašje, Domaljevac i Odžak, Budimir je u svojoj inicijativi „zamislio” mnogo širu teritoriju koja zahvata i blizu deset odsto površine RS. Tako bi u novi distrikt, prema Budimirovom zahtevu, ušle opštine Šamac, Brod, Derventa i Modriča, ali i još neke lokalne zajednice u RS! On predlaže da se prekompozicija RS i stvaranje novog distrikta obave u okviru budućih ustavnih promena i Posavina proglasi distriktom!
    – Posavina je u osam do deset opština, ako uzmemo popis iz 1991. godine, bila regija u kojoj su tri naroda imala jednak broj stanovnika. Ako je i dalje opredeljenje da se povratak omogući svima, onda bi posebnu pažnju trebalo obratiti na ovu regiju. Jedini pravi rezultati povratka u celoj BiH ostvareni su u Distriktu Brčko. To mi daje za pravo da kažem da bi način uspostavljanja vlasti kao u distriktu bio velika podrška povratku prognanih u Posavini – rekao je Budimir.

    Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić ističe da se pitanje Posavine uvek poseže kada se želi razbiti hrvatski nacionalni interes u BiH, a posebno kada se potegne pitanje trećeg entiteta.

    – To je večna tema koja se javlja kao protivteg priči o trećem entitetu. Istovremeno, pokušava se od RS otkinuti deo teritorije. Priznajem, Budimirova ideja je fenomenalna iz ugla „platformaša” jer na taj način jednim metkom hoće da rane i Srbe i Hrvate. Kako god, Hrvati u Posavini, sa stanovišta teritorije, ne mogu dobiti nijedan deo RS. Naravno, svi bez problema mogu da se vrate. Smatram i da ovakve inicijative neće zaustaviti proces uspostavljanja trećeg entiteta u BiH – kaže Vasić.
    OHR bez komentara
    U Kancelariji visokog predstavnika nisu potvrdili, ali ni demantovali informaciju da je Valentin Incko upoznat sa Budimirovim predlogom i da ga podržava. U pres-službu OHR-a naš list je uputio konkretna pitanja koja se tiču Budimirove inicijative, ali dobili smo samo šturi odgovor.
    – Nije na OHR-u da komentariše takve predloge – rečeno nam je u pres-službi.

    Opasna avantura

    Asistent na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Aleksandar Vranješ kaže da Živko Budimir ima ovlašćenjima da samo pokrene inicijativu da se Posavski kanton, kao jedan od sastavnih delova FBiH, proglasi distriktom u sastavu FBiH.

    – I to bi podrazumevalo izmenu Ustava. FBiH bi se tada sastojala od devet kantona i jednog distrikta. Kada je reč o međunarodnoj podršci ovom projektu, sumnjam da postoji neka jača podrška. Prosto se postavlja pitanje zašto međunarodna zajednica u tom slučaju ne bi podržala podelu FBiH na bošnjački i hrvatski entitet – kaže Vranješ.

    On smatra da se promenama unutar FBiH ne bi rešio problem nezadovoljstva Hrvata njihovim statusom u tom entitetu.

    – Ako Budimir misli na deo Posavine koji se nalazi u RS, to bi bila avantura sa vrlo neizvesnim ishodom i sigurno bi bilo otvaranje nove Pandorine kutije. Takva ideja je u potpunosti na nivou zahteva da se, recimo, Grahovo ili Drvar pripoje RS – zaključuje Vranješ.

    Žarko Marković , Sarajevo

  2. Ratko Mladić tražio da mu skinu lance, ne želi dva suđenja
    Autor/izvor: SEEbiz / SRNA
    Datum objave: 25.08.2011. – 19:27:40
    DEN HAAG – Odbrana Ratka Mladića protiviće se zahtjevu tužilaštva da Mladiću bude suđeno dva puta, a prvo po optužnici za genocid u Srebrenici, izjavio je danas Mladićev branilac Branko Lukić.
    “Mi se tome protivimo, zato što to nije u našem interesu. Ako bi zahtjev bio usvojen, u procesu ne bi bilo ni hronološkog, ni logičkog slijeda. Mi ćemo se, dakle, zahtjevu tužilaštva usprotiviti, a na sudijama je da donesu odluku”, rekao je Lukić poslije današnje rasprave o stanju u postupku.

    Tokom rasprave, sudija Alphons Orie dao je odbrani rok do 31. avgusta da odgovori na zahtjev optužbe.

    Ranijim pisanim podneskom, tužilaštvo je zatražilo da važeća jedinstvena optužnica protiv Mladića bude podijeljena na dvije.

    Mladiću bi, po prijedlogu, prvo bilo suđeno po optužnici za genocid nad oko 7.000 Bošnjaka u Srebrenici u ljeto 1995, a potom u odvojenom postupku, za progon nesrba širom BiH, artiljerijske napade na Sarajevo i uzimanje osoblja UN za taoce, 1992-95. godine.

    Na pitanje kada očekuje početak procesa, advokat Lukić je rekao da bi, po pravilima suda, odbrana trebalo da ima bar godinu dana da se pripremi za tako obiman postupak.

    Lukić je kazao i da sa Mladićem, zbog njegovog zdravstvenog stanja, ne može raditi na pripremama za proces duže od dva sata dnevno.

    Tokom današnje rasprave, pretresno vijeće nagovijestilo je da će od tužilaštva zatražiti da optužnicu protiv Mladića sažme na isti način na koji je to učinilo sa optužnicom protiv Radovana Karadžića.

    Predsjedavajući sudija Alphons Orie nagovijestio je da će taj zahtjev vijeće uputiti do kraja novembra. On se upitao i zašto do sada tužioci nisu saželi optužnicu, budući da je optužni akt u procesima Mladiću i Karadžiću isti.

    General Mladić pojavio se u sudnici svježijeg izgleda nego na prethodne dvije rasprave, uprkos tome što je nedavno operisan od bruha. Povremeno je zapisivao desnom rukom, iako se, kao i ranije, pretežno služio lijevom rukom.

    Mladića je na današnjoj raspravi prvi put zastupao stalni branilac Lukić, a u sudnici je, kao “pravni konsultant”, bio prisutan i generalov beogradski advokat Miloš Šaljić.

    Gledajući ispred sebe, Mladić je mirno pratio raspravu, a progovorio je jedino kada ga je sudija Orie pitao dobija li prevod, primjećujući da optuženi ima problema sa namiještanjem slušalicama. Mladić je odgovorio da “odlično čuje”, dodajući da je pokušavao da “namjesti naočare”.

    O svom zdravlju, Mladić je, poslije konsultacija sa braniocem Lukićem, govorio na privatnoj sjednici, što znači da je na galeriji za posmatrače bio isključen ton.

    Tokom dijaloga sa sudijom Orijem, koji posmatrači nisu mogli čuti, Mladić se u nekoliko prilika osmijehnuo, ali je i s priličnom žustrinom naglašavao riječi pokretima glavom unapred.

    Na otvorenom dijelu sjednice, sudija Ori je prenio da je Mladić zatražio da mu ne budu stavljane lisice i “kaiševi” tokom transporta iz pritvora u

    Sheveningenu u zgradu Tribunala.

    Objašnjavajući da je transport pritvorenika u nadležnosti holandske policije, a ne sudskog sekretarijata, sudija Ori obećao je da će prenijeti Mladićev zahtjev.

    Sljedeću raspravu o stanju u postupku, sudija Ori zakazao je za 6. oktobar, precizirajući da će rasprave biti održavane svakog mjeseca.

    Sudija je nagovijestio da će vijeće tužilaštvu dati rok do 15. novembra da Mladićevoj odbrani objelodani sve dokumente koji su potencijalno oslobađajući.

  3. I deca cekaju oravdu…!
    SKANDAL POTRESA HRVATSKU
    Fratar zvao decu na seks

    Manijak – Fra Ante Madunić iz Prološca kod Imotskog devojčicama iz svog sela poslao čak 20.000 strastvenih SMS-ova! Sveštenik priznao polni odnos sa dve šesnaestogodišnjakinje
    Hrvatsku poslednjih dana potresa skandal čiji je glavni akter sveštenik koji je godinama zavodio maloletnice u svojoj parohiji. Fra Anta Madunića vlastima je prijavila časna sestra, i sada mu se „smeši” do pet godina robije. Samo od oktobra 2010. do maja ove godine, sveštenik Ante Madunić, iz malog mesta Proložac Donji kod Imotskog, poslao je maloletnicama iz svoje župe čak 20.000 SMS-ova! Zaprepašćeni seljani ustanovili su da su tri maloletnice dobile najveći broj poruka: jedna nešto više od osam hiljada, druga sedam hiljada, a treća oko šest hiljada.
    Slao eksplicitne fotografije
    U većini slučajeva poruke su sadržale poziv na seks s neretko detaljnim opisima odnosa, i obećanjima novca. Fra Madunić je kontakte održavao sa više maloletnica, a neke su od njega uzele novac, a da sa njim uopšte nisu stupile u seksualni kontakt! Od jedne devojke tražio je da mu pošalje MMS sa svojom razgolićenom fotografijom, a ona mu je poslala snimak anonimne devojke bez lica, pronađene na internetu!
    Prema iskazima devojaka iz Prološca, fra Ante je bio odličan izvor novca, a jednoj devojci je dao čak 40.000 kuna (5.300 evra)! Više devojaka navelo je istražnim organima da im je franjevac, koga kao da je opisao Bokačo u „Dekameronu”, slao fotografije svog uda. Policija, logično, nema načina kako da dokaže da se radi baš o fra Antinom penisu.
    Kako saznaje „Jutarnji list”, fra Ante se nije usuđivao da devojkama novac daje direktno u ruke, nego je novčanice ostavljao skrivene po celom selu, od fioka svog radnog stola, do prozora parohijskog doma i kanala i žbunova širom sela.
    Mediji u Hrvatskoj navode da je perverzni sveštenik devojkama isprva pristupao blago i pristojno, hvalio njihov izgled i zvao ih na piće. Neke su čak i radile kod njega u kancelariji župe, sve dok roditelji ne bi primetili da se znatno povećao iznos novca koji im je sveštenik davao.
    Robija izvesna
    U kancelariji javnog tužilaštva kažu da su pre nekoliko meseci primili anonimnu prijavu roditelja iz škole koju su pohađale devojčice, a koja je uputila na višegodišnje sumnje na seksualno iskorišćavanje i vrbovanje dece, kao i neprimereno ponašanje župnika.
    – O navodima iz prijave obavestili smo odmah Policijsku upravu Splitsko-dalmatinsku, kao i nadležnu Splitsko-makarsku nadbiskupiju – kažu u kancelariji tužioca. Međutim, meštani nagađaju da je baš časna sestra sa kojom je župnik godinama sarađivao primetila da se događa nešto sumnjivo i obavestila tužioce.
    U optužnom predlogu se navodi da je dvema šesnaestogodišnjakinjama fra Ante Madunić slao SMS-ove u kojima je predlagao seksualni odnos, a jednoj je poslao i MMS seksualnog sadržaja. Sa obe je imao seksualne odnose, a one su u njega kao u svog veroučitelja imale potpuno poverenje. Fra Ante je u svom iskazu na splitskom sudu priznao odnose samo sa dvema devojkama.

    N. K. – Ag.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *